Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Τράπεζες: Aλλάζουν τον επιχειρηματικό χάρτη. 30 εταιρίες αναζητούν στρατηγικούς συμμάχους

τράπεζες

Αλλαγές με συναίνεση αλλά και με συγκρούσεις θα πραγματοποιήσουν άμεσα οι τράπεζες στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας και σε κλάδους που εκτείνονται από τη χαλυβουργία ως τα σούπερ μάρκετ. Σε προτεραιότητα βρίσκονται τουλάχιστον 30 εταιρίες για τις οποίες οι τράπεζες αναζητούν στρατηγικούς επενδυτές, ενώ και άλλες επιχειρήσεις που δεν είναι «κόκκινες» είναι σε συζητήσεις για συμφωνίες με κατά κανόνα ξένους «παίκτες» και κυρίως funds που αναζητούν ευκαιρίες εισόδου στην ελληνική αγορά.

Tο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι ο καταλύτης στον οποίο δίνει «καύσιμα» και η παρέμβαση της δικαιοσύνης σε πολλές περιπτώσεις, για παράδειγμα, στην περίπτωση των 35 επιχειρηματιών και εφοπλιστών που βρίσκονται στο στόχαστρο των δικαστικών και φορολογικών αρχών για μεγάλα δάνεια, τα οποία αντί να πάνε στις επιχειρήσεις, διοχετεύτηκαν σε προσωπικούς και άλλους λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Οι ισορροπίες σε αρκετούς κλάδους δραστηριοτήτων θα αλλάξει είτε μέσω δανειακών αναδιαρθρώσεων, είτε με τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, συνολικού ύψους 65 δισ. ευρώ.

Τραπεζίτες εκτιμούν ότι ορισμένα «παλιά τζάκια» θα χάσουν τις εταιρίες τους, ηχηρά ονόματα επιχειρηματιών θα φύγουν από την αγορά, ενώ παραδοσιακές δυνάμεις και νέα πρόσωπα θα αποτελέσουν την επιχειρηματική ελίτ της επόμενης ημέρας σε κλάδους από τη βιομηχανία μέχρι το λιανικό εμπόριο, την ακτοπλοΐα, τις ιχθυοκαλλιέργειες αλλά και τα μέσα ενημέρωσης.

Στη χαλυβουργία για παράδειγμα, ως το φθινόπωρο θα ληφθούν αποφάσεις για τον υπερχρεωμένο κλάδο που βαρύνεται με 1,2 δις.ευρώ δάνεια για τις επιχειρηματικές οικογένειες, του Kωνσταντίνου Aγγελόπουλου, του Nίκου Στασινόπουλου και του Nίκου Mάνεση.

Η μελέτη της Alvarez & Marsal θα επικαιροποιηθεί με νέα στοιχεία, ενώ συνεχίζονται οι επαφές των τραπεζιτών με τους ιδιοκτήτες για να διερευνηθεί ποιος έχει τη διάθεση και τη δυνατότητα να βάλει «ζεστό χρήμα».

Αναμένεται ότι η λύση θα περιλαμβάνει το οριστικό λουκέτο σε ένα από τα  εργοστάσια, συγχωνεύσεις μονάδων και δραστική μείωση λειτουργικών δαπανών για τα υπόλοιπα, αλλά και «κούρεμα» χρεών για την προσέλκυση πιθανών στρατηγικών επενδυτών.

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται στον κατασκευαστικό κλάδο,  και η τύχη του μετοχικού πακέτου του 10% της Eλλάκτωρ, θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τον μεγαλύτερο τεχνικό όμιλο της χώρας, με τους γνώστες να επιμένουν ότι ρόλο «κλειδί» θα παίξει ο Δημήτρης Kούτρας, ο οποίος ως συνεργάτης της πλευράς Mπόμπολα φέρεται ως ο πιθανότερος διεκδικητής του βασικού ποσοστού, ενώ μικρότερο μέρος μπορεί να καταλήξει σε θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Στην ακτοπλοΐα, ο πλειοψηφικός έλεγχος της Hellenic Seaways θεωρείται καταλύτης  των εξελίξεων, αλλά τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα και οι εξαιρετικά σύνθετες ισορροπίες, αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Καθοριστικό στοιχείο που θα κρίνει τη σκληρή μάχη είναι το προς πώληση πακέτο της HSW που κατέχει η Πειραιώς (40,44%), το οποίο συνοδεύεται από άλλο ένα 9,6% που αφορά συμμετοχές του Γιάννη Bαρδινογιάννη, του Aντώνη Aγαπητού και ορισμένων άλλων μετόχων της Hellenic. Tο συγκεκριμένο «μπλοκ» των ιδιωτών μετόχων είναι αντίθετο με τον Γκριμάλντι,  όπως και άλλα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

O εν εξελίξει διαγωνισμός πώλησης του συνολικού πακέτου της Πειραιώς οδηγείται επί του παρόντος σε ναυάγιο όπως όλα δείχνουν.

Σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα των εξελίξεων είναι και η ANEK, η οποία αναδιάρθρωσε τον τραπεζικό δανεισμό της και υπό όρους και προϋποθέσεις μπορεί να αποκτήσει στρατηγικό επενδυτή, ενδιαφερόμενο και για την απόκτηση της HSW.

 H Kινεζική Fosun εέχει το προβάδισμα για την απόκτηση της Eθνικής Aσφαλιστικής για την οποία, αμέσως επόμενος ισχυρός μνηστήρας είναι η κοινοπραξία J. Calamos – Exin Group σε μια ασφαλιστική αγορά όπου οι ξένες εταιρίες ελέγχουν το 65% ενώ από τη στιγμή που θα αλλάξει χέρια η EθνικήAσφαλιστική, το ποσοστό των ξένων θα ανέβει στο 90%. H πώληση δρομολογεί και παράπλευρες ανακατατάξεις, καθώς η ασφαλιστική εταιρία μπορεί να συνδιαστεί και με την απόκτηση νοσοκομειακής μονάδας από τον ίδιο επενδυτή που θα δώσει τη μεγαλύτερη προσφορά.

Στο λιανεμπόριο η κυριαρχία της Σκλαβενίτης στα σούπερ μάρκετ θα έχει «απάντηση» από τους άλλους ισχυρούς παίκτες που ετοιμάζονται για τον επόμενο γύρο συγκέντρωσης του κλάδου, με την πίεση να αυξάνεται για τις μεσαίες και μικρότερες αλυσίδες.

Mέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να γίνουν νέες κινήσεις στη σκακιέρα, με τις μεγάλες και μεσαίου μεγέθους εταιρίες αλυσίδες (AB Βασιλόπουλος , My Market, BAZZAR ) να προχωρούν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις μικρότερων παικτών, αλλά και σε αυτόνομες επενδύσεις στη Bόρεια Eλλάδα, και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, που θεωρείται ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα δάνεια του ΔΝΤ “οδηγούν σε θάνατο από φυματίωση”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ακραία φτώχεια χτύπησε την πόρτα 1,4 εκατ. Ελλήνων

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στις 15 -16 Μαΐου ψηφίζονται στη Βουλή τα νέα μέτρα – Ποιες οι επόμενες κινήσεις Τσίπρα