Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Τι προέβλεπε η συμφωνία για τις συντάξεις που κόντεψε να τινάξει στον αέρα τη διαπραγμάτευση

Αχτσιόγλου μπλοκάκια

Έφη Αχτσιόγλου

 

Η διάψευση των προσδοκιών της κυβέρνησης για μια άμεση επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα, τόσο από το ΔΝΤ όσο και από των Γερούν Ντάισελμπλουμ τινάζει στον αέρα τις προσδοκίες της για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Αν μάλιστα συνυπολογιστεί πως τις επόμενες ημέρες ακολουθεί η περίοδος του Πάσχα (Ορθοδόξων και Καθολικών), κατά την οποία τα όργανα της Ευρώπης δεν λειτουργούν με τους καθημερινούς ρυθμούς, τότε η συμφωνία φαίνεται να μετατίθεται για τον Μάιο, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ελληνική οικονομία, εκτός και αν μπορέσει να υπάρξει μια εκπληκτική ανατροπή μέσα στην εβδομάδα που ξεκινά.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αιτία για το νέο πισωγύρισμα ήταν η υπαναχώρηση που αναγκάστηκε να κάνει ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος υπό την πίεση του Πρωθυπουργού, για όσα είχαν συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα για τις συντάξεις.

Η Ελλάδα φαίνεται πως ζήτησε η περικοπή των συντάξεων να γίνει οριστικά το 2020, όταν και θα έχει εκπνεύσει η θητεία της κυβέρνησης, και όχι σε δύο στάδια, το 2019 και το 2020, όπως είχε συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες.

Η συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας για τις συντάξεις, σύμφωνα  με το protothema.gr, προβλέπει την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις 900.000 συνταξιούχων (σε σύνολο 2,2 εκ. καταβαλλόμενων συντάξεων) που εισπράττουν άνω των 600-700 το μήνα.

Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι η μέση σύνταξη αυτού του επιπέδου θα πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 10% ενώ η περικοπή θα αγγίξει το 30% στις συντάξεις άνω των 1000-1200 ευρώ. Σύμφωνα με την συμφωνία, η περικοπή θα εφαρμοστεί σταδιακά εντός δύο ετών 2019-2020.

Τον πρώτο χρόνο η εξοικονόμηση θα ανέρχεται σε 0,75% του ΑΕΠ και το δεύτερο στο 0,25%. Δηλαδή αν η προσωπική διαφορά είναι 100 ευρώ το 2019 θα περικοπούν 75 ευρώ και το 2020 τα υπόλοιπα 25 ευρώ.

Οι μεγαλύτερες «προσωπικές διαφορές» εντοπίζονται στους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ (περίπου 30%) και του Δημοσίου (15%-20%), ενώ στο ΙΚΑ είναι πιο μικρές (4%-5%).

Έτσι, στο στόχαστρο για πιθανές περικοπές μπαίνουν :

-οι συνταξιούχοι που παρά τις 12 μειώσεις που έχουν υποστεί εξακολουθούν να λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1000 ευρώ. Πρόκειται για συνταξιούχους του δημοσίου κυρίως ενστόλους , γιατρούς του ΕΣΥ και Πανεπιστημιακούς.

– οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ που συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία με υψηλούς μισθούς και-οι συνταξιούχοι από το πρώην ΤΕΒΕ με περισσότερα από 35 χρόνια ασφάλισης.

Ωστόσο προσωπικές διαφορές εμφανίζουν και οι χαμηλές συντάξεις (το 44,8% των συνταξιούχων που λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη κάτω από τα 665 ευρώ) τις οποίες θέλει πάση θυσία να προστατέψει η κυβέρνηση.

Ειδικότερα προσωπικές διαφορές εμφανίζουν οι μητέρες ανηλίκων που συνταξιοδοτήθηκαν με μειωμένη σύνταξη, οι οποίες λαμβάνουν τα κατώτατα όρια με τη λεγόμενη προσαύξηση κατωτάτων ορίων και η σύνταξή τους είναι αρκετά μεγαλύτερη από εκείνη που δικαιούντο, με βάση τις εισφορές και τις αποδοχές τους, συνταξιούχοι του ΙΚΑ με 15ετία, αλλά και πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες του ΤΕΒΕ.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί στην ασφάλιση, αν περικοπούν οι κύριες συντάξεις, μεγάλος αριθμός συνταξιούχων θα «πέσει» κάτω από το δίχτυ ασφαλείας των 1300 ευρώ που είχε οριστεί για τη μείωση των επικουρικών. Επομένως θα διεκδικήσουν την επαναφορά των επικουρικών τους στα επίπεδα που ήταν πριν από το μαχαίρι του καλοκαιριού – φθινοπώρου του 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέα τραγωδία στα Χανιά: Δύο νεαροί νεκροί σε τροχαίο δυστύχημα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολάκης vs Στουρνάρας: «5η φάλαγγα του ΔΝΤ και του Σόιμπλε, παραιτήσου!»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΝΤ και Ευρωπαίοι βάζουν «φρένο» στις προσδοκίες της κυβέρνησης για συμφωνία στις 7 Απριλίου