• Big Story

    Παρασκήνιο από Μαξίμου: Η αντίδραση Τσίπρα μετά τη συμφωνία στο Eurogroup

    Eurogroup


    Με το μισό υπουργικό συμβούλιο να βρίσκεται έως αργά το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχτηκε η κυβέρνηση την συμφωνία της 15ης Ιουνίου που πρακτικά της επιτρέπει να διεκδικήσει την υλοποίηση του κεντρικού της αφηγήματος, δηλαδή την έξοδο της χώρας στις αγορές.

    Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές ακόμη και το οικονομικό επιτελείο αιφνιδιάστηκε από την χθεσινή απόφαση του Eurogroup καθώς ενώ υπήρχε η προσδοκία για μία καλύτερη συμφωνία, συγκριτικά με την πρόταση που παρουσιάστηκε στις 22 Μαϊου, το πακέτο που εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν κάτι αναμενόμενο. «Ούτε κι εγώ περίμενα να είναι τόσο καλή» έλεγε αργά το βράδυ ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος επιβεβαιώνοντας πως τελικώς επετεύχθη κάτι καλύτερο από τα προβλεπόμενα.

    Έτσι, λίγο μετά τα μεσάνυχτα κι ενώ στο Μαξίμου επικρατούσε κλίμα ευφορίας, ο πρωθυπουργός που είχε επιστρέψει από την Θεσσαλονίκη και κατευθύνθηκε αμέσως στο γραφείο του,  τουιτάρισε στον προσωπικό του λογαριασμό: «Σήμερα η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Έχουμε μία συμφωνία που ανταποκρίνεται στις θυσίες του ελληνικού λαού. Με ενότητα και αποφασιστικότητα προχωράμε μπροστά για τη δίκαιη ανάπτξη και την επούλωση των πληγών της κρίσης».

    Λίγο αργότερα το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωνε επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημομοκρατίας προκειμένου να τον ενημερώσει για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την συμφωνία με τους πιστωτές.

    Είναι γεγονός πως η χθεσινή απόφαση δίνει πολιτική ανάσα στην κυβέρνηση που μπορεί πλέον να επαίρεται ότι με λίγη καλή προσπάθεια αλλά και με την βοήθεια των δανειστών μπορεί να υλοποιήσει τον στόχο για έξοδο της αγορές, ώστε το καλοκαίρι του 2018 η χώρα να βγει από την επιτροπεία.

    Σ’ αυτήν την επιχειρηματολογία βεβαίως την βοηθάει η τελευταία παράγραφος της απόφασης του Eurogroup που ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα ολοκλήρώνεται τον Αύγουστο του 2018 κι επιπλέον ότι το άτυπο αυτό όργανο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης δεσμεύεται πως θα την βοηθήσει για την έξοδό της στις αγορές.

    Το Μαξίμου πήρε και απόφαση για πρωτογενή πλεονάσματα γύρω στο 2% μετά το 2022, γεγονός που τού επιτρέπει να τονίζει πως με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης πρέπει να πετυχαίνουν πλεονάσματα της τάξης του 2,6%. Άρα η Ελλάδα αποτελεί μία θετική εξαίρεση σ’ αυτόν τον κανόνα.

    Από την χθεσινή εξέλιξη πάντως φαίνεται όπως είχε γράψει και το mononews.gr ότι τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση συνειδητά είχε κατεβάσει τον πήχη για τα αποτελέσματα του Eurogroup, επιμένοντας στην εναλλακτική της Συνόδου Κορυφής, ώστε εξασφαλίζοντας μία καλή λύση να μπορεί να πανηγυρίζει την ώρα που οι πολιτικοί της αντίπαλοι θα προδίκαζαν ένα ναυάγιο στο συμβούλιο κορυφής.

    Αργά την νύχτα κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν για «ιστορική μέρα» αποτυπώνοντας την ικανοποίηση που υπήρχε στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

    Ακόμη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το Λουξεμβούργο μιλώντας σε συνεργάτες του δεν έκρυψε την χαρά του για την εξέλιξη λέγοντας ότι η εξέλιξη η χθεσινή είναι η καλύτερη δυνατή. Σαφώς και τρεις εβδομάδες υπήρξε έντονη παρασκηνιακή διαδικασία για την προετοιμασία της νέας πρότασης που στηρίχθηκε εν πολλοίς στην γαλλική πρωτοβουλία και μάλιστα σε μία κατά πολύ βελτιωμένη της εκδοχή.

    Είναι βεβαίως στο χέρι της κυβέρνησης να αξιοποιήσει την απόφαση που απέσπασε από το χθεσινό Eurogroup ούτως ώστε τις επόμενες εβδομάδες να διεκδικήσει την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Γνωρίζοντας ότι η αντιπολίτευση δεν θα είναι καθόλου επιεικής μαζί της.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΝΔ: Οι λεονταρισμοί του Τσίπρα αποδείχθηκαν επικοινωνιακό παιχνίδι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πανηγυρίζει ο Αλέξης Τσίπρας και το Μαξίμου: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ολοκληρώθηκε το Eurοgroup με επίτευξη συμφωνίας για δόση 8,5 δισ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