ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
“Αναστάσιμο” κλίμα στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, μετά την ομόφωνη αθώωση του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου, του μοναχού Αρσένιου και ολων των κατηγορουμένων για τις αγοραπωλησίες ακινήτων με το Δημόσιο.
Στις 12.30 το μεσημέρι, ο πρόεδρος του δικαστηρίου κήρυξε το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, εκφωνώντας την (τελευταία) απόφαση για την αποδέσμευση τραπεζικών καταθέσεων και ακινήτων της Μονής, ύψους περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ.
Δεκάδες μοναχοί, καλόγριες και πιστοί (ανάμεσα τους και πολλοί νέοι και νέες) άρχισαν να χειροκροτούν και να φωνάζουν “Χριστός Ανέστη” και “Αξιος” προς τον Εφραίμ.
Επί 10 λεπτά χειροκροτούσαν και αποθέωναν τον ηγούμενο ενώ πολλοί πιστοί τον αγκάλιαζαν κλαίγοντας.
Ο ηγούμενος, που μοίρασε μέχρι και κομποσχίνια στους δικηγόρους του, δήλωσε στους δημοσιογράφους:”Ευχαριστούμε τον Θεό και την Παναγία για την αισία έκβαση της υποθέσεως και όλους όσους μας συμπαραστάθηκαν, την Εκκλησία και τους νομικούς μας συμβούλους. Τους ευχαριστούμε και δοξολογούμε τον Θεό”.
Νωρίς το πρωί, το Mononews μετέδιδε:
Μετά από ακροαματική διαδικασία 2 ετών, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απάλλαξε ελλείψει δόλου τους 14 κατηγορουμένους, σε μία απόθεση που είχε προκαλεσει πολιτική θύελλα.
Αν και δεν αποτελούσε αντικείμενο αυτής της ποινικής δίκης (θα κριθεί από τα πολιτικά δικαστήρια), στο σκεπτικό της απαλλακτικής απόφασης ανακοινώθηκε ότι “στα παρεμπίπτοντα θέματα αναγνωρίζει ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες έκτασης αυτής ανήκουν στο Δημόσιο”.
Οι δικαστές, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως Βασιλικής Κρίνα, έκριναν πως δεν στοιχειοθετήθηκαν τα αδικήματα της φυσικής ή ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία και ψευδείς βεβαιώσεις που κατά περίπτωση αποδόθηκαν στους 14 εμπλεκομενους για την ανταλλαγή της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της με ακίνητα του Δημοσίου.
“Ανάσταση” στο ακροατήριο
Δεκάδες ιερωμένοι, καλόγριες και πιστοί γέμισαν τη δικαστική αίθουσα και χειροκρότησαν στην εκφώνηση της απόφασης.
Στη διακοπή της δίκης ο ηγουμενος Εφραίμ δέχθηκε τα συγχαρητήρια τους. “Χριστός Ανεστη”, απαντούσε χαμογελαστός σε όποιον του φιλούσε το χέρι. “Ξέραμε ότι θα αθωωθείτε”, του έλεγαν κάποιοι. “Δοξα το Θεό” , ανταπαντούσε. Τις πανηγυρικές στιγμές κάποιοι πιστοί δεν έχασαν την ευκαιρία και τις απαθανάτισαν με selfie.
Ποιοι αθωώθηκαν
Εκτός από τον ηγούμενο Εφραίμ, ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν ο μοναχος Αρσενιος, η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, σύζυγος του Γιώργου Βουλγαράκη, ο πατέρας και ο αδελφός της Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης (δικηγόροι και οι δύο), ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη, ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος, ο πρώην αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Γρηγόρης Κρόμπας, ο πρώην σύμβουλος Χριστόδουλος Μπότσιος, καθώς και οι Στέφανος Δέτσης και Ιωάννης Διονυσόπουλος.
Τα 14 μη πολιτικά πρόσωπα (καθώς ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπουργών κρίθηκαν παραγεγραμμένες) δικάστηκαν κατά περίπτωση για φυσική ή ηθική αυτουργία σε κακουργηματική απιστία και ψευδείς βεβαιώσεις που αφορούν στην ανταλλαγή της Λίμνης Βιστωνίδας και παραλιμνίων εκτάσεων της με ακίνητα ( «φιλέτα» κατά το παραπεμπτικό βούλευμα) του Δημοσίου.
Στο στάδιο της ανάκρισης βρέθηκαν σε θέση κατηγορουμένου 32 πρόσωπα, οι 18 εκ των οποίων απηλλάγησαν από το Συμβούλιο Εφετών. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Γιάννης Αγγέλου, διευθυντής του γραφείου του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.
