Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

ΔΝΤ: Δέχθηκε τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το πλεόνασμα το 2016 – Πρόβλημα από το 2018 βλέπει το Ταμείο

Κριστίν Λαγκάρντ: Απίθανο να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για αύξηση των επιτοκίων το 2022

Κριστίν Λαγκάρντ, EKT

To ΔΝΤ αποδέχθηκε τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα 3,3% το 2016, σύμφωνα με την έκθεση Fiscal Monitor η οποία δόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στη  στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου στην Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, το Ταμείο εκτιμά ότι αυτή η επίδοση δεν θα συνεχιστεί. Υπολογίζει μάλιστα ότι  το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα διαμορφωθεί στο 1,8% του ΑΕΠ , αλλά ότι το 2018 και έπειτα θα διαμορφωθεί μόνο στο 2% του ΑΕΠ το 2018, ενώ στη συνέχει θα υποχωρήσει στο στο 1,5% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι ο μνημονιακός στόχος για το 2016 ήταν πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους μνημονίου στο 0,5% του ΑΕΠ, για το 2017 στο 1,75% του ΑΕΠ (η νέα πρόβλεψη του Ταμείου καλύπτει αυτό τον στόχο) και από το 2018 και μετά στο 3,5% του ΑΕΠ (σύμφωνα δηλαδή με το ΔΝΤ θα υπάρχει κενό 1,5% του ΑΕΠ το 2018 και 2% τα επόμενα χρόνια).

Οι προβλέψεις θεωρούνται ενδεικτικές της στάσης που θα κρατήσει το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις της Ουάσιγκτον που κορυφώνονται στις 21-22 Απριλίου.  Μένει πλέον να φανεί πως αυτή η πρόβλεψη θα αξιοποιηθεί, στις διαπραγματεύσεις για το νέο μνημόνιο συνεργασίας (MEFP) που ετοιμάζει για τη συμμετοχή του στο Ελληνικό πρόγραμμα, αν θα οδηγήσει σε πιέσεις για νέα μέτρα από το 2018 αλλά και αν θα έχει επίπτωση στην ημερομηνία έναρξης εφαρμογής των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί. Στις προηγούμενες προβλέψεις του για τα πλεονάσματα στην Ελλάδα, το ΔΝΤ είχε εκτιμήσει ότι από το 2019 και μετά θα διαμορφωθούν στο  1,5% του ΑΕΠ. Με βάση αυτή την πρόβλεψη ζητά  νέα μέτρα ίσα με το 2% του ΑΕΠ.

Η ελληνική αποστολή των κ.κ. Τσακαλώτου – Χουλιαράκη αναχωρεί από Αθήνα την Πέμπτη και σχεδιάζει διμερείς συναντήσεις με την κα Λαγκάρντ, τον κ. Σόιμπλε, αλλά και τον ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ κ.  Στ. Μνούτσιν.

Εξάλλου, οι ανακοινώσεις του Ταμείου έρχονται μετά τη χθεσινή δήλωση του  υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ ο οποίος σε συνέντευξή του στους Financial Times δήλωσε πως ο Λευκός Οίκος δεν προτίθεται να βάλει κανένα εμπόδιο στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα. για τα πλεονάσματα της Ελλάδας, το 2016 αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, χθες, αποκαλύφθηκαν μέσα από την έκθεση World Economic Outlook του ΔΝΤ οι μειωμένες προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017 αλλά και τα επόμενα χρόνια. Στην χθεσινή έκθεση το ΔΝΤ εκτίμησε ότι φέτος η άνοδος του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 2,2% (αντί για 2,8% που προέβλεπε τον Οκτώβριο). Προέβλεψε όμως και ΑΕΠ μόνο στο 1% το 2022 το ΑΕΠ, όταν τον Οκτώβριο υπολόγιζε σε άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,8% το 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Επιμένει το ΔΝΤ: Πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αμερικανός υπουργός Οικονομικών: «Δεν θα βάλουμε εμπόδια στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΝΤ: Αναθεώρηση προς τα κάτω για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017