• Big Story

    Tράπεζα Πειραιώς: Από σήμερα ο Χρ. Μεγάλου επισήμως στο τιμόνι

    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς


    Από σήμερα, 18 Απριλίου, αναλαμβάνει επισήμως το τιμόνι του Ομίλου Πειραιώς ο Χρήστος Μεγάλου, με έναν φιλόδοξο σχεδιασμό αξιοποίησης των προοπτικών της τράπεζας αλλά και με συναίσθηση των δυσκολιών που υπάρχουν στην διοίκηση της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η αξιολόγηση υψηλόβαθμων στελεχών της Πειραιώς, η οποία είχε ξεκινήσει πριν την ανάληψη των καθηκόντων του CEO από τον Χρήστο Μεγάλου ενώ έχουν δρομολογηθεί κινήσεις στο πλαίσιο της διαχείρισης του προβληματικού χαρτοφυλακίου και υλοποίησης του πλάνου αναδιάρθρωσης που χρειάζονται την τεχνογνωσία και την εμπειρία του νέου διευθύνοντος συμβούλου.

    Πρόκειται για πρωτοβουλίες διαχείρισης της έκθεσης της Πειραιώς σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα στη MIG, αλλά και πώλησης μη τραπεζικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα καθώς και εκποίησης συμμετοχών σε μη εισηγμένες, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ.

    Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός πώλησης για το 94% της Avis, ενώ για το ποσοστό που κατέχει η τράπεζα στην HSW έχουν ληφθεί δεσμευτικές προσφορές από δύο ενδιαφερόμενους.

    Η Τράπεζα Πειραιώς ενδεχομένως να προχωρήσει εντός του έτους σε διαγωνισμό για την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν, είτε μόνο του, είτε μαζί με άλλη κλινική.

    Ως ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος, η Πειραιώς έχει έκθεση σε ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων και η διαχείρισή τους όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται είναι κρίσιμη για τη νέα διοίκηση.

    Η αποεπένδυση από τις τραπεζικές δραστηριότητες του εξωτερικού θα συνεχισθεί και μετά την πώληση της θυγατρικής στην Κύπρο, όπου το ποσοστό της Πειραιώς περιορίστηκε στο 17,6%, αναμένεται να ακολουθήσουν κινήσεις σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία. Το μικρό μέγεθος των θυγατρικών της Πειραιώς επιτρέπει την εξέταση εναλλακτικών λύσεων, όπως για παράδειγμα, συγχωνεύσεις ή πώληση ενός ποσοστού σε επενδυτή, ο οποίος θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ενισχύοντας τη συμμετοχή του.
    Στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, η Τράπεζα Πειραιώς ως το τέλος του έτους καλείται να μειώσει περαιτέρω προσωπικό, δίκτυο και λειτουργικό κόστος.

    Το λειτουργικό κόστος στην Ελλάδα θα πρέπει να υποχωρήσει κάτω από το 1,1 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2017 από 1,17 δισ.ευρώ το 2016.
    Παράλληλα, θα πρέπει να κλείσουν 10 ακόμη καταστήματα καθώς το πλάνο προβλέπει μείωση του αριθμού του δικτύου, με μέγιστο αριθμό τα 650 καταστήματα.

    Το δίκτυο καταστημάτων του ομίλου, στο τέλος του 2016, αριθμούσε 921 μονάδες, με 660 καταστήματα στην Ελλάδα και 261 σε 7 χώρες στο εξωτερικό. Το δίκτυο στην Ελλάδα μειώθηκε, στη διάρκεια του 2016, κατά 49 καταστήματα, ενώ στο εξωτερικό κατά 19, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής προγράμματος εξορθολογισμού.

    Στο τέλος του 2016, το εν Ελλάδι προσωπικό περιορίστηκε στις 14.492 άτομα, και το πλάνο αναδιάρθρωσης προβλέπει ότι ως το τέλος του 2017 ο αριθμός των υπαλλήλων θα πρέπει να πέσει κάτω από 13.200 άτομα.

    Η μείωση, κατά τουλάχιστον 1.292 άτομα μέσα στη χρονιά θα επιτευχθεί μέσω πώλησης θυγατρικών και περαιτέρω αποχωρήσεων από την τράπεζα, με ανοικτό το ενδεχόμενο παροχής νέων κινήτρων για στοχευμένες συναινετικές αποχωρήσεις.

    Σημειώνεται ότι πέρυσι έκαναν χρήση του προγράμματος εθελουσίας 1.087 άτομα με εφάπαξ κόστος 93,8 εκατ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χαντζηνικολάου – Μεγάλου: Τι είπε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς σε 200 επιχειρηματίες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Χρ. Μεγάλου: Tα deals που ετοιμάζει στην Τράπεζα Πειραιώς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Χρ. Μεγάλου: Tα deals που ετοιμάζει στην Τράπεζα Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