Την αθώωση και των 14 είχε ζητήσει η εισαγγελέας
Η σημερινή αθώωση ήρθε με τη σύμφωνη πρόταση της εισαγγελεως της έδρας. Κατά την κρίση της «ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι εκτελούσαν κυβερνητικές αποφάσεις για τις ανταλλαγές ακινήτων και ως εκ τούτου ήταν πεπεισμένοι ότι εκτελούσαν σύννομες ενέργειες».
Η κα Βασιλική Κρίνα στην αγόρευσή της είχε πει ότι η κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων ανήκουν στο Δημόσιο «εν τούτοις αρμόδια να αποφασίσουν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι τα πολιτικά δικαστήρια».
Για το ρόλο του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου η εισαγγελέας είχε πει στην αγόρευσή της: «Οι επαφές που είχαν με κατηγορούμενους δεν αποδεικνύουν ότι οι μοναχοί τους εξώθησαν στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων . Πίστευαν και πιστεύουν ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η Βιστωνίδα τους ανήκει. Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι οι μοναχοί επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ, ούτε αποδείχθηκε ότι είχαν δυνατότητα επιλογής ακινήτων που θα περιέρχονταν στην κατοχή τους με τις ανταλλαγές. Ορισμένα από αυτά μάλιστα με τα ελαττώματα που είχαν, όχι μόνο δεν ωφέλησαν, αλλά ζημίωσαν τη Μονή.»
Για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους η εισαγγελέας είχε αναφέρει:
«Πώς μπορείτε να δεχθείτε ότι έγκριτοι επιστήμονες, που για κανέναν δεν διαπιστώθηκε θρησκοληψία, πείστηκαν να συμβάλλουν στη μείωση της περιουσίας του δημοσίου χωρίς οικονομικό όφελος ή άλλο κίνητρο από δύο μοναχούς που είχαν απαρνηθεί τα εγκώσμια;»
Στην πολύκροτη δίκη παραστάθηκε ως πολιτική αγωγή το ελληνικό Δημόσιο το οποίο διεκδικούσε από τους κατηγορουμένους συνολική αποζημίωση 234 εκατομμύρια ευρώ που είναι, όπως λέει, η πραγματική αξία κατά την εκτίμηση των ΔΟΥ των συνολικά 76 ακινήτων που αντάλλαξε το Δημόσιο ή 69,4 εκατομμύρια που είναι η αξία των ακινήτων βάσει συμβολαίων. Επίσης, διεκδικούσε άλλο 1,8 εκατομμύριο ευρώ για την ηθική βλάβη που υποστηρίζει ότι υπέστη από τις πράξεις των κατηγορουμένων.
Η απολογία του Εφραίμ
Σε ένα κατάμεστο από ιερωμένους ακροατήριο, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου είχε χαρακτηρίσει την απολογία του «εξομολόγηση» και τον εαυτό του «αμαρτωλό αλλά όχι απατεώνα». Ηταν χρέος του, υποστήριξε ο Εφραίμ, να εξασφαλίσει την περιουσία της Μονής και αν έπρεπε σήμερα να αποφασίσει, πάλι «τα ίδια θα έκανε».
«Πληγώθηκα – είπε απολογούμενος- όταν διάβασα στο κατηγορητήριο ότι έπεισα τους κρατικούς αξιωματούχους ότι η λίμνη είναι της Μονής. Αν δεν το έκανα, θα έκανα απιστία στη συνείδησή μου. Θυσιάζομαι κάθε μέρα εκεί για το μοναστήρι και γενικά για το Εθνος και έρχεται το κατηγορητήριο να μου πει στην ουσία ότι είμαι ένας απατεώνας. Αμαρτωλός είμαι, δεν είμαι απατεώνας. Πηγαίναμε με αφοσίωση και με γνώμονα την ακτημοσύνη και μας λένε ότι πήγαμε να κλέψουμε το κράτος; Εμείς οι μοναχοί είμαστε διδάσκαλοι του έθνους για μία ζωή.»
Ο Εφραίμ παραδέχθηκε ότι είχε συναντήσει με τον μοναχό Αρσένιο τους τότε υπουργούς Απόστολο Φωτιάδη επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και τους Πέτρο Δούκα, Σάββα Τσιτουρίδη και Ευάγγελο Μπασιάκο επί κυβερνήσεως ΝΔ.
