• Big Story

    Αποκλείει το κούρεμα χρέους ο ESM – Μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μόνο αν προκύψει ανάγκη

    ESM


    Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θεωρεί ότι οι πιθανότητες να προκύψει μια σημαντική απόφαση σχετικά με την ποσοτικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, δεν είναι ενθαρρυντικές, καθώς ο εκπρόσωπος τύπου Wolfgang Proissl τόνισε στο πλαίσιο των συζητήσεων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ για τις προσπάθειες επίτευξης «συνολικής συμφωνίας» μεταξύ Ελλάδας και δανειστών ότι «το εάν και σε ποιο βαθμό όλο αυτό οδηγήσει στο τέλος σε ελαφρύνσεις, δεν είναι κάτι που βλέπουμε στον ορίζοντα».

    Ο Proissl προέβη σε αυτή τη δήλωση ορμώμενος από το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Η Ελλάδα πιο κοντά σε νέα δάνεια» το οποίο και διέψευσε. Ωστόσο, σύμφωνα με την Deutsche Welle, το εν λόγω δημοσίευμα που μιλάει για επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της αναφερόταν σε ανακοίνωση του ESM, κατά την οποία η επιτευχθείσα συμφωνία «ανοίγει το δρόμο για σχετικές ελαφρύνσεις».

    O εκπρόσωπος του ESM διέψευσε την FAZ τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Κάτι τέτοιο είναι λάθος. Πολύ περισσότερο, αυτό που λέγεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ESM από κοινού με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ είναι το εξής: Αυτή η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων με πρόσθετες συζητήσεις για την κατάστρωση μιας αξιόπιστης στρατηγικής προκειμένου τα χρέη της Ελλάδας να καταστούν βιώσιμα».

    Ο Proissl συνέχισε λέγοντας πως «Το εάν και σε ποιο βαθμό όλο αυτό οδηγήσει στο τέλος σε ελαφρύνσεις, δεν είναι κάτι που βλέπουμε στον ορίζοντα. Στις 25 Μαΐου αναμένεται να πάρουν θέση οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης. Συνεπώς μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μπορούν να συνομολογηθούν μόνο όταν η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το συμφωνηθέν με τον ESM μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το 2018 και μόνο εάν τότε σχετικές ελαφρύνσεις κριθούν αναγκαίες. Από αυτές αποκλείονται κατά βάση οι ονομαστικές ελαφρύνσεις (“κούρεμα χρέους”)».

    Από την άλλη, το δημοσίευμα της εφημερίδας Νeue Ruhr Zeitung του ομίλου Funke με τίτλο «Χαμηλότερες συντάξεις, περισσότεροι φόροι: Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις περικοπές», αναφέρει ότι «Οι δανειστές συμφώνησαν με την ελληνική κυβέρνηση για οικονομική βοήθεια δις ευρώ. Αυτό όμως σημαίνει για τους Έλληνες περαιτέρω περικοπές» και υποστηρίζει ότι «εδώ και επτά χρόνια (η χώρα) υποφέρει ήδη από τις συνέπειες τις πιο μακράς και βαθιάς ύφεσης στην μεταπολεμική της ιστορία».

    Η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι «θα υπάρξουν κι άλλα θύματα», παρά τα όσα υποσχέθηκε στις αρχές του 2015 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η NRZ «τα χρήματα που θα δοθούν στην Ελλάδα κατόπιν της συμφωνίας με τους δανειστές δεν πρόκειται ούτε αυτή τη φορά να καταλήξουν στους πολίτες ή την ελληνική οικονομία αλλά στους πιστωτές και πρωτίστως την ΕΚΤ».

    Γεγονός που ουσιαστικά σημαίνει ότι «για τους Έλληνες, το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης σημαίνει νέες περικοπές», από τις οποίες, «πλήττονται κυρίως οι συνταξιούχοι και τα χαμηλά εισοδήματα».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι θέλουν επιτέλους για να πουν το ΟΚ στο Ελληνικό; Ραντεβού με τον Σπύρο Λάτση;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Moody’s: Η Ελλάδα πρέπει να τρέξει εάν θέλει να βγει στις αγορές το 2018

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η Fraport στηρίζει την ελληνική οικονομία – Δημιουργεί 560 νέες θέσεις εργασίας



    ΣΧΟΛΙΑ