Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Χαιρετίζει το EuroWorking Group τη συμφωνία με τους Θεσμούς – Στο «άμεσο μέλλον» η συζήτηση για το χρέος

Γιώργος Χουλιαράκης

Γιώργος Χουλιαράκης

Την προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών χαιρέτησε το έκτακτο EuroWorking Group που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (4 Μαΐου) στις Βρυξέλλες, με αποκλειστικό θέμα τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι  αναπληρωτές υπουργοί οικονομικών που συμμετείχαν στο  EuroWorking Group τονίζουν τα εξής:

«Το EWG έκανε αποτίμηση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος του ESM. Το EWG καλωσορίζει την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών σε ένα πακέτο πολιτικής που θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Μόλις εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα, το Eurogroup θα μπορέσει να εγκρίνει το πακέτο πολιτικής και τους όρους για την επόμενη εκταμίευση και να διευθετήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο άμεσο μέλλον, στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου 2016».

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Χουλιαράκης.

Υπενθυμίζεται πως τα μέτρα που προβλέπονται στη συμφωνία θα περάσουν από την Ελληνική Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε να έχουν ψηφιστεί πριν από τη συνάντηση του EuroWorking Group του Μαΐου. Πρόκειται για μέτρα που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος, μετά δηλαδή από το καλοκαίρι του 2018.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχει τονίσει πως τα μέτρα θα εφαρμοστούν όταν θα υπάρχει δέσμευση από τους δανειστές για ελάφρυνση του χρέους. Την ίδια ώρα πάντως, o ESM αποκλείει ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους. Αντίθετα αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα να υπάρχουν μέτρα ελάφρυνσης (μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα), αλλά μόνο σε περίπτωση που προκύψει συγκεκριμένη ανάγκη και μόνο μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκλείει το κούρεμα χρέους ο ESM – Μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μόνο αν προκύψει ανάγκη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι θέλουν επιτέλους για να πουν το ΟΚ στο Ελληνικό; Ραντεβού με τον Σπύρο Λάτση;

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσίπρας: «Να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια – Να τελειώσει οριστικά η περίοδος της ταπεινωτικής επιτροπείας»