• Big Story

    Red Alert: Οι κίνδυνοι εάν βγει η Ελλάδα στις αγορές χωρίς QE. Τι λένε κυβερνητικά στελέχη


    Έξοδος στις αγορές ακόμη και χωρίς ποσοτική χαλάρωση είναι το plan b της κυβέρνησης σε περίπτωση που η ΕΚΤ δεν ανάψει πράσινο φως για ένταξη της Ελλάδας στο QE. Όποιος παρακολουθήσει προσεκτικά τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών τις τελευταίες ημέρες καταλαβαίνει πως από την ρητορική του Μαξίμου έχει εξαφανιστεί το QE και απλώς γίνεται αναφορά στην αναγκαιότητα να βγει η χώρα από την επιτροπεία έχοντας εξασφαλίσει τον δανεισμό της από τις αγορές χρήματος.

    Η απάλειψη της λέξης QE από την δημόσια επιχειρηματολογία δεν είναι τυχαία. Κυβερνητικά στελέχη έχουν κατανοήσει πως δύσκολα ο Ντράγκι θα κάνει μία υπέρβαση για να βάλει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση προτιμώντας να κινηθεί by the book δηλαδή έχοντας εξασφαλίσει μία καλή απόφαση για το χρέος από τους δανειστές αλλά και την έκθεση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητά του.

    Αυτό σημαίνει ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ή  μία εβδομάδα αργότερα στο Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση θα έχει εξασφαλίσει μία λύση, που με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται ότι υπάρχει η πρόθεση να μάς δοθεί.

    Κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον εκτελεστικό διευθυντή της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ κατάλαβε ότι ναι μεν η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει πρόβλημα να αποφασίσει την ένταξη της Ελλάδας στο QE από την άλλη όμως δεν είναι και διατεθειμένη να το τολμήσει ως μία κίνηση καλής θέλησης.

    Ως εκ τούτου και δεδομένου ότι το ΔΝΤ παραμένει αναποφάσιστο, την ώρα που ο Σόιμπλε ξεδιπλώνει τον προσωπικό του σχεδιασμό το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει ήδη να επεξεργάζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο για έξοδο στις αγορές χωρίς QE.

    Αρμόδιες πηγές παραδέχονται ωστόσο ότι η έξοδος στις αγορές χωρίς QE είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, δηλαδή δεν μπορεί να γίνει πριν από τα τέλη του Φθινοπώρου ή τις αρχές του χειμώνα. Επομένως δύσκολα η χώρα θα προλάβει τους χρόνους για να έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. Επιπλέον μία έξοδος στις αγορές χωρίς την εγγύηση της ΕΚΤ σημαίνει πολύ υψηλότερα επιτόκια δανεισμού.

    Κυβερνητικά στελέχη που εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση θεωρούν πως σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν μπει τώρα στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση δύσκολα θα μπει αργότερα, ακόμη κι αν τού δοθεί η δυνατότητα να αποφασίσει μετά τις γερμανικές εκλογές. «Δίνω 80% πιθανότητες να μείνει εκτός εάν δεν μπει τώρα» αναφέρει ανώτερη κυβερνητική πηγή.

    Ωστόσο η ίδια πηγή αφήνει πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση που προταθεί στην Ελλάδα μία ικανοποιητική λύση για το χρέος, -λίγο καλύτερη από αυτήν της 22ας Μαϊου- να αποδεχτεί μία παράταση στις αποφάσεις του ΔΝΤ για το Φθινόπωρο. Προϋπόθεση βεβαίως γι’ αυτό θα είναι να πάρει η χώρα την δόση ενδεχομένως ύψους και 10 δις ευρώ, ιδέα που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες διακινείται από την πλευρά του Ταμείου  με στόχο η χώρα να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις και συγχρόνως να ρίξει και λίγο χρήμα στην αγορά ως ότου η Λαγκάρντ ανακοινώσει τις οριστικές της αποφάσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