«Ο κ. Τσιτουριδης μας είπε ότι είναι δύσκολο να μας αποζημιώσουν .Ετσι πρότεινε τις ανταλλαγές. Εμείς δεν το είχαμε σκεφτεί ….Εμάς μας ενδιέφερε η Μονή να έχει παρουσία στην περιοχή και για εθνικούς λόγους. Φάνηκε η ανταλλαγή να ήταν κρυσταλλωμένη απόφαση της κυβέρνησης γιατί δεν ήθελε να ακούσει άλλη συζήτηση. Οι φορείς όπως μάθαμε δεν συμφωνούσαν ότι η λίμνη ήταν της Μονής .Γι αυτό και έβαλαν ως όρο οι ανταλλαγές των ακινήτων να ήταν εκτός των Νομών Ροδόπης και Ξάνθης. Αυτό δεν ήταν πρωτοβουλία της Μονής , ούτε το διανοηθήκαμε ποτέ να φύγουμε από την περιοχή.»
Το χρονικό της υπόθεσης
Σεπτέμβριος 2008: Ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς ξανανοίγει το φάκελο των ανταλλαγών ακινήτων της Μονής Βατοπεδίου με το ελληνικό Δημόσιο, παραγγέλλοντας έρευνα προς πάσα κατεύθυνση. Στο 17σέλιδο πόρισμά του περιγράφει παράνομες διαδικασίες και προκλητικές αποφάσεις που χάρισαν στη Μονή εκτάσεις φιλέτα του Δημοσίου, με χαρακτηριστικότερη αυτή της πώλησης της λίμνης Βιστωνίδας. «Οι επικαλούμενοι τίτλοι της Μονής είναι άκυροι και ανίσχυροι. Οι γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων διάτρητες. Αγνοήθηκαν προκλητικά στοιχεία», ανέφερε ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, εκτιμώντας ότι στην όλη διαδικασία οι εμπλεκόμενοι υπουργοί είχαν παραπλανηθεί.
Οκτώβριος 2008: Οι δύο εισαγγελείς Εφετών που διενεργούν την προκαταρκτική εξέταση Ελένη Σωτηροπούλου και Ηλίας Κολιούσης «σκοντάφτουν» σε ενδεχόμενες ευθύνες υπουργών και ζητούν η δικογραφία να διαβιβαστεί στη Βουλή. «Συνεχίστε την έρευνά σας», είναι η ρητή εντολή των ανωτέρων τους που ορίζουν και 3ο εισαγγελέα ως εποπτεύοντα την έρευνα. Ακολουθούν 12 ημέρες μαραθώνιων συναντήσεων και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, με τις φήμες να οργιάζουν ότι οι δύο εισαγγελείς απειλούνται ακόμα και με πειθαρχικό εάν επιμείνουν στη θέση τους. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαμηνύει: «Αν δεν συγκεντρώσουμε κι άλλα στοιχεία η δικογραφία δεν πάει Βουλή». Οι δύο εισαγγελείς επιμένουν στη θέση τους για αμελητί διαβίβαση της δικογραφίας και υποβάλουν την παραίτησή τους από το Δικαστικό Σώμα, η οποία δεν γίνεται δεκτή από τον υπουργό Δικαιοσύνη.
Μάιος 2009: Ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, στελέχη υπουργείων, μέλη της ΚΕΔ, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και η σύζυγος του Γιώργου Βουλγαράκη, Αικατερίνη Πελέκη είναι μεταξύ των 30 εμπλεκομένων στην υπόθεση, εναντίον των οποίων ασκείται ποινική δίωξη για κακουργηματικές πράξεις.
Ιανουάριος 2011: Μετά από δύο Εξεταστικές και μία Προανακριτική Επιτροπή στη Βουλή, το Ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο αποφαίνεται πως ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα για τους 3 πρώην υπουργούς Μπασιάκο, Κοντό, Δούκα έχουν παραγραφεί.
Δεκέμβριος 2011: Ο Εφραίμ απολογείται, εφέτης ειδική ανακρίτρια και εισαγγελέας διαφωνούν για την ποινική μεταχείρισή του και παραμονές Χριστουγέννων το Συμβούλιο Εφετών αποφασίζει την προφυλάκιση του ηγουμένου, κρίνοντας τον ύποπτο για τη διάπραξη νέων αδικημάτων. Ακολουθεί το θρίλερ της παράδοσης του… Ο Εφραίμ παραμένει στη Μονή του επικαλούμενος πρόβλημα υγείας και την εντολή των γιατρών του να μην μετακινηθεί . «Μόλις γίνω καλά θα παραδοθώ», είναι το μήνυμά του. Εισαγγελέας πάει στο Μοναστήρι να εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης και για τις επόμενες ημέρες, το Βατοπέδι είναι ζωσμένο από αστυνομικούς από στεριά και θάλασσα.
