Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Αλλαγή πλεύσης στα σχέδια της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές – Τι καθυστερεί το «success story»

Μερική αλλαγή σχεδίων από την κυβέρνηση ως προς το timing της πρώτης δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές διαπιστώνεται τις τελευταίες ώρες. Κυβερνητικές πηγές ωστόσο επιβεβαιώνουν ότι η επιστροφή στις αγορές «δεν βρίσκεται εκτός σχεδιασμού». Την ίδια ώρα καλά πληροφορημένες πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τίποτα ως προς τον χρόνο της μεγάλης κίνησης, αν και αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η έξοδος στις αγορές δεν έχει προγραμματιστεί ούτε για την Τρίτη. Προσώρας το Μέγαρο Μαξίμου παραπέμπει σε διαρροή κυβερνητικού αξιωματούχου σύμφωνα με την οποία η έξοδος θα γίνει με αποκλειστικό κριτήριο, την βέλτιστη διαχείριση του χρέους.

Όλα αυτά ενώ προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας αρμόδιες πηγές προϊδέαζαν ότι αναμένονται εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα, κάτι που επιβεβαίωναν και τραπεζικές πηγές. Πάντως ακόμη και οι FT σε άρθρο τους τονίζουν ότι η Ελλάδα προσανατολίζεται στην έκδοση κρατικών ομολόγων για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια και για την ακρίβεια στην έκδοση ενός πεντεαετούς ομολόγου ή γι’ αυτήν ή για την επόμενη εβδομάδα, επικαλούμενοι τραπεζικές πηγές με γνώση των σχεδίων. Το θέμα δεν αποκλείεται να συζητηθεί σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει εντός της εβδομάδας.

Το Μαξίμου προτίμησε χθες να σηκώσει ψηλά τις εξαγγελίες Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για μετατροπή των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών σε συμβάσεις εργασίας. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο εκείνο όπου πίσω από το «μπλοκάκι» βρίσκεται εξαρτημένη εργασία, ωστόσο ο εργαζόμενος εμφανίζεται ως αυτοαπασχολούμενος. Ανώτατο όριο επιδότησης θα είναι τα 350 ευρώ το μήνα. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να καλύψει αρχικώς περί τους 40.000 εργαζομένους. Συγχρόνως η κυβέρνηση ετοιμάζει ρύθμιση για τους λεγόμενους «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους που βρίσκονται επί μήνες απλήρωτοι ή σε επίσχεση εργασίας σε κλάδους με φθίνουσα πορεία. Το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο θα ενταχθούν, αφορά την οικονομική τους ενίσχυση αλλά και την επανεκπαίδευσή τους με νέες γνώσεις.

Κατά τ’ άλλα αυτή είναι εβδομάδα συνεδρίασης των οργάνων της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσουν και όλα τα ανώτερα κομματικά όργανα, όπως το Πολιτικό Συμβούλιο και η Πολιτική Γραμματεία, ενώ το Σαββατοκύριακο θα γίνει συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιώργος Κατρούγκαλος: Το 2017 είναι ο χρονιά του «όλα ή τίποτα»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσίπρας: Επιδότηση για τους εργοδότες που θα μετατρέψουν την απασχόληση με μπλοκάκι σε μισθωτή εργασία