• Big Story

    «Χάθηκε» ακόμα ένα κρίσιμο Eurogroup – Εκτός ατζέντας η συμφωνία – Ραντεβού… τον Μάιο

    Ντάισελμπλουμ Eurogroup

    Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής Eurogroup


    Ακόμα μια χαμένη «ημερομηνία ορόσημο» φαίνεται πως είναι, οριστικά πλέον, η 7η Απριλίου καθώς παρά τις υπεραισιόδοξες προσδοκίες της κυβέρνησης, για επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας στο Eurogroup της Μάλτας, το θέμα απουσιάζει πλήρως, για μια ακόμα φορά, από την ατζέντα της συνάντησης.

    Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του Eurogroup, οι συνομιλίες μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών επικεντρώνονται «στα βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία» σε ένα συνολικό πακέτο πολιτικών, το οποίο θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

    «Τα ζητήματα αυτά περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στην ενέργεια, αλλά και την εξισορρόπηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα, δηλαδή από το 2018 και μετά» επισημαίνεται στην ημερήσια διάταξη.

    Όλα αυτά ενώ στην Αθήνα τα κυβερνητικά στελέχη, ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δήλωναν για μια ακόμα φορά βέβαιοι πως η τεχνική συμφωνία θα έχει κλείσει μέχρι τη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

    «Η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι νομίζετε» δήλωνε ευδιάθετος από την Βουλή την περασμένη Τρίτη ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Ήδη, τις τελευταίες ώρες τα στελέχη της κυβέρνησης επανέφεραν ξανά την «πολιτική διαπραγμάτευση», ενώ έσπευσαν να αναζητήσουν υπεύθυνους για τη νέα αποτυχία στους γνωστούς-υπόπτους: Το ΔΝΤ, τον Β. Σόιμπλε, την Νέα Δημοκρατία και τον Γιάννη Στουρνάρα.

    Σίγουρα όμως, θα είμαστε κοντά σε μια συμφωνία στο «κρίσιμο Eurogroup» του Μαΐου. Αυτό άλλωστε θα είναι και αυτό που θα υποστηρίζει από την επόμενη εβδομάδα, γεμάτη αισιοδοξία, η ελληνική κυβέρνηση.

    Άλλωστε, ήδη η κυβέρνηση φρόντισε να… διαψεύσει την πραγματικότητα, χαρακτηρίζοντας «καταστροφολογικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα» τα ρεπορτάζ για την ανακοίνωση της ημερήσιας διάταξης του Eurogroup.

    Σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, πραγματοποιεί κύκλο επαφών σε όλα τα επίπεδα.

    Κατά τις ίδιες πηγές, σύντομα, με την ολοκλήρωση των επαφών, θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλέξης Τσίπρας: Η συνήθεια του αριστερού πρωθυπουργού «που σέρνει’’ τις διαπραγματεύσεις αντί »να δαγκώσει τη σφαίρα»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα 5 δισ. ευρώ «σκαρφάλωσαν» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στο τέλος Φεβρουαρίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν συμφωνώ με όσα λέει ο Β. Σόιμπλε για το χρέος της Ελλάδας



    ΣΧΟΛΙΑ