• Big Story

    «Ασφυξία» στο Μαξίμου: Η κυβέρνηση «τρίζει» και δε φταίει ούτε ο Σόιμπλε, ούτε ο Μητσοτάκης


    Μία αδιόρατη δυσφορία υπάρχει το τελευταίο διάστημα στο Μαξίμου, όμως δεν αφορά τους συνήθεις «υπόπτους»: Δηλαδή, τούς δανειστές και κυρίως τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Νέα Δημοκρατία ή εσχάτως την Φώφη Γεννηματά για την απορριπτική της διάθεση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Στο πρωθυπουργικό επιτελείο διαπιστώνουν ότι είναι μετρημένα στα δάχτυλα τα μέλη της κυβέρνησης που πραγματικά υποστηρίζουν δημοσίως τις κυβερνητικές θέσεις και τις κεντρικές επιλογές. Για παράδειγμα, μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου ήταν ελάχιστοι οι υπουργοί που με εμφανίσεις τους στα μέσα ενημέρωσης επικοινώνησαν τα θετικά στοιχεία της απόφασης για την χώρα και την ελληνική κυβέρνηση. Η διαπίστωση δεν είναι καινούργια. Η απροθυμία αρκετών υπουργών να υπερασπιστούν την κυβερνητική επιλογή ξεκίνησε λίγο πριν από το Πάσχα. Την ώρα που κορυφωνόταν η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την δεύτερη αξιολόγηση οι εμφανίσεις πολλών μελών της κυβέρνησης ήταν περιορισμένες ή ανύπαρκτες.

    Τις θέσεις του Μαξίμου υπερασπίζονταν πρόσωπα που βρίσκονται στον στενό πυρήνα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος όπως οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Παππάς και μέχρι ένα βαθμό οι Χρήστος Σπίρτζης, Όλγα Γεροβασίλη και Γιώργος Σταθάκης που απαντούσαν και σε ερωτήματα που ξέφευγαν από το αντικείμενό τους. Το ίδιο συνέβη και μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Περίπου τα ίδια πρόσωπα ανέλαβαν την ανάδειξη των αποτελεσμάτων του Eurogroup με πυκνές συνεντεύξεις σε ραδιόφωνα, εφημερίδες και τηλεοράσεις.

    Το Μαξίμου δεν καταλογίζει στους υπουργούς του κάποια διάθεση να κάνουν «λευκή απεργία». Όμως συνειδητοποιεί ότι ορισμένα κυβερνητικά στελέχη χωρίς να προκαλούν προβλήματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και χωρίς να γκρινιάζουν ή να αντιδρούν δεν συμμετέχουν στο κάδρο της κυβερνητικής εικόνας. Επί της ουσίας αποφεύγουν την δημόσια έκθεσή τους.

    Εξ αυτού του λόγου στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός χτύπησε καμπάνες και καμπανάκια προς τα μέλη της κυβέρνησης ζητώντας τουλάχιστον να εντατικοποιήσουν το κυβερνητικό τους έργο.

    Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει όσους σωπαίνουν και αποφεύγουν την ταύτιση με τις κυβερνητικές επιλογές. Ωστόσο, παρακολουθεί, παρατηρεί και καταγράφει αντιδράσεις. Γνωρίζει ότι στο εσωτερικό του κόμματος κανείς δεν τον αμφισβητεί όμως αυτό δεν τον καθησυχάζει. Διότι γνωρίζει ότι κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν την άποψη πως είτε με Τσίπρα είτε χωρίς Τσίπρα το κόμμα τους θα σκαρφάλωνε στην εξουσία.

    Αυτό είναι ένα θέμα που ο Αλέξης Τσίπρας θα το αντιμετωπίσει κάποια στιγμή όχι όμως τώρα. Προσώρας επιθυμεί να δείξει σε κάποιους από τους δυσαρεστημένους ότι η αναζήτηση κυβερνητικών συμμαχιών, όπως για παράδειγμα με το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι μία υπόθεση που μπορεί να πάρει σάρκα και οστά από την μία ημέρα στην άλλη. Ούτε μία κυβερνητική συμμαχία όπως αυτή με τους ΑΝΕΛ μπορεί να τελειώσει από την μια στιγμή στην άλλη. Εξ ου και η απόλυτη στήριξη στον υπουργό Άμυνας για την υπόθεση με το Noor 1.

    Προς το παρόν, ο Τσίπρας θα ασχοληθεί με το θέμα των σκουπιδιών συναντώντας το πρωί στο γραφείο του τους συνδικαλιστές της ΠΟΕ ΟΤΑ σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση για τους χιλιάδες συμβασιούχους στην καθαριότητα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δημοσκόπηση – σεισμός: Εκτοξεύτηκε η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλος στις «αυταπάτες» της Ελλάδας για άμεση ένταξη στο QE έβαλε ο Μάριο Ντράγκι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το δρόμο προς τη Βουλή πήραν οι αναφορές του ισοβίτη σε βάρος υπουργών



    ΣΧΟΛΙΑ