Είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Εάν κάποιος φορολογούμενος η επιχείρηση αποφασίσει να αποκαλύψει εθελοντικά τα αδήλωτα εισοδήματα στην εφορία αυτό δεν σημαίνει ότι θα γλιτώσει τον περαιτέρω έλεγχο. Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις η εφορία ακόμα και σε αυτή την περίπτωση η εφορία διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου, εκτός των στοιχείων που θα αποκαλύψουν οι φορολογούμενοι, συνολικά των εισοδημάτων τους και των περιουσιακών τους στοιχείων, ακόμα και για τη χρήση που αφορά η δήλωση που θα υποβάλουν η υπέβαλαν.

Επί της ουσίας, η υποβολή της εθελουσίας δήλωσης δεν σημαίνει ότι παράγεται οριστικό αποτέλεσμα για τον φορολογούμενο και τις επιχειρήσεις.

Να αλλάξει ο νόμος

Σε κάθε το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να τροποποιήσει τον νόμο καθώς θα πρέπει να θεωρεί ειλικρινή τον φορολογούμενο που αποκαλύπτει εθελοντικά αποκρυβέντα εισοδήματα προηγούμενων ετών.

Παράταση

Την παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων μέχρι 31 Οκτωβρίου προβλέπει τροπολογία που προωθείται στη Βουλή. Ήδη δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων κλείνοντας εκκρεμείς υποθέσεις τους με την εφορία, υποβάλλοντας με χαμηλότερα πρόστιμα τροποποιητικές δηλώσεις.

Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν «αποκαλυφθεί» με τη ρύθμιση αδήλωτα κεφάλαια περίπου 5 δισ. ευρώ, ενώ οι βεβαιωμένοι φόροι ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ. Οσοι αποφασίσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση πρέπει να πληρώσουν τον φόρο που προκύπτει σε 30 ημέρες ή διαφορετικά να υπαχθούν στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων.

Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

• Ο φόρος που θα κληθούν να καταβάλουν ξεκινάει από το 30% της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης και φθάνει μέχρι και το 60%, ανάλογα με την περίπτωση και τον χρόνο απόκρυψης.

• Οι δηλώσεις υποβάλλονται χειρόγραφα.

• Για αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται μετά τις 31.5.2017 και μέχρι το πέρας της προθεσμίας (30.9.2017), ο τυχόν οφειλόμενος πρόσθετος φόρος ορίζεται στο 12% του κυρίου φόρου.

• Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν φορολογούμενοι για τους οποίους έχει εκδοθεί ή θα εκδοθεί εντολή ελέγχου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2017. Στην περίπτωση που έχει κοινοποιηθεί προσωρινός προσδιορισμός φόρου, ο πρόσθετος φόρος ανέρχεται στο 36%, ενώ σε διαφορετική περίπτωση στο 18%.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

1. Στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί περίπου 75.000 φορολογούμενοι.

2. Το ποσόν που έχουν αποκαλύψει-αποδεχθεί ανέρχεται στα 5 δισ.

3. Εχουν βεβαιωθεί φόροι ύψους 400 εκατ. ευρώ.

4. Τα ποσά που αποκαλύπτονται κυμαίνονται από 100.000 έως 300.000 ευρώ.

Η απόφαση του ΣτΕ

Σημειώνεται πάντως ότι στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται και η απόφαση του ΣτΕ, που θα κρίνει δύο σημαντικές πτυχές των υποθέσεων που ελέγχονται αυτό το διάστημα από τους οικονομικούς εισαγγελείς και ενδεχομένως να απαλλάξει τους φορολογουμένους από την αποκάλυψη εισοδημάτων, καθώς οι ελεγχόμενες χρήσεις πιθανόν να παραγραφούν (μέχρι και το 2010). Συγκεκριμένα θα κριθούν:

• Εάν οι ελληνικοί τραπεζικοί λογαριασμοί αποτελούν νέο στοιχείο ή όχι. Στην περίπτωση που δεν αποτελούν νέο στοιχείο, οι υποθέσεις μέχρι και το 2010 θα έχουν παραγραφεί οριστικά.

• Εάν ισχύει η 20ετία για τις υποθέσεις φοροδιαφυγής από το 2008 ή από την ψήφιση του νόμου που έγινε το 2013.