• Big Story

    O Αλέξης Τσίπρας στον Λευκό Οίκο – Έκλεισε η συμφωνία των 2,4 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των F-16

    • NewsRoom


    Στον Λευκό Οίκο βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα ο Αλέξης Τσίπρας για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Τον κ. Τσίπρα υποδέχτηκε προσωπικά ο Αμερικανός Πρόεδρος στο κατώφλι του Λευκού Οίκου.

    Η συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ ξεκίνησε 19:00. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο κ. Τσίπρας υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών και μαζί με τον κ. Τραμπ  προχώρησαν προς το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου όπου είχαν χειραψία μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

    Κατά το σύντομο διάλογο που είχαν οι δυο άντρες μπροστά στις κάμερες ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Tramp τόνισε ότι η Ελλάδα έχει περάσει πολλά αλλά κάνει σπουδαίο έργο και θα επιστρέψει. Στην αντιφώνησή του ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η συνεργασία των δυο χωρών είναι σημαντική και ότι θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία.

    Μάλιστα, στον σύντομο διάλογο που είχαν μεταξύ τους, ο  κ. Τραμπ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην παροχή οπλικών συστημάτων. Επί της ουσίας προανήγγειλε συνεργασία Αθήνας και Ουάσιγκτον για την “αναβάθμιση” του στόλου των μαχητικών F-16.

    Μια σημαντική στιγμή για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών στρατηγικών σχέσεων, χαρακτήρισε, με ανάρτηση στο twitter, ο πρωθυπουργός την επίσκεψη του στον Λευκό Οίκο.

    Στις 19:10 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε η κατ’ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ στις 19:30 ξεκίνησε το γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση 1+10.

    Από πλευράς ΗΠΑ στις διευρυμένες συνομιλίες συμμετείχαν:

    – Ρεχ Τίλλερσον, υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ
    – Στήβεν Μνούτσιν, υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ
    – Γουίλμπουρ Ρος, υπουργός Εμπορίου ΗΠΑ
    – Τζον Κέλι, προσωπάρχης προέδρου ΗΠΑ
    – στρατηγός Χέρμπερτ-Ρέινολντ ΜακΜάστερ, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας ΗΠΑ
    – Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός προέδρου Τραμπ, βοηθός και ανώτερος σύμβουλος προέδρου
    – Ντίνα Πάουελ, αναπληρώτρια National Security Council των ΗΠΑ
    – Γκάρι Κον, επικεφαλής οικονομικού επιτελείου προέδρου ΗΠΑ
    -Τζέφρι Πάιατ, πρεσβευτής ΗΠΑ στην Αθήνα
    – Φιόνα Χιλλ, βοηθός προέδρου ΗΠΑ, υπεύθυνη για ευρωπαϊκές και ρωσικές υποθέσεις.

    Από ελληνικής πλευράς τον κ. Τσίπρα πλαισίωσαν τις συνομιλίες οι:

    -Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών
    – Δημήτρης Παπαδημητρίου, υπουργός Οικονομίας
    – Νίκος Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής
    – Πάνος Καμμένος, υπουργός Εθνικής Άμυνας
    – Χάρης Λαλάκος, πρεσβευτής Ελλάδος στην Ουάσιγκτον
    – Μαρία Θεοδώρου, πρώτη γραμματέας πρεσβείας Ελλάδος στην Ουάσιγκτον
    – Βαγγέλης Καλπαδάκης, διπλωματικός σύμβουλος πρωθυπουργού
    – Παναγιώτης Παυλόπουλος,γραφείο πρωθυπουργού, υπεύθυνος διεθνών θεμάτων
    – Δανάη Μπαδογιάννη, ειδική σύμβουλος για ευρωπαϊκές και διεθνείς σχέσεις
    – Δημήτρης Καραμάρης, ειδικός σύμβουλος πρωθυπουργού.

    Τα θέματα της ατζέντας στη συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ αφορούν τα Αμυντικά θέματα  και την ασφάλεια, ενώ θα υπάρχουν συζητήσεις και για οικονομικά ζητήματα αλλά και την ενέργεια.

    Επί τάπητος βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εθνικά θέματα, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, το ζήτημα του χρέους, αλλά και η αναβάθμιση των οικονομικών και γεωστρατηγικών σχέσεων της Αθήνας με την Ουάσιγκτον.

    Οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών

    Κατά τις κοινές δηλώσεις τους από τον «κήπο των ρόδων» ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού εξέφρασε την χαρά του για το νέο ιστορικό ρεκόρ τυο Dow Jones ο οποίος έσπασε το φράγμα των 23.000 μονάδων.

    «Ελπίζω η Ελλάδα να πετύχει σύντομα ρεκόρ όπως αυτό στο Αμερικανικό χρηματιστήριο που σημείωσε επίπεδο-ρεκόρ σήμερα» είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ

    Η Ελλάδα είναι το λίκνο της δημοκρατίας και του πολιτισμού και η φιλία των δυο λαών είναι μεγάλη, συνέχισε ο κ. Τραμπ.

    Στηρίζουμε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και χαρακτήρισε εξαιρετικά καρποφόρα και εποικοδομητική τη συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ευχαριστούμε τους Έλληνες για την φιλοξενία στην Βάση της Σούδας και να προσθέσω ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες, είπε ο Προέδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

    Ο κ. Τραμπ αναφέρθηκε στη συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16, η οποία όπως είπε θα φέρει μια επένδυση 2,4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ενώ εξέφρασε το ενδιαφέρον του για παρουσία των ΗΠΑ στην αγορά υγροποιημένου αερίου (ενόψει και του νέου διεθνούς διαγωνισμού που σχεδιάζει να προκηρύξει η ΔΕΠΑ).

    Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ίσως να βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο που έχουν υπάρξει από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Σήμερα η στρατηγική μα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του .

    Έχουμε μια κοινή δέσμευση υπέρ της συνεργασίας και της ελευθερίας. Ολοκληρώσαμε μια εξαιρετικά καρποφόρα και επικοδομητική συνάντηση για θέματα ενέργειας άμυνας εμπορίου.

    Οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την κρίση που χτύπησε τους Έλληνες και παρέχει τρομερές ευκαιρίες για επενδύσεις



    ΣΧΟΛΙΑ