Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Χρήστος Μεγάλου: Αυτές είναι οι 6 προκλήσεις της Τράπεζας Πειραιώς για το μέλλον

Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς

Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς

Επιστολή προς τους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς έστειλε ο διευθύνων σύμβουλος  κ. Χρήστος Μεγάλου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του. Ποιες είναι οι προτεραιότητες της διοίκησης και οι έξι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η τράπεζα τους επόμενους μήνες.

Όπως μεταξύ άλλων αναφέρει ο κ. Μεγάλου, ο στρατηγικός προσανατολισμός της Τράπεζας Πειραιώς κινείται προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης, του εξορθολογισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, υπογραμμίζει, τα μεγέθη της τράπεζας βελτιώνονται, τόσο σε ρευστότητα, όσο και σε ποιότητα δανειακού χαρτοφυλακίου, ενώ μετά από ένα δύσκολο, για όλη την αγορά, πρώτο τρίμηνο, η Πειραιώς επιστρέφει σε εισροή καταθέσεων και μείωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΝPLs).

Βασικοί στόχοι-προκλήσεις για το επόμενο διάστημα είναι η μείωση των προβληματικών απαιτήσεων, η αύξηση των καταθέσεων και η εξάλειψη της άντλησης ρευστότητας μέσω ELA, η σωστή τιμολόγηση των προϊόντων, η ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες και σταυροειδείς πωλήσεις, καθώς και η εκπλήρωση όλων των δεσμεύσεων του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης.

Αναλυτικά, στην επιστολή του ο κ. Μεγάλου αναφέρει τα εξής:

“Αγαπητοί συνεργάτες,

Πριν μία εβδομάδα συμπληρώθηκαν 100 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων μου στην Τράπεζα Πειραιώς. Aυτές τις  100 ημέρες εργαστήκαμε άοκνα με επιμονή και σχέδιο και έχουμε ήδη αποτελέσματα.   Αλλάξαμε και πετύχαμε πολλά. Προπάντων  συνειδητοποιούμε  ότι όλοι μαζί χτίζουμε μια πραγματικά νέα εποχή για την Τράπεζα μας, για τους πελάτες  μας και για την ελληνική οικονομία.

Σήμερα, 100 ημέρες μετά, η συγκυρία είναι ξεκάθαρα ευνοϊκότερη: οι βασικές διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς έχουν ολοκληρωθεί, η οικονομία έχει μπει σε τροχιά σταθεροποίησης, και η Ελλάδα  έκανε το πρώτο βήμα επιστροφής στις αγορές μετά από τρία δύσκολα έτη, αφήνοντας ολοένα και πιο πίσω της την αβεβαιότητα.

Αυτός είναι και ο στρατηγικός προσανατολισμός της Τράπεζας Πειραιώς, μια κατεύθυνση εξυγίανσης, εξορθολογισμού και βιώσιμης ανάπτυξης. Τα μεγέθη μας βελτιώνονται, τόσο σε ρευστότητα, όσο και σε ποιότητα δανειακού χαρτοφυλακίου. Μετά από ένα δύσκολο, γιά όλη την αγορά, 1ο τρίμηνο  επιστρέφουμε σε εισροή καταθέσεων και μείωση στα ΝPLs.

Όλα αυτά τα σημαντικά επιτεύγματα και οι εξελίξεις σηματοδοτούν ανάκαμψη, αλλά δεν σημαίνουν πως πρέπει να εφησυχάζουμε. Αντίθετα, μας ενθαρρύνουν και μας κινητοποιούν. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι στόχοι μας είναι δύσκολοι, αλλά πλέον γνωρίζουμε ότι είναι και απολύτως επιτεύξιμοι.

Η στρατηγική μας, όπως αποκρυσταλλώνεται στην «Ατζέντα 2020», αποτελεί το πλαίσιο και την πυξίδα για τη δουλειά και  τις δράσεις μας. Εστιάζουμε στον πελάτη, ενισχύουμε τη διοικητική υπευθυνότητα, ενσωματώνουμε δημιουργικά στις λειτουργίες μας κουλτούρα επιδόσεων και αριστείας και  δημιουργούμε επιχειρηματική αειφορία.

Η Τράπεζα και οι άνθρωποι μας έχουν τεχνογνωσία, ικανότητες, ευελιξία, αποτελεσματικότητα και επιχειρηματικά ανακλαστικά, χαρακτηριστικά που μας καθιστούν πολύτιμους και αναγκαίους συνεργάτες για τους πελάτες μας. Πρέπει να συνεχίσουμε να αναζητούμε και να εφαρμόζουμε καινοτόμες λύσεις  ως βασικό εργαλείο βελτίωσης των δομών μας, των ελεγκτικών μηχανισμών μας και των υπηρεσιών μας.

Είμαι ικανοποιημένος από όσα έχουν υλοποιηθεί ως τώρα και είμαι ακόμα πιο αισιόδοξος για τη συνέχεια. Σας ζητώ επαγρύπνηση, αμείωτο ενδιαφέρον και προσήλωση στους στόχους μας, οι οποίοι είναι:

Υπάρχει κι ένας στόχος ακόμα, τον οποίο αν και αναφέρω τελευταίο, για εμένα είναι από τους κεντρικότερους: να αναγνωρίσουμε αλλά και να προσελκύσουμε τους ανθρώπους που μπορούν και θέλουν να συμβάλλουν στην επιτυχία της Τράπεζας, που έχουν το όραμα, την ενέργεια, το πάθος και το κέφι να το πετύχουν, τόσο στα μεγάλα έργα όσο και στην καθημερινότητα. Τους  ανθρώπους που ενθαρρύνουν την ομαδικότητα και πολεμούν την αδράνεια και τη στασιμότητα.

Δεν έχουμε περιθώριο αναβολών ή καθυστερήσεων. Το διακύβευμα είναι εξαιρετικά σημαντικό και μας δεσμεύει.

Έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στους 5 εκατομμύρια πελάτες μας στην Ελλάδα που μας εμπιστεύονται, τη μεγαλύτερη πελατειακή βάση στη χώρα.

Έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι και στους 80 χιλιάδες μετόχους μας, που προσδοκούν επιστροφή σε αποδόσεις και θετικά νέα από την Τράπεζα.

Έχουμε, ως ο μεγαλύτερος τραπεζικός οργανισμός στη χώρα, μεγάλη ευθύνη και απέναντι στην ελληνική οικονομία που προσπαθεί να επανέλθει στο δρόμο της ανάπτυξης.

Σας ευχαριστώ και παραμένω δίπλα σας για κάθε αρωγή στο έργο σας.

Η πόρτα μου είναι πάντα ανοικτή για όλους σας.

Χρήστος Μεγάλου

Διευθύνων Σύμβουλος”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χρήστος Μεγάλου στη Handelsblatt: Επιτέλους επιστρέψαμε στην οδό της κανονικότητας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρ. Μεγάλου: Απώτερος στόχος της Τρ. Πειραιώς η μείωση των «κόκκινων» δανείων

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς): Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση