Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Αγορά προς κυβέρνηση: «Θέλεις την ανάπτυξη; Απόδειξέ το…»

Από τα λόγια στην πράξη καλείται να περάσει η κυβέρνηση για να αποδείξει πως εργάζεται για την ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της χώρας.

Μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την άρση της αβεβαιότητας, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως ήρθε η ώρα για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας, η οποία υποφέρει από την έλλειψη ζήτησης και την παρατεταμένη κάμψη της κατανάλωσης.

Όπως λένε οι ίδιοι, «χωρίς να χαθεί άλλος χρόνος πρέπει να αρχίσει μια οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια στήριξης του επιχειρηματικού κόσμου».

Η αρχή, επισημαίνουν, πρέπει να γίνει με την τόνωση της ρευστότητας που παραμένει στα χαρτιά παρά τις αμέτρητες εξαγγελίες για την αποκατάστασή της (σε σημείο να έχει καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο).

Οι τράπεζες αδυνατούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους ενώ οι προσδοκίες για άμεση διοχέτευση των πόρων μέσω του ΕΣΠΑ φαίνεται να διαψεύδονται.

Όπως καταγγέλλουν επαγγελματίες υπάρχουν αρκετές καθυστερήσεις τόσο στην έγκριση των φακέλων όσο και στην εκταμίευση των χρημάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις.

Πρωτοβουλίες χρειάζεται να αναληφθούν και προς στην κατεύθυνση ελάφρυνσης των φόρων που κυριολεκτικά γονάτισαν ολόκληρους κλάδους, όπως τα ακίνητα, τα καπνικά και τα αλκοολούχα ποτά και εκτόξευσαν την παραοικονομία και το λαθρεμπόριο.

Εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου υπογραμμίζουν πως πρέπει να μπει τέλος στην υπερφορολόγηση, η οποία μόνο κακό κάνει στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και καλούν την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της. «Έχει αποδειχθεί», σημειώνουν χαρακτηριστικά, «πως ο φόρος σκοτώνει τον φόρο αφού στα κρατικά ταμεία μπαίνουν διαρκώς λιγότερα έσοδα».

Ιδιαίτερη αγωνία υπάρχει στους Έλληνες οινοποιούς, οι οποίοι περιμένουν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, και να προχωρήσει στην κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως υποσχέθηκε πριν από μερικούς μήνες με δημόσια δήλωσή του.

Τέλος, κομβικής σημασίας για την αναστροφή του κλίματος θεωρούνται οι μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική και ελκυστική στις ξένες επενδύσεις.

«Η άρση των εμποδίων και αντικινήτρων είναι μονόδρομος για την προσέλκυση νέων επενδύσεων», αναφέρουν στελέχη διεθνών funds που ενδιαφέρονται να τοποθετήσουν κεφάλαιά τους στην Ελλάδα.

Είναι κρίμα, προσθέτουν οι ίδιοι, μια χώρα με τόσες επενδυτικές ευκαιρίες να μην έχει δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον για την δραστηριοποίηση των επενδυτών.

Η θεωρία του ελατηρίου

Σύμφωνα με αναλυτές και επιχειρηματίες, η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να επιστρέψει γρήγορα στην ανάπτυξη. Ύστερα από οκτώ χρόνια κρίσης, υποστηρίζουν μπορεί να εκτοξευθεί όπως ακριβώς ένα ελατήριο όταν συμπιεστεί.

Αρκεί, όπως λένε, «να κάνει επιτέλους τα αυτονόητα για να πάρει επιτέλους μπροστά η μηχανή της οικονομία… δεν χρειάζεται να ανακαλύψει την πυρίτιδα».

Αντίθετα, θεωρούν πως πρέπει να αποφεύγονται αποφάσεις που κρατάνε πίσω την οικονομία, όπως το «φιάσκο» με την χαλάρωση των capital controls. «Τέτοια μέτρα σίγουρα δεν βοηθάνε», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μιχάλης Μποδούρογλου: Ο στόλος της ναυτιλιακής του συρρικνώνεται

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα «μαχαίρια» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τον ΟΑΣΘ: «Προφανώς σύμπτωση πως πρόκειται για πατέρα υπουργού»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Εκκαθαριστής τραπεζών: Πωλεί δάνεια leasing 271 εκατ. ευρώ