• Big Story

    Λονδίνο: Μουσουλμάνοι ήταν ο στόχος του δράστη (pics – video)

    Λονδίνο


    Τα τρομοκρατικά χτυπήματα δεν αφήνουν τον Λονδίνο σε ησυχία, με τους κατοίκους να ζουν έναν σχεδόν καθημερινό εφιάλτη. Εννέα μέρες μετά το χτύπημα στην Γέφυρα του Λονδίνου αλλά και την αγορά του Μπόροου, πραγματοποιήθηκε χτύπημα με βαν που έπεσε σε πλήθος, αυτή τη φορά με στόχο Μουσουλμάνους, έξω από κοινωνικό κέντρο δίπλα στο τζαμί του Φίνσμπερι.

    Οι πρώτες σκέψεις ήταν πως δεν επρόκειτο για τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών, Άμπερ Ρουντ, «η αστυνομία αντιμετωπίζει πλέον το περιστατικό ως τρομοκρατία», όπως δήλωσε περίπου στις 10 ώρα Ελλάδας. Ο απολογισμός, είναι ένας νεκρός και δέκα τραυματίες, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, με τους οκτώ να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και τους δύο να παλεύουν για την ζωή τους.

    «Θέλω να σκοτώσω Μουσουλμάνους»

    Ο οδηγός του βαν και δράστης του συμβάντος, πιάστηκε και ακινητοποιήθιηκε από αυτόπτες μάρτυρες. Για ποιον λόγο ενήργησε έτσι ο 48χρονος είναι ακόμα άγνωστο αν και λέγεται ότι φώναζε «θέλω να σκοτώσω Μουσουλμάνους».

    Το πλήθος ήθελε να τον λιντσάρει, αλλά δεν το επέτρεψε ο Ιμάμης από το τζαμί, που προστάτευσε τον οδηγό από τους οργισμένους Μουσουλμάνους.

    Πάντως, το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας, καταλόγισε «ισλαμοφοβικά» κίνητρα στον δράστη.

    Μετά από έρευνες, η αστυνομία αναφέρει πως «σε αυτό το πρώιμο στάδιο των ερευνών δεν έχει αναγνωριστεί και δεν έχει υπάρξει αναφορά στην αστυνομία για άλλον ύποπτο. Δεν ήταν κάποιος άλλος στο βαν και φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι ο δράστης ενήργησε μόνος του. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ερευνούμε όλες τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό».

    Όπως είναι λογικό, πλέον, την κατάσταση στα χέρια της, παίρνει και η βρετανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

    Το χρονικό

    Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, γύρω στις 00:20 ώρα Βρετανίας (2:20 ώρα Ελλάδας), ένα λευκό βαν έπεσε πάνω σε πλήθος Μουσουλμάνων που έβγαιναν από το τζαμί στο Φίνσμπερι. Ο οδηγός είχε παρατηρήσει ότι το πλήθος μαζεύτηκε προκειμένου να δώσει χείρα βοηθείας σε έναν ηλικιωμένο που είχε λιποθυμήσει, σε μία στάση λεωφορείου και έτσι το εκμεταλλεύτηκε και… έδρασε.

    Συγκλονίζουν οι δηλώσεις αυτόπτη μάρτυρα στον “Guardian”: «Όλα συνέβησαν μέσα σε δευτερόλεπτα. Το βαν μέσα σε ένα λεπτό στράφηκε προς τα εκεί που βρισκόμασταν και πάτησε τον άνδρα που βρισκόταν στο έδαφος και όσους ήταν γύρω του. Πιστεύω ότι 8-10 άνθρωποι τραυματίστηκαν».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τρόμος ξανά στο Λονδίνο: Βαν έπεσε πάνω σε πλήθος έξω από τζαμί (pics-video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λονδίνο – Βίντεο που κόβει την ανάσα: Πυροσβέστης κινδύνευσε από φλεγόμενα κομμάτια του κτηρίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γερμανία: Το Βερολίνο θα επιθυμούσε την ανάκληση της απόφασης του Λονδίνου για το Brexit



    ΣΧΟΛΙΑ