Ψυχρός πόλεμος μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας με φόντο έναν πακτωλό ψηφιακών νομισμάτων bitcoins, είναι σε εξέλιξη στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης. Αύριο διαδραματίζεται η δεύτερη πράξη της ιδιότυπης μάχης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των αμερικανικών και ρωσικών δικαστικών αρχών – και άλλων υπηρεσιών – με μήλον της έριδος τον αποκαλούμενο Mr. Bitcoin 38χρονο Alexander Vinnik. Στη μέση του πολιτικού παιχνιδιού των δύο υπερδυνάμεων, που δείχνει πως θα εξελίσσεται για καιρό, βρίσκεται η Ελλάδα και ειδικά ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Μετά τη σύλληψη του Ρώσου σε πολυτελές ξενοδοχείο της Χαλκιδικής στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, με αίτημα δικαστικής συνδρομής των Ηνωμένων Πολιτειών που τον κατηγορούν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Ρωσία βγήκε στη – δικαστική και διπλωματική – αντεπίθεση. Λίγες ημέρες πριν τη δίκη του 38χρονου στο Συμβούλιο Εφετών για την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατέθεσε και αυτή αίτημα έκδοσής του στη Ρωσία, κατηγορώντας τον Vinnik για απάτη ύψους μόλις 9.800 ευρώ!

Η υπόθεση Vinnik θα εξελίσσονταν απλά, όπως πολλές άλλες παρόμοιες με διαφορές για υπηκόους άλλων κρατών που λύνονται στα ελληνικά δικαστήρια. Όμως μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης της περασμένης Τετάρτης, με την οποία γνωμοδοτήθηκε θετικά η έκδοση του 38χρονου στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αντιδράσεις ήταν οξύτατες. Ειδικά η παρέμβαση της ρωσικής Πολιτείας με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα, μάλλον δίνει νέες και διπλωματικά επικίνδυνες ακόμη και για τις ελληνορωσικές σχέσεις διαστάσεις. Η κορυφή της ρωσικής διπλωματίας δεν δίστασε και χαρακτήρισε την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου «παραβίαση του διεθνούς δικαίου», αντιδρώντας στη γνωμοδότηση για έκδοση του Alexander Vinnik. Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στην προσφυγή του 38χρονου στον Άρειο Πάγο με έφεση που άσκησε στην απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, ασκώντας ουσιαστικά διπλωματική πίεση για τη στάση των ελληνικών δικαστικών αρχών και σε ανώτατο επίπεδο.

Αύριο το μεσημέρι στην αίθουσα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης θα συζητηθεί το αίτημα έκδοσης των ρωσικών αρχών για το αδίκημα που κατηγορείται ότι έκανε στη χώρα του ο χαρακτηριζόμενος μετρ των ψηφιακών νομισμάτων. Το αδίκημα είναι μία απλή εμπορική απάτη ανταλλαγής τιμολογίων, κατηγορία που θεωρείται βέβαιο ότι στα ελληνικά δικαστήρια θα ήταν ένα απλό πλημμέλημα. Ο ίδιος αναμένεται να συμφωνήσει με την έκδοσή του στη Ρωσία, καθώς θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο να παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές.

Η τρίτη πράξη αναμένεται να παιχθεί στον Άρειο Πάγο στο αμέσως επόμενο διάστημα, όμως η τελευταία και κύρια στο γραφείο του κ. Κοντονή. Ο υπουργός είναι αυτός που θα κρίνει τελικά ποιο αίτημα θα ικανοποιήσει για να παραδοθεί ο 38χρονος είτε στις ΗΠΑ ή είτε στη χώρα του. Εκτός εάν οι ελληνικές δικαστικές υπηρεσίες, από την έρευνα που παράλληλα διενεργούν, καταλήξουν ότι ο Vinnik τέλεσε αδικήματα και στην Ελλάδα. Και τότε θα μείνει στην Ελλάδα.

