Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Γιώργος Οικονόμου: Deal-σταθμός για τον εφοπλιστή – Έκρηξη της μετοχής κατά 52%

Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής DryShips

Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής DryShips

Σε μια συμφωνία-σταθμό προχώρησε ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου, η οποία του εξασφαλίζει μεγαλύτερο ποσοστό στη ναυτιλιακή του DryShips, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί και το τέλος του deal με το καναδικό fund Kalani Investments.

Ειδικότερα, η διοίκηση της ναυτιλιακής αποφάσισε να τερματίσει ένα deal από το οποίο θα εισέρρεαν στα ταμεία της 226 εκατ. δολάρια από την πώληση μετοχών της στην Kalani, του fund που ηγείται ο Καναδός επενδυτής Marc Bistricer. Επρόκειτο όμως για ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο deal, εξαιτίας του οποίου η ναυτιλιακή και ο κ. Οικονόμου έγιναν αποδέκτες τριών διαδοχικών μηνύσεων από μερίδα μετόχων, οι οποίοι υποστήριζαν ότι ζημιώθηκαν τα μέγιστα, έχοντας χάσει το σύνολο σχεδόν της επένδυσής τους στη DryShips από την πώληση μετοχικού κεφαλαίου στην Kalani.

Η συμφωνία στην οποία αποφάσισε να προχωρήσει ο εφοπλιστής του εξασφαλίζει επιπλέον συμμετοχή στην DryShips, καθώς αποκτά πρόσθετες μετοχές αξίας 100 εκατ. δολαρίων χωρίς να χρειάζεται ο ίδιος να καταβάλει μετρητά αλλά -αντίθετα- να παραχωρήσει το 49% που κατείχε στο pool της Heidmar, μιας εταιρείας με έδρα το Κονέκτικατ των ΗΠΑ που εξειδικεύεται στην εμπορική διαχείριση δεξαμενόπλοιων.

Έτσι, ο κ. Οικονόμου έλαβε 36 εκατ. μετοχές της ναυτιλιακής του στην τιμή των 2,75 δολ./τεμάχιο, ενώ η DryShips θα αποπληρώσει επίσης 27 εκατ. δολάρια χρέους προς εταιρείες συμφερόντων του εφοπλιστή.

Η νέα αυτή συμφωνία ακόμη προβλέπει ότι οι κάτοχοι κοινών μετοχών της εισηγμένης στον NASDAQ ναυτιλιακής θα μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα offering δικαιωμάτων για την αγορά μετοχών της DryShips αξίας 100 εκατ. δολ. στην τιμή των 2,75 δολ./τεμάχιο. Στο εν λόγω offering ανάδοχος θα είναι η εταιρεία Sierra Investments, συμφερόντων του κ. Οικονόμου.

Παράλληλα με τον τερματισμό του deal με την Kalani, ο εφοπλιστής συμφώνησε να απέχει για ένα εξάμηνο από οποιαδήποτε κίνηση πώλησης μέρους του μετοχικού κεφαλαίου που εμπεριέχεται στη νέα συμφωνία, δηλαδή τις 36 εκατ. μετοχές. Αντίστοιχα, η ναυτιλιακή δε θα προχωρήσει σε καμιά προσφορά μετοχών, τουλάχιστον για το διάστημα αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: SHIPPING FOCUS: Ζημιογόνο το β’ τρίμηνο για την Pyxis Tankers του Βαλέντιου Βαλέντη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σ. Μόλαρης: Πούλησε το παλαιότερο πλοίο της η Empire Bulkers

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μιχάλης Μποδούρογλου: Ο στόλος της ναυτιλιακής του συρρικνώνεται