Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Ο Σαββίδης κάνει το παιχνίδι του. Τι θα κάνουν Αλαφούζος και Μαρινάκης

Ιβάν Σαββίδης

Ιβάν Σαββίδης

Και έτσι στα ξαφνικά, ο Ιβάν Σαββίδης απέκτησε κανάλι! Και μάλιστα, όχι ένα απλό κανάλι, αλλά το Mega, τον ιστορικότερο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, εθνικής εμβέλειας, ο οποίος βρίσκεται εδώ και μήνες μεταξύ «ζωής και θανάτου», λόγω των υπέρογκων χρεών των ιδιοκτητών του.

Ανάλογα βέβαια είναι και τα προβλήματα στον Πήγασο, την εταιρεία του Φώτη Μπόμπολα από την οποία αγόρασε τις μετοχές της στην Τηλέτυπος (Mega) ο κ. Σαββίδης. Η συμφωνία του κ. Σαββίδη με τον ιδιοκτήτη του Έθνους και της Ημερησίας, για την εξαγορά της εκδοτικής, είναι μεν υπαρκτή, αλλά προς το παρόν έχει περάσει, όπως φαίνεται, σε δεύτερη μοίρα. Άλλωστε οι πιστώτριες τράπεζες, που έχουν τον τελευταίο λόγο στο θέμα, καταλαβαίνουν πως πρέπει να κινηθούν πολύ προσεκτικά, καθώς όπως φαίνεται και από την τελευταία κίνηση του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, απέναντί τους έχουν έναν πραγματικά «δαιμόνιο» επιχειρηματία.

Ο Σαββίδης, εκμεταλλευόμενος ένα κενό στο σύστημα, κατάφερε να βρεθούν στη κατοχή του μετοχές οι οποίες, παρά τα χρέη της Πήγασος και της Τηλέτυπος, δεν είχαν δεσμευθεί από τις τράπεζες και ήταν ελεύθερες βαρών. Προ της συναλλαγής, μάλιστα, δεν είχε γίνει καμία ενημέρωση στους τραπεζίτες για την κίνηση, οι οποίοι έμαθαν τα νέα μέσα από τις χρηματιστηριακές ανακοινώσεις, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο mononews.

Πλέον, η επόμενη κίνηση που αναμένεται είναι από την πλευρά του ΔΟΛ. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο vima.gr μέσα στο Σαββατοκύριακο και μιλούσε για αυξημένο ενδιαφέρον για την αγορά του Οργανισμού.

Ο Σαββίδης για το 20% της Πήγασος έδωσε ένα τίμημα που υπολογίζεται στα 5 εκατ. ευρώ. Ανάλογο ποσό, πλέον, θα μπορούσε να ζητήσει και για το αντίστοιχο ποσοστό που έχει στην εταιρεία ο ΔΟΛ (22,11%). Σε όσα είχαν διαρρεύσει για τη πιθανή συμφωνία με τη Πήγασος, ο κ. Σαββίδης φερόταν διατεθειμένος να βάλει άμεσα το ποσό των 20 εκατ. ευρώ, αλλά και να αναλάβει χρέη 100 εκατ. ευρώ. Ανάλογο ποσό (20 εκατ. ευρώ) εκτιμάται και το τίμημα για τον ΔΟΛ.

Πάντως, ο Μπόμπολας εξακολουθεί να διατηρεί ένα μέρος των μετοχών της Τηλέτυπος, περιορίζοντας τη συμμετοχή του στο 11%. Θα ήταν άλλωστε ριψοκίνδυνο για την Πήγασος να αποχωρήσει πλήρως από το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, καθώς, όπως και να το κάνουμε, το Mega αποτελεί το ισχυρότερο χαρτί που έχει στα χέρια του ο κ. Μπόμπολας.

Πολιτική κόντρα για την εξαγορά

Η αγορά των μετοχών της Τηλέτυπος όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε ταραχή στην πολιτική σκηνή. Ο κ. Σαββίδης, άλλωστε, είχε φροντίσει τις τελευταίες εβδομάδες να δυναμιτίσει το κλίμα. Μετά την ψήφιση της τροπολογίας για τα χρέη της ΣΕΚΑΠ, ο ιδιοκτήτης της δεν σταμάτησε να επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το ίδιο επιθετική ήταν και η στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία βλέπει στο πρόσωπο του Ιβάν Σαββίδη μια προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει την δική του διαπλοκή.

Σε αυτή τη λογική κινήθηκε η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, η οποία μάλιστα αφήνει καρφιά ξανά προς τους τραπεζίτες. Η ΝΔ ρωτά πώς είναι δυνατόν την ώρα που οι τράπεζες έχουν δεσμεύσει τους μισθούς των εργαζομένων του καναλιού, να  μην έχουν ενεχυριάσει το σύνολο των μετοχών των υπερδανεισμένων μετόχων. Αλλά και το πώς είναι δυνατόν να μεταβιβάζονται αυτές χωρίς την έγκρισή τους.

Ανάλογες κατηγορίες, για παρέμβαση της κυβέρνησης στο θέμα της πώλησης των μετοχών, εξαπέλυσε και το ΠΑΣΟΚ.

Όσο για το Μαξίμου, με μια λιτή απάντηση προσπάθησε να υποβαθμίσει το ζήτημα, χωρίς να απαντά στην πραγματικότητα σε καμία απορία. Άλλωστε, την ίδια στάση έχει κρατήσει κάθε φορά που εμπλέκεται το όνομα του κ. Σαββίδη στη συζήτηση.

Σε νέο επίπεδο η κόντρα με τους Μαρινάκη και Αλαφούζο

Σε όλα αυτά δεν πρέπει κανείς να ξεχνά και τον ανταγωνισμό… Η κόντρα του ποδοσφαίρου μεταφέρεται πλέον στο τηλεοπτικό τοπίο. Ειδικά ο Γιάννης Αλαφούζος, ο οποίος δεν πρόλαβε (όπως εικάζεται) να κάνει πράξη την σχεδιαζόμενη αποχώρησή του από τον Παναθηναϊκό και θα βρει ξανά απέναντί του τον άνθρωπο που με την στάση του τον οδηγεί σε αυτό το σημείο.

Αλλά ακόμα περισσότερο εκνευρισμένος θα πρέπει να νιώθει και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος βλέπει τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ να μπαίνει δυναμικά, εκτός από την κυριαρχία στο παρασκήνιο του ποδοσφαίρου της Ελλάδας, και στα τηλεοπτικά. Πόσο μάλλον που ο ίδιος, παρά την τεράστια οικονομική του προσφορά για να αποκτήσει την τελευταία τηλεοπτική άδεια στον διαγωνισμό-φιάσκο του Ν. Παππά, παραμένει εκτός του τηλεοπτικού χώρου.  Έως χθες το βράδυ τα media που ελέγχονται από τους δυο εφοπλιστές δεν είχαν αντιδράσει.

Όσο για τον Σαββίδη… Μάλλον κάπου θα χαμογελά σαρδόνια, απολαμβάνοντας το χάος που δημιούργησε στους εχθρούς και τους φίλους του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Ιβάν Σαββίδης πήρε το 20% του Mega – Στα 5 εκατ. ευρώ η συμφωνία με τον Φ. Μπόμπολα. Τι λέει η πλευρά Βαρδινογιάννη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΔ για Mega-Σαββίδη: Χέρι-χέρι παλιά και νέα διαπλοκή με τις ευλογίες Τσίπρα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απάντηση Μαξίμου στη ΝΔ για Mega-Σαββίδη: Γελάει ο κόσμος με την ανακοίνωσή σας