• Big Story

    Κλείνουν τα μέτωπα με την DG Comp οι τραπεζίτες

    Μαντζούνης Φραγκιαδάκης Μεγάλου Καραβίας τραπεζίτες

    Από αριστερά: Δημήτρης Μαντζούνης (CEO Alpha Bank), Λεωνίδας Φραγκιαδάκης (CEO Εθνικής Τράπεζας), Χρήστος Μεγάλου (CEO Τράπεζας Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (CEO Eurobank)


    Koντά στο 100% της υλοποίησης των δεσμεύσεων προς την DG Comp βρίσκονται οι τραπεζίτες που «έτρεξαν» με γοργό ρυθμό τα σχέδια αναδιάρθρωσης. Ο Δημήτρης Μαντζούνης, ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης και ο Φωκίων Καραβίας έχουν κλείσει σχεδόν όλα τα «μέτωπα» ενώ ο Χρήστος Μεγάλου, έχοντας παραλάβει εκκρεμότητες ως επικεφαλής του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου, έχει πατήσει γκάζι και επιδιώκει να τελειώσει με τις δεσμεύσεις ως το τέλος του έτους.

    Πωλήσεις θυγατρικών εξωτερικού, αποχώρηση από τις μη χρηματοοικονομικές δραστηριότητες και μείωση εργαζομένων έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν στο 100%.

    Τα σχέδια αναδιάρθρωσης περιλαμβάνουν και μείωση του δείκτη δανείων προς καταθέσεις, η οποία συναρτάται όμως με γενικότερες εξελίξεις.

    Οι τραπεζίτες επιδίωξαν την γοργή υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης για να τελειώνουν με τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη λήψη κρατικής βοήθειας και να επικεντρωθούν σε βασικές εργασίες, κερδίζοντας παράλληλα από πλευράς κόστους, ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας.

    Η διοικητική ομάδα της Αlpha Bank υπό τον Δημήτρη Μαντζούνη έχει υλοποιήσει το σύνολο των δεσμεύσεων που είχε από το σχέδιο αναδιάρθρωσης: πώλησε τις θυγατρικές σε Βουλγαρία και Σερβία, το Χίλτον, δανειακό χαρτοφυλάκιο της θυγατρικής στη Ρουμανία ενώ ολοκλήρωσε το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

    Η διοίκηση της Eurobank υπό τον Φωκίωνα Καραβία ολοκληρώνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης με την πώληση της ρουμανικής θυγατρικής Bancpost εντός των επόμενων εβδομάδων ενώ θα παραμείνει στην Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Σερβία. Στην Ελλάδα ολοκλήρωσε την πώληση της ασφαλιστικής εταιρείας Eurolife, της Grivalia και μείωσε το προσωπικό σύμφωνα με το σχεδιασμό.

    Εντός του τρέχοντος μηνός αναμένονται εξελίξεις και στην πώληση του King George για το οποίο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.

    Προ ημερών ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης πώλησε την θυγατρική του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στη Σερβία και με τον τρόπο αυτό, ολοκλήρωσε το σχέδιο αναδιάρθρωσης καθώς λίγο πριν είχε κλείσει τη συμφωνία για την πώληση της Banca Romaneasca στην OTP Bank.

    Η τράπεζα έχει προχωρήσει στην πώληση όλων των θυγατρικών της, στην Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Νότια Αφρική και διατηρεί τις μονάδες στο Λονδίνο και στη Μάλτα ενώ πέτυχε την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής και υλοποίησε το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, με στόχο τη μείωση του προσωπικού.

    Ο Χρήστος Μεγάλου έχει δεσμευτεί για την επιτάχυνση της εφαρμογής του σχεδίου αναδιάρθρωσης προκειμένου να αποπληρωθεί η κρατική βοήθεια όσο το δυνατόν συντομότερα. Ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς παρέλαβε αρκετές εκκρεμότητες στον μεγαλύτερο όμιλο της χώρας.

    Η Πειραιώς έχει δεσμευθεί να αποχωρήσει εντελώς από τις ξένες αγορές όπου έχει μικρή παρουσία και έχει ολοκληρώσει ήδη την πώληση της θυγατρικής της στην Κύπρο, την Αίγυπτο ενώ βρίσκεται στην τελική ευθεία για την αποχώρηση από τις υπόλοιπες αγορές.

    Έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και η διοίκηση επικεντρώνεται στην αποεπένδυση από τις μη χρηματοοικονομικές εργασίες που αφορούν αρκετές μεγάλες εταιρείες. Στην τελική ευθεία βρίσκεται η πώληση της Avis ενώ αναζητείται αγοραστής για το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.

    Η Πειραιώς έχει ήδη πωλήσει σχεδόν μισό δισ. προβληματικών δανείων στη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία τους τελευταίους 18 μήνες, ενώ άντλησε και 3 εκατ. ευρώ από την πώληση 29 ακινήτων μέσω online δημοπρασίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στην Αθήνα για business ο Μακρόν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤτΕ: Αναθεωρεί την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2017

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η Εθνική Τράπεζα πούλησε τις θυγατρικές της στη Σερβία – Ποιο το τίμημα



    ΣΧΟΛΙΑ