• Big Story

    Επιφυλάξεις Στουρνάρα για τα σχέδια της κυβέρνησης: «Πολύ νωρίς για έξοδο στις αγορές»

    • NewsRoom
    Στουρνάρας

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδας


    Επιφυλακτικός για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές εμφανίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας σε δηλώσεις του στη Wall Street Journal. Εκτίμησε πως είναι νωρίς να βγει η χώρα μας στις αγορές και ότι θα πρέπει να προηγηθούν αποκρατικοποιήσεις ώστε να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

    «Νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς» είπε ο διοικητής της ΤτΕ και εξήγησε: «Θεωρώ ότι θα ήταν ακόμη καλύτερο εάν για παράδειγμα η Ελλάδα δρομολογούσε δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις στο επόμενο διάστημα. Αυτό θα βοηθούσε περισσότερο για την έξοδο στις αγορές αργότερα».

    Και συνέχισε: «Θα πρέπει να γίνει ανακατανομή των δαπανών σε τομείς που θα έχουν σημαντικότερη αναπτυξιακή επίδραση, ενώ θα πρέπει να αλλάξει και ο φοροκεντρικός χαρακτήρας της δημοσιονομικής πολιτικής μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της συγκράτησης των δαπανών. Τα ψηφισθέντα μέτρα κοινωνικής στήριξης, η μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο αναπροσδιορισμός (μειωτικά) των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα νομικά πρόσωπα, πλην των πιστωτικών ιδρυμάτων, και η μείωση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

    Κριτική σε χώρες του βορρά

    Μεταξύ άλλων ο κ. Στουρνάρας άσκησε κριτική προς τις πιστώτριες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Γερμανία, με την κατηγορία ότι διακινδυνεύουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης με τα μεγάλα πλεονάσματα στο εξωτερικό ισοζύγιο που καταγράφουν.

    «Αύξαναν τα πλεονάσματά τους την περίοδο που άλλοι προσπαθούσαμε να μειώσουμε τα ελλείμματά μας», δήλωσε.

    Πλεονάσματα

    Ο διοικητής της ΤτΕ έθεσε ακόμη ζήτημα και για τα πλεονάσματα σημειώνοντας ότι αναφορικά με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα (σ.σ. 3,5% ως το 2022) αυτοί κρίνονται πολύ υψηλοί για να είναι διατηρήσιμοι σε βάθος χρόνου. Τόνισε δε πως η δημοσιονομική προσπάθεια που χρειάζεται για την επίτευξή τους μακροπρόθεσμα αποτελεί ανασχετικό παράγοντα της οικονομικής ανάπτυξης που απαιτείται ώστε αυτή να αποδώσει.

    «Ο επαναπροσδιορισμός του δημοσιονομικού στόχου σε πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ αποτελεί μια περισσότερο ρεαλιστική προσέγγιση της απαραίτητης δημοσιονομικής προσαρμογής. Ως εκ τούτου, η σχετική απόφαση του Eurogroup της 15.6.2017, που αναφέρεται στη δυνατότητα μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος σε επίπεδο ίσο προς ή λίγο πάνω από 2% του ΑΕΠ την περίοδο 2023-2060, κρίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση».

    Χρέος

    Ο τραπεζίτης αναφέρθηκε και στο ζήτημα του χρέους, επικρίνοντας την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του. Χωρίς μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα μπορούσε να υπάρξει νέα διάσωση, προειδοποίησε.

    «Εάν οι εταίροι της Ελλάδας δεν καταφέρουν να αποσαφηνίσουν τη θέση τους για το χρέος και εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές με λογικά επιτόκια εξαιτίας αυτού, τότε φοβάμαι ότι θα είναι αναπόφευκτο άλλο ένα πρόγραμμα διάσωσης», είπε. «Αλλά κανείς δεν το θέλει αυτό».

    Ο διοικητής της ΤτΕ υπερασπίστηκε την ένταξη της Ελλάδας στη νομισματική ένωση, αλλά κάλεσε μεγάλες εξαγωγικές δυνάμεις, όπως είναι η Γερμανία, να δρομολογήσουν οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των εισαγωγών και των επενδύσεων. «Κανείς δεν λέει στη Γερμανία να μειώσει τις εξαγωγές του» ανέφερε.

    Νωρίτερα σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδας με έκθεσή της για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έστειλε σήμα για αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να γίνει περισσότερο υποστηρικτική ως προς την ανάπτυξη.

    «Υπάρχει χρόνος για το QE»

    Σχετικά με την ένταξη της χώρας μας στο QE o διοικητής της ΤτΕ σχολίασε πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να αλλάξει ακόμη γνώμη και να εξετάσει την αγορά ελληνικού χρέους, ακόμη και φέτος.

    Βασική προϋπόθεση κατά την εκτίμησή του αποτελεί η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και οι πιστωτές να καταλήξουν σε συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

    «Νομίζω εξάλλου ότι η Ελλάδα το αξίζει. Υπάρχει πολύς χρόνος, γιατί η λήξη του QE δεν θα έλθει αιφνιδίως», είπε.

    Αναφερόμενος στο μέλλον του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε, εξάλλου, πως δεν έχει έλθει ακόμη η κατάλληλη στιγμή ώστε η Κεντρική Τράπεζα να αλλάξει πορεία.

    «Δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε την ανάκαμψη που επιτυγχάνεται μέσα από υπομονετικές κινήσεις και δεν υπάρχει λόγος να το κάνουμε. Ο δομικός πληθωρισμός δεν αυξάνεται, ούτε βλέπουμε προβλήματα χρηματοοικονομικής αστάθειας» είπε.



    ΣΧΟΛΙΑ