• Big Story

    Η εκδίκηση του Π. Λαφαζάνη – Τι κρύβεται πίσω από το χτύπημα του πρώην «συντρόφου» στον Αλ. Τσίπρα


    Από το διπλό συντροφικό χτύπημα που δέχτηκε η κυβέρνηση μέσα στο Σαββατοκύριακο μετά τις αποκαλύψεις δύο «πρώην», των Γιάνη Βαρουφάκη και Παναγιώτη Λαφαζάνη, προσπαθεί να συνέλθει το Μέγαρο Μαξίμου.

    Η κυβέρνηση μάλλον περίμενε την επίθεση από τον πρώην υπουργό Οικονομικών ο οποίος με το βιβλίο του αποκαλύπτει διαλόγους που φέρεται να έκανε με τον Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν λύσεις για την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας. Η ίδια δεν σχολίασε, κάτι που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για κουτσομπολιό και για βιβλία επιπέδου Βίπερ. Όμως συγχρόνως δέχτηκε πλήγμα και από τα αριστερά με την επανεμφάνιση του πρώην υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος έφερε και πάλι στην επικαιρότητα το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας από την Μόσχα.

    Ο πρώην επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ και ήδη από τον Αύγουστο του 2015 επικεφαλής της ΛΑΕ υποστηρίζει ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης Τσίπρα ήταν ο δανεισμός από τους Ρώσους και γι’ αυτόν τον λόγο από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός φρόντισε να αναπτύξει τις σχέσεις του με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Είναι γεγονός ότι λίγους μόλις μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Κρεμλίνο, συνοδευόμενος βεβαίως και από τον υπουργό του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος θα έτρεχε και την συμφωνία τους Ρώσους για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα περνούσε από την Ελλάδα. Τότε ο Λαφαζάνης με την ιδιότητά του υποστήριζε ότι η κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει από την Μόσχα προκαταβολή 5 δις ευρώ, καθώς και άλλα ωφελήματα που θα διευκόλυναν την διακίνηση εμπορικών αγαθών μεταξύ των δύο χωρών. Τότε η Ευρώπη, αλλά και οι ΗΠΑ είχαν ενοχληθεί από την δραστηριότητα του Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με τους Ρώσους, καθώς ίσχυε το εμπάργκο που είχε επιβληθεί στην Μόσχα και μάλιστα είχαν διαμηνύσει στην Αθήνα ότι εάν θέλει ευρωπαϊκή λύση, θα πρέπει να κόψει τις γέφυρες με τον Πούτιν.

    Ούτε ο αγωγός έγινε ποτέ, όπως επιθυμούσε διακαώς ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ούτε η Ρωσία δάνεισε ποτέ χρήματα στην Ελλάδα, όπως ενδεχομένως θα επιθυμούσε ο Τσίπρας, ο οποίος πηγαίνοντας παραμονές του δημοψηφίσματος στην Αγία Πετρούπολη είχε πει ότι η Ελλάδα αναζητεί και άλλα λιμάνια…

    Τα γεγονότα οδήγησαν τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και την Αριστερή Πλατφόρμα εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Ο Λαφαζάνης δημιούργησε νέο κόμμα, την ΛΑΕ, κι έθεσε ως κεντρική γραμμή στην προεκλογική του εκστρατεία το σχέδιο επιστροφής στην δραχμή. Σχέδιο που διατηρεί και σήμερα ενεργό ως την μοναδική διέξοδο για την σωτηρία της χώρας.

    Το καλοκαίρι του 2015 ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που δεν έκρυβε ότι οραματιζόταν την κρατικοποίηση των τραπεζών και την εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος είχε αποκαλυφθεί η πρότασή του να κάνει η κυβέρνηση… ντου στο νομισματοκοπείο για να αξιοποιήσει τα περίφημα 16 ή και κάτι παραπάνω δισ. ευρώ που αναφέρει ο Βαρουφάκης στο νέο βιβλίο του.

    Από την πλευρά της ομάδας Λαφαζάνη υπήρξε χαλαρή διάψευση, όμως ο ίδιος ο επικεφαλής της ΛΑΕ προεκλογικά αξιοποίησε αυτό το σενάριο βγάζοντας τηλεοπτικό σποτ, στο οποίο ο ίδιος ως πρωταγωνιστής ζητούσε από τον οδηγό ταξί να τον πάει στο νομισματοκοπείο…

    Ο Λαφαζάνης ποτέ δεν συγχώρεσε στον Τσίπρα τον συμβιβασμό του 2015 και την «υποταγή» του, όπως λέει στους δανειστές θυσιάζοντας τις αξίες της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επιτέθηκε και στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας πως, «η πρόταση εξόδου από την ευρωζώνη στην τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αποκλειστικά δική μου πρόταση και των υπουργών της Αριστερής Πλατφόρμας. Κανένας άλλος δεν θα την υιοθετούσε. Αντίθετα την πολεμούσαν αδίστακτα και γι αυτό συνθηκολόγησαν, υπογράφοντας το τρίτο καταστροφικό μνημόνιο».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΣΥΡΙΖΑ για δικαστές: «Λειτουργούν ως μακρύ χέρι της Νέας Δημοκρατίας»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ο Βαρουφάκης μπερδεύεται και λέει ανακρίβειες»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σκληραίνει η κόντρα: «Ευχόμαστε καλές πωλήσεις στον κ. Βαρουφάκη»



    ΣΧΟΛΙΑ