• Big Story

    Χωρίς λύση για το χρέος ολοκληρώθηκε το Eurogroup στις Βρυξέλλες

    • NewsRoom
    Eurogroup


    Χωρίς συνολική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει λύση για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί ξανά τον Ιούνιο. Μάλιστα, όπως ξεκαθαρίζουν πηγές στην Ευρώπη,  δεν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup.

    Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 4 το μεσημέρι. Στην ατζέντα της βασικό ζήτημα ήταν το θέμα της εισόδου του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο έθετε ως ζήτημα το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

    Ωστόσο οι διαφωνίες της Γερμανίας δεν έδωσαν την ευκαιρία για μια συνολική συμφωνία.

    Πάντως, νωρίτερα, είχαν εγκριθεί τα προαπαιτούμενα από τους Ευρωπαίους δανειστές.

    Στις δηλώσεις του ο κ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε πως το θέμα του Ελληνικού χρέους συζητήθηκε, χωρίς όμως να υπάρχει συνολική συμφωνία. Υποστήριξε πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την επόμενη συνάντηση τον Ιούνιο, ενώ τόνισε πως το Eurogroup είναι έτοιμο να προχωρήσει πάνω στο θέμα, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στο τέλος του προγράμματος. Όπως ξεκαθάρισε μάλιστα πολλές φορές, μόνο στο τέλος του προγράμματος τα στοιχεία θα είναι ασφαλή, ώστε να μπορεί να εκτιμηθεί τι πρέπει να γίνει για το θέμα.

    O κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η Ελλάδα θα μπορέσει, πιθανότατα, να λάβει τη δόση και να κλείσει τη αξιολόγηση μέχρι το επόμενο Eurogroup, ενώ σημείωσε πως έχει επιτευχθεί σημαντικότατη πρόοδος από την ελληνική πλευρά.

    Όπως ανέφερε, οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για πέντε συνεχόμενα χρόνια (έως το 2022), ενώ και μετά από αυτά θα πρέπει η Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας της ΕΕ.

    Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε ο Πιέρ Μοσκοβισί, ενώ τόνισε πως από τα 140 προαπαιτούμενα, 115 δράσεις έχουν ήδη εκπληρωθεί. Είμαστε στις τελευταίες λεπτομέρειες, τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών.

    Για το χρέος τόνισε πως οι συζητήσεις ήταν αναλυτικές και υπήρξε σημαντική πρόοδος, ενώ εκτίμησε πως την επόμενη φορά θα υπάρχει η συνολική συμφωνία.

    Ο κ. Ρέγκλινγκ, με τη σειρά του, υποστήριξε πως θα υπάρχει συμφωνία σύντομα για το χρέος, ενώ υπενθύμισε πως το 2012 υπήρχε μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους προς τους ιδιώτες.



    ΣΧΟΛΙΑ