ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Και θα εστιάσουν κυρίως στα εξής θέματα στις προωθούμενες αλλαγές τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τις πωλήσεις των δανείων, αλλά και την αυξημένη προστασία των εξασφαλισμένων πιστωτών.
Και όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στο mononews.gr, η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα δείξει ότι οι τράπεζες μπορούν να διεκδικήσουν τις απαιτήσεις τους με όλα τα ένδικα μέσα και συνεπώς οι εγγυήσεις (για τα ενυπόθηκα δάνεια0 δεν κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως «σκουπίδια» από τον επόπτη.
Με την έναρξη της διαδικασίας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το ποσοστό των στρατηγικά κακοπληρωτών να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και άμεσος θα είναι ο θετικός αντίκτυπος και σε επίπεδο προβλέψεων. Διότι εκτός από τα stress test τον ερχόμενο Φεβρουάριο, οι τράπεζες έχουν να διαχειριστούν και τις αυξημένες προβλέψεις που φέρνουν από την 1η Ιανουαρίου 2018 τα νέα διεθνή λογιστικά πρότυπα IFRS-9.
Συγκεκριμένα το κλιμάκιο του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας θα εστιάσει –σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr – στα εξής :
· Στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και στους στόχους είσπραξης που έχει η κάθε τράπεζα για τα ακίνητα που θα εκποιήσει.
· Στην ανταπόκριση που είχε το πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των επιχειρηματικών οφειλών προς τράπεζες, δημόσιο και ταμεία.
· Στις αλλαγές που πρέπει να υλοποιηθούν αναφορικά με το νόμο Κατσέλη και οι οποίες θα έχουν στόχο να βάλουν φραγή στους μπαταχτσήδες, οι οποίοι χρησιμοποιούν στις ευνοϊκές προβλέψεις του ν.3869 και συνεχίζουν να μην εξυπηρετούν τα δάνεια τους σε βάρος των πραγματικά αδύναμων δανειοληπτών.
Θα χαράξουν δηλαδή τη νέα στρατηγική για το πώς θα σταματήσουν την κατάχρηση του νόμου από τους στρατηγικά κακοπληρωτές.
Οι πληροφορίες –όπως είχε γράψει το mononews.gr- αναφέρουν ότι οι τράπεζες εισηγούνται αλλαγές στο νόμο Κατσέλη (Ν.3869/2010) στα πρότυπα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Και για να αναχαιτιστεί η μαζική προσφυγή στη Δικαιοσύνη ζητούν να καθιερωθεί η Διαμεσολάβηση πριν από την κατάθεση αιτήματος στα δικαστήρια. Επίσης ζητούν να αποκλείονται από την προστασία του νόμου όσοι αποσύρουν το αίτημα τους πριν από την εκδίκαση του. Εισηγούνται ακόμα την άρση του τραπεζικού απορρήτου -όπως συμβαίνει και με τον εξωδικαστικό μηχανισμό- ώστε να έχουν πλήρη εικόνα της οικονομικής κατάστασης των δανειοληπτών που ζητούν την προστασία του νόμου.
Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι οι δανειστές συμφωνούν με αυτές τις αλλαγές.
Ακόμα θα συζητήσουν νομοθετική τροποποίηση για την ενίσχυση των εξασφαλισμένων πιστωτών. Οι τράπεζες θέλουν να αυξηθεί τουλάχιστον στο 80% (από το 65%) το ποσό που θα λαμβάνουν από το αποτέλεσμα του πλειστηριασμού και το υπόλοιπο 20% να κατανέμεται στους λοιπούς πιστωτές (δημόσιο, ταμεία, εργαζόμενοι και μη εξασφαλισμένοι πιστωτές).
Και φυσικά οι Έλληνες τραπεζίτες θα ενημερωθούν για τις παραδοχές των stress tests και θα έχουν μία πρώτη μεγάλη εικόνα για το αν θα χρειαστούν ή όχι νέα κεφάλαια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: EXIN: Στήριξη από EBRD για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζες: Ανάσα 3 ετών δίνει ο SSM για να απορροφήσουν τις επιπτώσεις των νέων δεδομένων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γιάννης Tσαρούχης: Πίνακας του διάσημου Έλληνα ζωγράφου πουλήθηκε σε τιμή ρεκόρ
- Φορολογικό νομοσχέδιο: Όλες οι αλλαγές μετά τη δημόσια διαβούλευση – Με πρόσθετες ρυθμίσεις κατατέθηκε στη Βουλή
- Τα 6 εμβληματικά έργα για την Τεχνητή Νοημοσύνη – Μητσοτάκης: Σημείο αναφοράς για την Ελλάδα
- ΝΕΕ: Εγχειρίδιο κυβερνοασφάλειας για τη ναυτιλία