• Big Story

    Ο «ενοχλητικός» κ. Στουρνάρας ξανά στο στόχαστρο της κυβέρνησης – Το παρασκήνιο πίσω από τη.. βεντέτα

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος


    Άλλο ένα επεισόδιο ήρθε να προστεθεί στην κόντρα της κυβέρνησης με τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

    Αυτή τη φορά η επίθεση ξεκίνησε μετά την ομιλία του για το συνταξιοδοτικό- ασφαλιστικό σύστημα. Ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος έχει καθήκον να μιλά και προειδοποιεί για ενδεχόμενους κινδύνους, λένε στενοί συνεργάτες του και σημειώνουν πως ο κ. Στουρνάρας αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και χωρίς σχόλια τις νέες επιθέσεις. Εξάλλου συμπληρώνουν έχει καθήκον απέναντι στους πολίτες να πει την αλήθεια….|

    Στις 30 Μαρτίου η ομιλία του κ. Στουρνάρα στο The Economist First Insurance Forum είχε θέμα: «Η μεταμόρφωση της Ελλάδος και ο ρόλος του τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης: θεματοφύλακες του μέλλοντος;». Η αναφορά του για τη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων, αλλά και την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης σε όλους τους τομείς, πυροδότησε νέο κύκλο έντασης, μεταξύ κυβέρνησης και ΤτΕ.

    Σε γενικές γραμμές ο Διοικητής της ΤτΕ σε αυτήν την ομιλία του επεσήμανε το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν γίνεται να είναι βιώσιμο ένα ασφαλιστικό σύστημα που οι εργαζόμενοι των 500 ευρώ καλούνται να «πληρώσουν» συντάξεις 1.500 ευρώ.

    Σύμφωνα με συνεργάτες του η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ -Στουρνάρα χρονολογείται από τις αρχές του 2014, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μορφής εναντίον του. Στη συνέχεια το καλοκαίρι του 2014 ο κ. Στουρνάρας διαδέχθηκε τον Γ. Προβόπουλο στη θέση του Διοικητή της ΤτΕ.

    – Το πρώτο «σκληρό» επεισόδιο με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε τον Δεκέμβριο 2014. Σε ομιλία του στην ΤτΕ σε εκδήλωση για τα 110 χρόνια από τη γέννηση του Ξεν. Ζολώτα ο κ. Στουρνάρας κάλεσε τους βουλευτές όλων των πολιτικών κομμάτων να ψηφίσουν πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μην κινδυνεύσει η σταθερότητα της οικονομίας.

    – Το διάστημα Φεβρουαρίου- Μαΐου 2015 ήταν συνεχείς οι αψιμαχίες μεταξύ διοικητή της ΤτΕ και του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

    – Τον Μάιο του 2015 ο διοικητής έστειλε με στικάκι την Έκθεση της ΤτΕ στην τότε πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Εφιστούσε και πάλι την προσοχή. Η κ. Κωνσταντοπούλου άσκησε δριμεία κριτική στην Έκθεση, ενώ απείλησε με «βίαιη προσαγωγή» προκειμένου ο διοικητής να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνούσε το σκάνδαλο Siemens.

    – Τον Μάιο του 2015 ένα e-mail συνεργάτη του κ. Στουρνάρα, για τις 100 μέρες της «περήφανης διαπραγμάτευσης» αναφερόταν στην μεγάλη εκροή καταθέσεων και στην κατάρρευση των οικονομικών δεικτών.

    – Έναν μήνα αργότερα, η επιβολή των capital controls έφερε και την ηρεμία στις σχέσεις Στουρνάρα- κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

    – Μετά τις εκλογές οι σχέσεις των δύο πλευρών δείχνουν να είναι άριστες και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη επισκέπτονται τον κ. Στουρνάρα στην ΤτΕ, όπου ο τελευταίος τους παρέθεσε γεύμα.

    – Η ηρεμία κράτησε μέχρι τον Φεβρουάριο 2016. Τότε ο διοικητής αναφέρεται στο κόστος της διαπραγμάτευσης λέγοντας ότι μας κόστισε 86δισ ευρώ και προκαλείται νέα ρήξη στις σχέσεις με την κυβέρνηση.

    – Το καλοκαίρι και το Φθινόπωρο του 2016 υπήρξε εκ νέου ένταση με επίκεντρο αυτή την φορά την Τράπεζα Αττικής. Ήταν η εποχή που οι οικονομικοί εισαγγελείς έλεγξαν τις δραστηριότητες της συζύγου του κ. Στουρνάρα.

    Όπως λένε πηγές που πρόσκεινται στον κ. Στουρνάρα, ο ίδιος αντιμετωπίζει την κατάσταση με απόλυτη ηρεμία και ψυχραιμία. «Ο Διοικητής κινείται πάντα με το σκεπτικό ότι κανείς δεν πρόκειται να τον κάνει να σταματήσει να μιλά» λένε στενοί συνεργάτες του και σημειώνουν πως οι προειδοποιήσεις του Διοικητή, απηχούν την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο εκτροχιασμού του συστήματος σε όλα τα επίπεδα, αναπτυξιακό, χρηματοπιστωτικό και δημοσιονομικό σε περίπτωση παρατεταμένης αβεβαιότητας. Και συμπληρώνουν με έμφαση:

    Εξάλλου τι διαφορετικό είπε ο Διοικητής, από αυτό που λένε και όλα τα στελέχη της Κυβέρνησης, ότι δηλαδή η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει χθες….

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ηλίας Μπίσιας: Η Ελβετία απορρίπτει αιτήματα συνδρομής με στοιχεία από τη Λίστα Lagarde

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ να μην παριστάνει ότι κόπτεται για τη νομιμότητα στην πώληση της ΔΕΗ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άδωνις Γεωργιάδης: Λόγω της Κυβέρνησης και Καμμένου θα είμαστε κατά 27 εκατ ευρώ φτωχότεροι (video)



    ΣΧΟΛΙΑ