• Big Story

    Κ. Μητσοτάκης: Οι τελευταίες στιγμές ενός μεγάλου ηγέτη

    • NewsRoom
    Κωνσταντίνος Μητσοτάκης


    Ένας από τους τελευταίους μεγάλους πολιτικούς της μεταπολιτευτικής ιστορίας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε πλήρης ημερών σήμερα, Δευτέρα, τα ξημερώματα, αφήνοντας πίσω του μια βαριά παρακαταθήκη στην οικογένειά του, στον χώρο της κεντροδεξιάς αλλά και σε ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο.

    Από τα ξημερώματα το πένθος είναι βαρύ στην οικογένεια Μητσοτάκη, έπειτα από την ανακοίνωση θανάτου του τέως πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της ΝΔ.

    Ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του ο Κ. Μητσοτάκης είχε ταλαιπωρηθεί από προβλήματα υγείας που είχαν «συσσωρευθεί». Διέμενε στο πασίγνωστο διαμέρισμά του στη Ρηγίλλης, εκεί από όπου πέρασε πλήθος προσωπικοτήτων, εξέχοντα πρόσωπα του πολιτικού, οικονομικού και επιχειρηματικού κόσμου.

    Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όπως και ο πολιτικός του αντίπαλος Ανδρέας Παπανδρέου ήταν δύο ισχυρές προσωπικότητας που σημάδεψαν την Ελλάδα μετά τη Μεταπολίτευση. Όσοι τον γνώριζαν καλά, έκαναν λόγο για έναν άνθρωπο πολιτικά ευφυή και εξαιρετικά διορατικό.

    Ήταν ο πρώτος που μίλησε για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ενώ από την εποχή που ηγείτο της ΝΔ είχε αναφερθεί στην ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών, αποκρατικοποιήσεων, αλλά και μείωσης του δημόσιου τομέα.

    Τα προβλήματα υγείας, η απώλεια της Μαρίκας και οι επισκέψεις

    Το τελευταίο διάστημα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ανήμπορος, δεν ήταν σε θέση να σταθεί στα πόδια του. Τον στενοχωρούσε αρκετά το γεγονός ότι πλέον είχε την δυνατότητα να διαβάσει τις εφημερίδες του.

    Έτσι, το έκανε για εκείνον η – πάντα πιστή σε εκείνον- γραμματέας του, η Σ. Κυπραίου. Μαζί σχολίαζαν τις πολιτικές εξελίξεις.

    Δύο μήνες πριν από τον θάνατό του, οι επισκέψεις στο σπίτι του στη Ρηγίλλης είχαν περιοριστεί. Το επιθυμούσε ο ίδιος καθώς δεν ήθελε να τον βλέπουν ανήμπορο οι φίλοι του.
    Κάθε μέρα παρόλα αυτά ζητούσε από τον πιστό του «Μανούσο», να τον κρατά ενήμερο για τα πάντα. Όπως καθημερινά περίμενε και να τον επισκεφθούν η Ντόρα και ο Κυριάκος, προκειμένου να του πουν καλημέρα αλλά και να σχολιάσουν έστω και στο «πόδι» την επικαιρότητα.

    Το κέφι του έφτιαχνε, όταν ξαφνικά άκουγε τις φωνές της Αλεξίας και τα πειράγματα του Κώστα.

    Μητσοτάκης

    Μητσοτάκης ΣΕΒ
    Συνάντηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τη Διοίκηση του ΣΕΒ.
    (Φωτογραφία απο το αρχείο του ΣΕΒ, 1991)

    ΜητσοτάκηςΜητσοτάκης

    Ο επίτιμος πρόεδρος έχασε τη σύζυγό του Μαρίκα πριν από πέντε χρόνια.

    Ήταν και τότε Μάιος. Έκτοτε η κατάσταση της υγεία του άρχισε να επιδεινώνεται εν μέρει και λόγω της στενοχώριας που τον είχε κατακλύσει λόγω της απώλειας της Μαρίκας. Όσοι τους γνώριζαν, έκαναν λόγο για έναν «μεγάλο έρωτα» που άντεξε στον χρόνο. Εξάλλου υπήρξαν παντρεμένοι περίπου 60 έτη. Ο μεγάλος του έρωτας λοιπόν έφυγε τον Μάιο του 2012 γεγονός που του κόστισε πολύ. Άρχισε να κλείνεται στον εαυτό του, να μη μιλά ανοιχτά για τον θάνατο της Μαρίκας…

    Επί χρόνια ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε τις ίδιες συνήθειες. Και ακολουθούσε το ίδιο δρομολόγιο: Από τη Ρηγίλλης στο γραφείο του, στην Αραβαντινού και πάλι πίσω.
    Από το 2004 που αποχώρησε από την πολιτική, σε αυτά τα εκατό μέτρα μοίραζε τη ζωή του. Με εξαίρεση τα καλοκαίρια που μετακόμιζε στην Γλυφάδα.

    Η μέρα του ξεκινούσε πάντα με ένα τηλεφώνημα στον Κυριάκο και ένα δεύτερο στη Ντόρα.

    Σταδιακά το πρόγραμμά του άλλαξε. Από τότε που κατάλαβε ότι δεν τον κρατούν πια τα πόδια του, τα πρωινά τηλεφωνήματα τα έκανε από το σπίτι. Το ίδιο και τα ραντεβού του, τα οποία περιορίστηκαν.

    Πριν από έναν μήνα ζήτησε να πάει μετά από καιρό στο γραφείο του. Ήταν η τελευταία του φορά…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Δημοσία δαπάνη και με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού η κηδεία του

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρετά τον πατέρα του – Το συγκινητικό του μήνυμα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (video)



    ΣΧΟΛΙΑ