ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μόλις 180 δευτερόλεπτα θα χρειάζεται το νέο σύστημα της εφορίας για να ελεγχθεί καταθέσεις και τραπεζικές κινήσεις των φορολογουμένων. Αυτό τόνισαν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Tσακαλωτος και ο Γενικός Γραμματέας εσόδων Γιώργος Πιτσιλης. Οι δυο άνδρες δεν απάντησαν πάντως, πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι καθώς η ρύθμιση για οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων λήγει στις 31 Μαΐου. Οι διασταυρώσεις θα ξεκινήσουν από τους 1.270.000 φορολογουμένους, τους οποίους οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν ήδη στοχοποιήσει για την κίνηση των τραπεζικών τους λογαριασμών κατά την περίοδο 2002-2014.
Σειρά θα πάρουν και όλες οι άλλες λίστες (εμβασμάτων κλπ). Για το 2017 πάντως έχουν προγραμματιστεί 23.300 έλεγχοι και ήδη το υπουργείο παρέτεινε για 1-3 χρόνια ακόμα την παραγραφή του δικαιώματος ελέγχου του δημοσίου.
Οι έλεγχοι θα εκτείνονται έως 15 χρόνια πριν. Η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου λέει πως θα τελειώνουν γρηγορότερα και με λιγότερα λάθη.
Αυτό που αλλάζει είναι, όπως αναφέρθηκε, ότι όλες οι τράπεζες έστειλαν επεξεργασμένα με κοινή κωδικοποίηση τα παλαιά στοιχεία για τις κινήσεις καταθέσεων, ακόμα και αν στο μεταξύ κάποιες τράπεζες έχουν κλείσει και απορροφήθηκαν από άλλες. «Έγιναν δοκιμές και δεν εντοπίστηκαν λάθη» τόνισε ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ κ.Πιτσιλής.
Έτσι θα γίνεται αυτόματος έλεγχος της πορείας των καταθέσεων, σε σύγκριση με την πορεία των δηλωθέντων εισοδημάτων κάθε έτους. Όπου οι καταθέσεις ξεπερνάνε τα δηλωθέντα, ο φορολογούμενος θα ελέγχεται για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.
Δεν απαντήθηκε όμως από ποιο ύψος διαφοράς (πχ 500 ή 1.000 ή 100.000 ευρώ) μεταξύ δηλωθέντων και κατατεθέντων ποσών, θα οδηγεί σε έλεγχο κατά προτεραιότητα. «Θα μοριοδοτούνται με βάση διάφορα κριτήρια κινδύνου» λένε στην ΑΑΔΕ.
Έλεγχοι 15ετίας
Αυτό που δεν αλλάζει όμως είναι ότι οι πολίτες θα πρέπει να απολογούνται για υποθέσεις του μακρινού παρελθόντος και θα πρέπει να αποδείξουν οι ίδιοι και αναδρομικά πως «δεν είναι ελέφαντες», καθώς πριν το 2010 το βάρος της απόδειξης το έφερε η ελεγκτική αρχή και από κανέναν νόμο δεν ίσχυε τότε η υποχρέωση διαφύλαξης αποδεικτικών ή άλλων στοιχείων.
Η νομιμότητα ελέγχων για το έτος 2002 «εκκρεμεί» στο ΣτΕ, παραδέχτηκε ο κ.Πιτσιλής. Στο ΣτΕ εκκρεμεί επίσης και η κατάργηση του τεκμηρίου της αθωότητός του ελεγχομένου, αφού αν στοχοποιηθεί, θεωρείται και ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου.
Το 2002 επελέγη όμως και για έναν άλλο λόγο. Στην ΑΑΔΕ λένε πως υπάρχουν στοιχεία από την μετατροπή των δραχμών σε ευρώ. Αν λοιπόν κάποιος πει ότι είχε μετρητά πριν το 2002 και τα εμφάνισε μετά (πχ από κέρδη του ΧΑΑ το 1999) θα πρέπει να προσκομίσει και έγγραφα «ευρωποίησης» -αν και εφόσον φυσικά ζει ακόμα και είχε προνοήσει από τότε να το φυλάξει για τον ίδιο ή τους κληρονόμους του.
Παγίδα για καταθέτες
Το αυτόματο σύστημα ελέγχων με το ειδικό λογισμικό που ανέπτυξε η ΑΑΔΕ υπόσχεται πως δεν θα επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος, δηλαδή θα ξεχωρίζει τις πρωτογενείς καταθέσεις από την μεταφορά ποσών από τράπεζα σε τράπεζα κλπ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γεωργιάδης: Δεν αφήνουμε ούτε μία μέρα να πάει χαμένη, από την προσπάθειά μας να κάνουμε τη ζωή των ασθενών όσο γίνεται ανθρωπίνως καλύτερη
- Ερντογάν: Το Ισραήλ δεν κατάφερε να λυγίσει το πνεύμα αντίστασης των αδελφών μας
- Σε ρυθμούς καρναβαλιού η Πάτρα – Απόψε η τελετή έναρξης
- Ένας 35χρονος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ από τον Πύργο με τραύμα στον τράχηλο από επίθεση