• Big Story

    Tράπεζες: 8 deals στην τελική ευθεία

    τράπεζες


    Σε μπαράζ deals τους επόμενους μήνες αναμένεται να οδηγήσει τις τράπεζες η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αφού πολλά εξ αυτών είναι καιρό στα σκαριά αλλά έμεναν στον πάγο λόγω της αβεβαιότητας.

    Οι τραπεζίτες θα αξιοποιήσουν τη σημαντική βελτίωση κλίματος που φέρνει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε συνδυασμό με την αυξημένη διάθεση ανάληψης ρίσκου που υπάρχει διεθνώς.

    Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται πωλήσεις θυγατρικών σε Ελλάδα και εξωτερικό, από τις οποίες, εφόσον ολοκληρωθούν, εκτιμάται ότι θα εισπράξουν περισσότερο από 1,5 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, ετοιμάζονται να βγάλουν προς πώληση non core business assets αλλά και χαρτοφυλάκια δανείων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

    Η Tράπεζα Πειραιώς ξεκινά εκ νέου τη διερεύνηση ενδιαφέροντος για την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν, ενώ «τρέχει» την πώληση της Avis, η Eurobank πραγματοποιεί επαφές για άμεση διάθεση μικρού μέρους της εναπομείνασας μετοχικής της θέσης στην Grivalia ενώ προετοιμάζει την πώληση προβληματικών καταναλωτικών δανείων,και αυτά είναι ορισμένα από τα deals που ετοιμάζονται.

    Τις επόμενες ημέρες Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα πωλήσουν άμεσα ή όχι τους ομίλους ιχθυοκαλλιεργειών Νηρεύς και Σελόντα. Ο διαγωνισμός πώλησης των δύο εταιρειών εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον γενικά για την εγχώρια αγορά.

    Η Πειραιώς προσέλαβε ως σύμβουλο για την πώληση της ΗΜΙΘΕΑ (Ερρίκος Ντυνάν) την εταιρεία Deloitte. Εφόσον διαπιστωθεί ενδιαφέρον για την απόκτηση του νοσοκομείου, θα ξεκινήσει νέα διαγωνιστική διαδικασία. Πέραν της CVC Capital Partners και των εγχώριων συνεταίρων της (Θεοχαράκης – Σπυρίδης), ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί και από άλλα σχήματα κλινικών και επενδυτικών κεφαλαίων.

    3.Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προεργασία για περαιτέρω μικρή μείωση του ποσοστού (20%) που κατέχει η Eurobank στην Grivalia ΑΕΕΑΠ. Δέσμευση της τράπεζας, έναντι της DG Comp, αποτελεί η πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην ΑΕΕΑΠ ενώ άμεσα θα διατεθεί σε ξένους θεσμικούς επενδυτές ένα μικρό ποσοστό.

    4. Η Eurobank ετοιμάζεται να βγάλει στην αγορά προς πώληση πακέτο 1 δις.ευρώ καταγγελμένων καταναλωτικών δανείων, για τα οποία έχει σχηματίσει υψηλές προβλέψεις. Με βάση τον σχεδιασμό, οι μη δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν εντός του Ιουνίου και οι δεσμευτικές τον Σεπτέμβριο, ώστε η πώληση να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.

    5. Σε εξέλιξη βρίσκεται η πώληση της Εθνική Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα, σε μια διαδικασία σύνθετη και με ποικίλες παρεμβάσεις, με το επόμενο στάδιο να αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Η αγορά εκτιμά ότι θα ζητηθούν βελτιωμένες, και με συγκρίσιμο τρόπο, διατυπωμένες προσφορές από τους ενδιαφερομένους.

    6. Η Εθνική βρίσκεται σε ώριμο στάδιο για πώληση της θυγατρικής της στη Ρουμανία, ενώ θα αποφασίσει αν θα ολοκληρώσει ή θα ακυρώσει τον διαγωνισμό για τη θυγατρική της στην Κύπρο.

    7.Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός πώλησης της θυγατρικής της Eurobank στη Ρουμανία (Bancpost), με επόμενο στάδιο την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών και με μεγάλο ενδιαφέρον να καταγράφεται για επενδύσεις στην τοπική αγορά.

    8. Η Πειραιώς έχει σε εξέλιξη τον διαγωνισμό για την πώληση της Olympic Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις (Avis). Η τράπεζα προχωρά σε διαπραγματεύσεις με το σύνολο των ενδιαφερομένων μετά την άγονη κατάληξη των συζητήσεων με τον όμιλο Koc που έχει δικαίωμα πρώτης άρνησης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι θα κάνει η Lamda Development με το Ελληνικό. Όλες οι εξελίξεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η διαδικτυακή καμπάνια της ΝΔ που «καρφώνει» την κυβέρνηση (video)



    ΣΧΟΛΙΑ