Η παγκόσμια έρευνα

Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους, μέχρι τώρα δεν έχουν κάνει την επίσημη εμφάνισή τους στη Θεσσαλονίκη, ούτε φαίνεται να είπαν την τελευταία – διπλωματική – λέξη. Πέραν της οργάνωσης για τη σύλληψή του τον περασμένο Ιούλιο, όταν η πόλη είχε γεμίσει από πράκτορες διαφόρων υπηρεσιών, δεν έγινε καμία παρέμβαση. Μέχρι σήμερα, τα δικαστήρια είναι απλώς γεμάτα από Ρώσους επιτετραμμένους, οι οποίοι παρίστανται στις δίκες του Vinnik, βγάζοντας μέχρι και σέλφι μέσα στα ακροατήρια και στους διαδρόμους των δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν περιοριστεί να παρουσιάζονται μέσω της δικογραφίας που συνοδεύει τον 38χρονο σε κάθε βήμα του στην Ελλάδα. Χαρακτηριστική της άποψης των Αμερικανών για τον Mr.Bitcoin είναι η πολυσέλιδη κατάθεση του ειδικού πράκτορα ερευνών εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Michael Delaney, ο οποίος επεξεργάζεται την υπόθεση του 38χρονου τα τελευταία χρόνια και μεταφέρει τις απόψεις ενός διακινητή ναρκωτικών που έκανε συμφωνία να μιλήσει και άλλων πέντε πρακτόρων διαφορετικών υπηρεσιών που έχουν κάνει συναλλαγές και ερεύνησαν το ανταλλακτήριο των bitcoins του Vinnik. «Η έρευνά μου επιβεβαίωσε ότι το ανταλλακτήριο χρησιμοποιήθηκε για το ξέπλυμα εγκληματικών χρημάτων προερχόμενων από μία σειρά εισβολών σε υπολογιστές και επακόλουθων κλοπών συμπεριλαμβανομένων κλοπών από ανταλλακτήριο ψηφιακού συναλλάγματος με έδρα την Ιαπωνία», αναφέρει ο αμερικανός πράκτορας στη γραπτή του κατάθεση.

Στις καταθέσεις αποκαλύπτονται οι δαιδαλώδεις διαδρομές του βρώμικου χρήματος που ξεκινούν από τις ΗΠΑ, μεταφέρονται στο Τόκυο, συνδέονται με τη Ρωσία, ενεργοποιούνται με server που έχει έδρα τη Βουλγαρία, αλλά η λειτουργία του υπόκειται στους κυπριακούς νόμους, όμως η εταιρία παραπέμπεται στις Σεϋχέλλες, όπου όμως το τηλεφωνικό νούμερο είναι ρωσικό. Και αυτά, αφού συνδέονται με διαφορετικούς ψεύτικους λογαριασμούς οι Παρθένες Νήσοι και άλλοι φορολογικοί εξωτικοί παράδεισοι.

Ο Vinnik βρίσκεται σε στενό κλοιό των αμερικανικών υπηρεσιών ασφάλειας ειδικά μετά τον Μάιο του 2016, όταν εντοπίστηκε να διαχειρίζεται την παρατράπεζα των Bitcoins από ένα ξενοδοχείο του Ντουμπάι, όπως περιγράφεται από τους αμερικανούς πράκτορες. Μάλιστα στον ίδιο στενό κύκλο βρίσκεται και η σύζυγός του, η οποία φαίνεται να έκανε τη λανθασμένη κίνηση και να μπήκε στο instagram από λογαριασμό – κλειδί του συζύγου της, με συνέπεια να ενεργοποιηθεί ελληνική διεύθυνση παροχής υπηρεσιών διαδικτύου (IP) και έτσι εντοπίστηκαν στο ξενοδοχείο της Κομίτσας Χαλκιδικής. Μέχρι τότε η είσοδος του 38χρονου στο Ίντερνετ γίνονταν μέσω διαφορετικών επισυνδέσεων παραπέμποντας την παρουσία του στην… Ολλανδία. Στο δικαστήριο πάντως είπε πως είναι απλώς ένας «τεχνικός διαδικτύου» και ότι ανέλαβε τεχνικός σύμβουλος στο ανταλλακτήριο, αγνοώντας τα bitcoins, τον ιδιοκτήτη και τον διαχειριστή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η κεφαλαιοποίηση της Alibaba, μεγαλύτερη από της Amazon

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ισπανία: Ένταση στην Γερουσία εν αναμονή της κρίσιμης συνεδρίασης του Καταλανικού Κοινοβουλίου

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποινική δίωξη σε βάρος του τέως δημάρχου Καλαμαριάς για αδήλωτα εισοδήματα 1,2 εκατ. ευρώ