Αλιόσσα Γκρίσιν – Ζήνα Γλου
Μερικοί άνθρωποι αφουγκράζονται τις ανάγκες της εποχής. Πολλοί λένε ότι τους βοηθάει η τύχη, άλλοι θεωρούν ότι βασικό στοιχείο της επιτυχίας είναι η τόλμη τους να ακολουθήσουν την τάση. Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται κάποια ειδική ικανότητα για να μπορέσεις να επενδύσεις σε δραστηριότητες που βρίσκονται στο επίκεντρο την κατάλληλη στιγμή. Ο τέως επικεφαλής της Alpha Grissin κ. Βασίλης Γκρίσιν, κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού βίου του κινήθηκε με τρόπο που σε κάνει να νομίζεις ότι είχε «εσωτερική πληροφόρηση» για το ποια θα είναι η επόμενη μεγάλη ανάγκη των καταναλωτών.
Από τα αυτοκίνητα που τον έκαναν διάσημο στα κλιματιστικά που τον καθιέρωσαν ως επιχειρηματία, τα συστήματα αδιάλειπτης λειτουργίας Η/Υ και πλέον το real estate και την ενέργεια. Ο γιος του Ρώσου αξιωματικού με το κρητικό αίμα στις φλέβες του κατόρθωσε να δημιουργήσει «από το τίποτα» μια εισηγμένη εταιρεία την Alpha Grisin με σοβαρές προοπτικές σε κλάδους αιχμής.
Λάθος κριτήρια
Όμως σε αντίθεση με τον Βασίλη , ο γιος του Αλιόσσα Γκρίσιν , ο όποιος σήμερα διοικεί την εισηγμένη εταιρία (πρόεδρος του ΔΣ) δεν φαίνεται να έχει την ικανότητα να «βλέπει» τις ευκαιρίες. Στην αγορά λέγεται ότι είναι σχεδόν άγνωστο πως διοικεί την εταιρία αυτή. “Ποτέ δεν έχει ακουστεί ότι έχει κάνει την τάδε η την δείνα κίνηση. Αντίθετα με όλα αυτά είναι περισσότερο γνωστός για τις δραστηριότητες του εκτός εταιρίας (κοσμικά πάρτι κλπ) . Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν είναι υποχρεωτικό ένας γιος να είναι το ίδιο διορατικός με τον πατέρα του” εξηγούν παλαιοί χρηματιστές σε κατ ιδία συνομιλίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα δημοσιεύματα τα τελευταία χρόνια αναφέρονται στις κατακτήσεις του νεαρού Αλιόσσα σε προσωπικό επίπεδο…Τα επιχειρηματικά δημοσιεύματα είναι μετρημένα στα δάχτυλα.
Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας του Alpha Grissin (μόλις 200 χιλ. ευρώ) θα μπορούσε να αποδοθεί στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία: Ζημιογόνα αποτελέσματα, αρνητικά ίδια κεφάλαια υψηλός καθαρός δανεισμός και δυσβάστακτο χρηματοοικονομικό κόστος.
Υπό το βάρος συνεχιζόμενων και συσσωρευμένων ζημιών που έχουν δημιουργήσει αρνητικά ίδια κεφάλαια τα οποία αναμένεται να υπερβούν τα 11 εκατ. Ευρώ για τη χρήση του 2016 και οφειλών σε τράπεζες, εταιρεία leasing και προμηθευτές άνω των 34 εκατ. ευρώ (από τα οποία 25 εκατ. ευρώ προς τράπεζες) , η διοίκηση έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση στις 5 Μαΐου, με κύριο θέμα συζήτησης την έγκριση του συνόλου των διαδικασιών που είναι απαραίτητες για την κήρυξη της εταιρείας σε κατάσταση πτώχευσης.
Τα καμπανάκια για την Alpha Grissin είχαν χτυπήσει πολύ νωρίτερα.
Όπως επισημαίνει το capital.gr και ο δημοσιογράφος Νίκος Χρυσικόπουλος από το 2015 η εταιρεία βρισκόταν σε αναζήτηση ενδιαφερόμενων αγοραστών για ακίνητα του ομίλου σε Βουλγαρία και Ρουμανία καθώς και των συμμετοχών σε εταιρείες ακινήτων που διατηρεί στην Πολωνία.
Παράλληλα, είχε ενημερώσει πως αναζητούσε στρατηγικού επενδυτές για να εισέλθουν στο μετοχικό της κεφάλαιο, με καταβολή μετρητών, έχοντας θέσει συγχρόνως ως στόχο την επαναδιαπραγμάτευση των υφιστάμενων τραπεζικών δανείων και την αναδιάρθρωση τους βάσει νέων συμφωνιών. Είχε, μάλιστα, εκπονήσει σχετική μελέτη σε συνεργασία με γνωστή συμβουλευτική εταιρεία και εξέφραζε την εκτίμηση ότι η αναδιάρθρωση θα ολοκληρώνοντας μέσα στο 2016.
Ήδη, πάντως από το 2010, οι ορκωτοί λογιστές προειδοποιούσαν για την απειλή λουκέτου στην εταιρεία. Στην πιο πρόσφατη περίπτωση, ο ορκωτός λογιστής στην εξαμηνιαία οικονομική χρήση του 2016, προειδοποιούσε για την δεινή οικονομική εικόνα της εταιρείας κάνοντας λόγο για συνεχιζόμενες ζημίες μεγάλου ύψους, χαμηλές έως αρνητικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες, ληξιπρόθεσμες οφειλές δανειακών υποχρεώσεων και αρνητικά ίδια κεφάλαια.
