Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Τράπεζες: Με αναδιάρθρωση δανείων 13,5 δισ. ευρώ «έρχονται» νέα πρόσθετα κεφάλαια 6 δισ. ευρώ

τράπεζες

Ευκαιρίες για τη χρηματοδότηση που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία θα δώσει η διαχείριση προβληματικών δανείων που «παγιδεύει» σήμερα assets σε τράπεζες και επιχειρήσεις. Εάν αναδιαρθρωθούν άμεσα 13,5 δισ.ευρώ επιχειρηματικά δάνεια και ταυτόχρονα, μετατραπούν σε κεφάλαια υψηλού κινδύνου ακόμη 10,3 δισ.ευρώ, τότε μπορεί να κινητοποιηθούν πρόσθετα περίπου 6 δισ.ευρώ στην μορφή ιδίων κεφαλαίων και να απελευθερωθούν assets ύψους 2 δισ.ευρώ.

Η χαρτογράφηση των επιχειρήσεων από την PwC δείχνει ότι περίπου 1.000 εταιρείες με ετήσια έσοδα πάνω από 10 εκ.ευρώ είναι αρκετά ανταγωνιστικές και έχουν ανάγκη επενδύσεων και άλλες 1.400 έχουν στοιχεία που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις.

Μελέτη της PwC εκτιμά ότι η συνεπής προσέγγιση στην διευκόλυνση της ανάπτυξης από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, δηλαδή τράπεζες, εταιρείες, Τράπεζα της Ελλάδος, κράτος, μπορεί να προσθέσει 0,7% – 1% στο ΑΕΠ ετησίως μέχρι το 2020.

Η ίδια μελέτη προτείνει απομάκρυνση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών, ώστε το μάνατζμεντ να εστιάσει αποκλειστικά στις τραπεζικές εργασίες. Η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορούσε να γίνει εκτός τραπεζικού συστήματος, οδηγώντας σε βελτίωση της πιστοληπτικής διαβάθμισης των τραπεζών από τους οίκους αξιολόγησης.

To άλλο κομμάτι ανάκαμψης της επιχειρηματικότητας αφορά την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και στην κατεύθυνση αυτή είναι κρίσιμη η δημιουργία ενός κεντρικού μηχανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (credit rating) των επιχειρήσεων και δημιουργία προϋποθέσεων για τη συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων αξιολόγησης ρίσκου των επιχειρήσεων, ειδικότερα αυτών που δεν έχουν υποχρέωση δημοσίευσης βασικών οικονομικών μεγεθών.

Η PwC σε εκτενή μελέτη για την ελληνική οικονομία, τονίζει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από «κρυφό μέρος» της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να γίνουν ορατές σε διεθνείς επενδυτές. Ένα εργαλείο είναι η δημιουργία εισηγμένου επενδυτικού Fund (Ταμείο Επιχειρηματικών Κεφαλαίων) με αρχικά κεφάλαια 200 εκ. – 300 εκ.ευρώ, προερχόμενα από το IfG (Institution for Growth in Greece) και το ελληνικό κράτος με αποκλειστικό σκοπό την επένδυση σε επιχειρήσεις.

Το fund αυτό θα πρέπει να διαχειρίζεται ένας εγνωσμένης αξίας Venture Capital Manager, ο οποίος θα παρακολουθεί συνεχώς, θα αποτιμά, θα ελέγχει και θα υποστηρίζει τις επιχειρήσεις στις οποίες επενδύει.

Η κινητοποίηση θεσμικών ιδίων κεφαλαίων για τις μμε που αποτελούν τον κύριο όγκο στην ελληνική οικονομία είναι αναγκαία συνθήκη για το ξεκλείδωμα δανειακών κεφαλαίων και «μαλακής», από ευρωπαϊκούς πόρους δηλαδή, χρηματοδότησης ενώ παράλληλα θα πρέπει να διευκολυνθεί η δημιουργία επενδυτικών κεφαλαίων για μικρού μεγέθους, κάτω από 10 εκ.ευρώ, συναλλαγές και να δοθούν διαδικαστικά και φορολογικά κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Κίνητρα για επενδύσεις σε εγχώριες επιχειρήσεις θα δώσει η μείωση των εταιρικών φόρων αλλά και ένα άτυπο συμβόλαιο ότι για πέντε τουλάχιστον χρόνια δεν θα μεταβληθεί το φορολογικό καθεστώς, μετά τον πλήρη επανασχεδιασμό του που πρέπει να προηγηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εθνική Τράπεζα: Ψήφος εμπιστοσύνης η εξαγορά από τον Calamos της Εθνικής Ασφαλιστικής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρασκήνιο: O πόλεμος στον Ελλάκτωρα και γιατί ο Λεμονής (Καλογήρου) έφτιαξε νέα εταιρία (οι τράπεζες το ξέρουν;)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ραγδαίες εξελίξεις: Οι τράπεζες βάζουν 70 μεγάλες επιχειρήσεις σε κοινό «χειρουργείο»