Οκτώβριος 2013: Μετά από 5 χρόνια δικαστικών ερευνών, το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμά του στέλνει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων 14 από τους συνολικά 32 κατηγορουμένους της υπόθεσης. Κατά περίπτωση θα δικαστούν για ηθική και φυσική αυτουργία σε κακουργηματική απιστία, ψευδείς βεβαιώσεις και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Μάρτιος 2015: Στο κατάμεστο (από μητροπολίτες, καλόγριες και υποστηρικτές του ηγούμενου Εφραίμ μέχρι και εφοπλιστές με τους γεροδεμένους σωματοφύλακές τους) ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αρχίζει η πολύκροτη δίκη. Ηρεμος και χαμογελαστός ο Εφραίμ δίνει την ευλογία του και κάθεται στις τελευταίες θέσεις του εδωλίου δίπλα στον μοναχό Αρσένιο.
Δηλώσεις συνηγόρων υπεράσπισης στην υπόθεση Βατοπεδίου
Αντώνης Φούσας
«Η αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ίδια τη Δικαιοσύνη, για τη χώρα μας και για τους κατηγορουμένους και στέλνει τέσσερα ηχηρά μηνύματα:
1. Ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ικανοί, έντιμοι και γενναίοι δικαστές.
2. Ότι είναι εγκληματικό να κατασκευάζονται εν γνώσει ψεύτικα σκάνδαλα και να διασύρονται άδικα από πολιτικούς αντιπάλους κρατικοί λειτουργοί, και να διακόπτεται βίαια και πρόωρα, όπως έγινε το έτος 2009, το έργο μιας νομίμως εκλεγμένης από το λαό Κυβέρνησης.
3. Ότι με την εκδοθείσα αθωωτική απόφαση δικαιώθηκαν συνάνθρωποί μας και αποκαταστάθηκε η τιμή σπουδαίων λειτουργών του Ελληνικού Κράτους και της Εκκλησίας.
4. Ότι, δυστυχώς, το έτος 2009, με το δήθεν πλέον σκάνδαλο του Βατοπεδίου διεκόπη ένα σπουδαίο και υψίστης σημασίας έργο στο Άγιον Όρος για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό.
Εύχομαι, τέτοια θλιβερά και καταστροφικά φαινόμενα να μην επαναληφθούν ποτέ άλλοτε στο μέλλον, διότι έτσι ζημιώνεται ανεπανόρθωτα η χώρα και ο λαός μας και πλήττεται και νοθεύεται η Δημοκρατία».
Μιχάλης Δημητρακόπουλος
“Η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου που αθώωσε τον Γέροντα Εφραίμ και τον Πατέρα Αρσένιο είναι ιστορική. Το Βατοπέδι θα εξακολουθήσει να παράγει θρησκευτικό, πολιτισμικό και φιλανθρωπικό έργο, όπως πράττει εδώ και 10 αιώνες.”
Σάκης Κεχαγιόγλου
« Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την ομόφωνη και πανηγυρική αθώωση του Κωνσταντίνου Γκράτζιου (πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της ΚΕΔ), τον οποίο υπερασπιστήκαμε από κοινού με τον καθηγητή Στέφανο Παύλου.
Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στα δικαστικά χρονικά της χώρας και αποδεικνύει ότι όταν οι Δικαστές αγνοούν επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και δικάζουν με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας, τότε το αποτέλεσμα είναι το μόνο σύμφωνο με το Δίκαιο και την Αλήθεια.
Τέλος επιθυμώ ως πολίτης να εκφράσω τη χαρά μου γιατί λαμβάνει τέλος η περιπέτεια και ο διωγμός της ιστορικής Μονής Βατοπαιδίου, που απετέλεσε πλήγμα για το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία».
Αλέξης Στεφανάκης
“Η σημερινη ομόφωνη αθωωτική αποφαση όλων των κατηγορουμένων διορθώνει τον παραλογισμό της ποινικής δίωξης κ αποδεικνύει οτι η δικαιοσύνη αυτοτραυματίζεται μεν αλλα τουλάχιστον ειναι σε θέση να θεραπεύσει εστω κ την ύστατη ωρα τις δικές της αστοχίες ! Ως συνήγορος υπερασπισης δηλώνω την απόλυτη ικανοποίηση μου για τη σημερινη αποφαση κ τη λύπη μου για την αναμονή του αυτονόητου επι μια 10ετια !”
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λ. Βιλδιρίδη – ΤΕΠ: Παρακολούθηση των εφημεριών σε real time από τον Ιανουάριο του ‘25
- GrePort 2024 (Γιώργος Βαγγέλας και Θάνος Πάλλης): Οι 13 Οργανισμοί Λιμένων είχαν τζίρο 361 εκατ. ευρώ και κέρδη 192 εκατ. ευρώ
- Υπερταμείο: Η «μάχη» Δημητριάδη – Πολίτη και οι 4 ακόμη υποψήφιοι CEO
- Ηλεκτρικό ρεύμα: Ανταγωνισμός για τα σταθερά πελατολόγια- Γιατί το ακριβό πράσινο “πληρώνει” τα μπλε