“Οι συνθήκες αυτές υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας που μπορεί να εγείρει σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, εφόσον δεν ληφθούν από τη Διοίκηση, τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και της ρευστότητας”, αναφέρονταν χαρακτηριστικά.
Μη βιώσιμη
Λίγο νωρίτερα, είχε ξεκινήσει μια σειρά ενεργειών από την πλευρά των τραπεζών με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων τους.
Από τις αρχές του 2015 οι τράπεζες που είχαν δανείσει την Άλφα Γκρίσσιν (Eurobank, Πειραιώς, Attica, ΕΤΕ, Alpha Bank) απαίτησαν, όπως αναφέρει η εταιρεία, την τοκοχρεωλυτική επιστροφή των δανείων που της είχαν χορηγήσει υπό τη μορφή ανοικτού κεφαλαίου κίνησης, ζητώντας παράλληλα η ρευστότητα της εταιρείας να διοχετευτεί αποκλειστικά σε αυτά και όχι στην αγορά, υπό τη μορφή προμήθειας, προϊόντων προς πώληση.
Η συνέχεια ήταν δυσμενής για την εταιρεία, η οποία, εξ όσων ακολούθησαν, αξιολογήθηκε ως μη βιώσιμη. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, τον Νοέμβριο του 2016 οι τράπεζες αξίωσαν με εξώδικες δηλώσεις και επιστολές την άμεση καταβολή των οφειλομένων, σε διαφορετική περίπτωση προειδοποίησαν ότι θα λάβουν αναγκαστικά μέτρα εις βάρος της εταιρείας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση [που έχει πραγματοποιηθεί, η Eurobank κατήγγειλε τις δανειακές της συμβάσεις με την Άλφα Γκρίσσιν, προχώρησε στην έκδοση διαταγής πληρωμής και ξεκίνησε διαδικασία κατάσχεσης εις χείρας τρίτων των απαιτήσεων της έναντι βασικών πελατών της εταιρείας. Ακολούθως, οι Εθνική, Πειραιώς και Αττικής προέβησαν στην καταγγελία των δανειακών τους συμβάσεων.
Παύση πληρωμών
Λόγω των οφειλών της, αναφέρει η εταιρεία, έχει δημιουργηθεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο έλλειψης ρευστότητας για την επιχείρησή, το οποίο πλέον έχει καταστεί μη διαχειρίσιμο, λόγω και της έναρξης δικαστικών διαδικασιών από πλευράς των πιστωτριών τραπεζών. “Η εταιρεία αναμένεται άμεσα να αδυνατεί, κατά τρόπο γενικό και μόνιμο, να λειτουργήσει και να εκπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της, οπότε θα τεθεί σε πλήρη αδράνεια λειτουργίας ελλείψει πόρων.
Υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες η εταιρεία αναμένεται να οδηγηθεί σε γενική και μόνιμη παύση πληρωμών, αφού θα στερείται χρημάτων προκειμένου να προβεί σε παραγγελίες προϊόντων και δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τους πελάτες της, οι οποίοι και θα καταγγείλουν τις μεταξύ τους συμβάσεις, στρεφόμενοι στον ανταγωνισμό”, σημειώνει η διοίκηση.
Έτσι, εκτός εάν υπάρξει θεαματική ανατροπή των δεδομένων, στις 5 Μαίου αναμένεται να αρχίσουν να γράφονται οι τίτλοι τέλους για μια επιχείρηση που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1985, από τις πρώτες στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών και πιο συγκεκριμένα σε αυτόν των συστημάτων υποστήριξης κρίσιμων εφαρμογών (BCC – Business Critical Continuity).
Έχοντας παράλληλα αναλάβει την αντιπροσώπευση των κλιματιστικών της εταιρείας “Panasonic”, επεκτάθηκε στο real estate εκτός Ελλάδας (μαζί με γνωστούς Έλληνες επιχειρηματίες), στη Βουλγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία αλλά και την Ουκρανία, αλλά και στην ενέργεια με την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.
Μάλιστα, στον τομέα αυτό συνέπραξε με την Deutsche Bank για τη σύσταση της Deutsche Αeolia Α.Ε., με στόχο την ανάπτυξη και εκμετάλλευση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πίσω στο 2013, η Deutsche Αeolia βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας για αρκετό διάστημα, όταν ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, είχε επισείσει από το βήμα της Βουλής επιστολή της γερμανικής εταιρείας που χρονολογείτο από τον Νοέμβριο του 2011, στην οποία η Deutsche Bank δήλωνε έτοιμη να χρηματοδοτήσει μεγάλη επένδυση σε αιολικά πάρκα (σ.σ. 6 αιολικά πάρκα στην Πελοπόννησο) , πλην εξέφραζε τη διαμαρτυρία της διότι δεν μπορούσε να αδειοδοτηθεί..
Το θέμα έλαβε πολιτικές διαστάσεις καθώς κατατέθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα ως εξήγηση η άποψη ότι η εταιρεία δεν παίρνει άδεια, “διότι όλα αυτά τα χρόνια οι άδειες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πήγαν στους κολλητούς και στους διαπλεκόμενους”…
Σήμερα στο μετοχικό κεφάλαιο της Άλφα Γκρίσιν συμμετέχει ο Β Γρίσιν με ποσοστό 30,76%, ο Ν. Κακούσιος με 15,38% και ο Λ. Μιχαγελίδης με 13,63%, ενώ ποσοστό 15% κατέχει η Intrakat του ομίλου Intracom. Η εταιρεία εδώ και αρκετά χρόνια διατηρεί τυπική παρουσία στο Χ.Α. και αποτιμάται στο ταμπλό έναντι μόλις 200 χιλ. ευρώ.