• Big Story

    Κομισιόν: Προς σταδιακή εφαρμογή της ασφάλισης καταθέσεων, με θετικό νεύμα της Γερμανίας

    • NewsRoom
    Κομισιόν


    Μια ομαλότερη από όσο αρχικά σχεδιάστηκε, εφαρμογή του ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων, πρόκειται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στις επόμενες μέρες, ποντάροντας στο ότι θα εξασφαλίσει την στήριξη της Γερμανίας στην επιχείρηση αύξησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ.

    Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται έγγραφο που έχει στην κατοχή του, η πρόταση της Επιτροπής αναφέρει ότι το EDIS, δηλαδή το σύστημα ασφάλισης καταθέσεων, θα μπορούσε στην πρώτη φάση να παρέχει μόνο δάνεια για τη στήριξη των καταθετών των χρεοκοπημένων τραπεζών.

    Σε μία δεύτερη φάση, το σύστημα θα μπορεί να καλύπτει και πιθανές απώλειες, όταν οι τράπεζες θα έχουν μειώσει επαρκώς τα επισφαλή δάνειά τους, τα οποία παραμένουν ακόμη σε δυσθεώρητα ύψη, κυρίως σε χώρες όπως η Ιταλία.

    Η Γερμανία, επισημαίνει το Reuters, είναι ανέκαθεν αντίθετη σε ένα τέτοιο σχέδιο, εκφράζοντας φόβους για το ενδεχόμενο να κληθούν οι γερμανικές τράπεζες να καλύψουν τις απώλειες καταθέσεων εξαιτίας της αδυναμίας των χρηματοπιστωτικών συστημάτων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Έτσι, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει καταστήσει σαφές ότι θα συμφωνήσει στη θέσπιση ενός πανευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων, το οποίο θα εγγυάται όλες τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας τραπεζών.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτό συνεπάγεται σημαντική μείωση του αριθμού των επισφαλών δανείων στον τραπεζικό τομέα διαφόρων χωρών και η Κομισιόν έχει δηλώσει ότι θα παρουσιάσει προτάσεις την προσεχή άνοιξη για να διευκολύνει τις τράπεζες στην ανάκτηση χρέους.

    Η Κομισιόν θα προτείνει επίσης την περαιτέρω ανάπτυξη της δευτερεύουσας αγοράς “κόκκινων” δανείων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι εξετάζει επίσης “τα ελάχιστα επίπεδα προβλέψεων που πρέπει να συγκεντρώσουν οι τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια”, ένα μέτρο που θα μείωνε τους κινδύνους των επισφαλών δανείων, αλλά θα αυξήσει το κόστος για τις τράπεζες.

    Στο 17σελιδο προσχέδιο εγγράφου, η Επιτροπή επίσης αναφέρει ότι θα προτείνει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επεκτείνει τις εποπτικές της εξουσίες σε μεγάλες επενδυτικές εταιρείες και επενδυτικά funds και θα αναμείνει τη στάση που θα κρατήσει ο Μάριο Ντράγκι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν μπαίνει το νομοσχέδιο για τα ταξί

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εύσημα Κομισιόν στον Μακρόν για την ομιλία του στην Πνύκα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Και η Κομισιόν στη γραμμή Σόιμπλε: Οι όποιες συζητήσεις για το χρέος μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου



    ΣΧΟΛΙΑ