Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Ο Τσίπρας ετοιμάζεται να κάνει τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση του αιώνα: Τη ΔΕΗ!

Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχου κατηγορηθεί, δικαίως πολλές φορές, πως έχουν μια «εγγενής» απέχθεια προς την ιδιωτική οικονομία. Είναι κάτι, άλλωστε, που επιβάλει το «αριστερό» τους προφίλ. Κι όμως… Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται προ των πυλών για τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που θα έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα: Την πώληση  παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ.

Το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και η κατάργηση του μονοπωλίου αποτελεί μια πολιτική που απορρέει όχι από τα μνημόνια, αλλά από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο οδηγήθηκαν τα πράγματα στην περίπτωση της ΔΕΗ, με σημαντικές ευθύνες και της ίδιας της κυβέρνησης, είναι μια διαφορετική περίπτωση, που αφήνει στους πολίτες την αίσθηση του ξεπουλήματος.

Οι ίδιοι οι σημερινοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, ήταν εκείνοι που διαδήλωναν ενάντια στο σχέδιο πώλησης της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», στο πλευρό των εργαζόμενων που πραγματοποιούσαν μεγάλες απεργίες, φτάνοντας το σύστημα στα όριά του. Τότε, ο «αριστερός» Τσίπρας υποσχόταν πως θα διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της Επιχείρησης. Τώρα, που οι «αυταπάτες» (όπως ανέφερε κάποτε από το βήμα της βουλής ο ίδιος) τελείωσαν, ο «ορθολογιστής» Τσίπρας ετοιμάζεται να πουλήσει εγκαταστάσεις λιγνίτη και υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αρκεί να υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές, που θα του επιτρέψει να διατηρηθεί στην εξουσία.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Νίκος Μπουλαξής, αποκάλυψε πως στο τραπέζι των συζητήσεων που συνεχίζονται μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών συμπεριλαμβάνονται «προς πώληση» και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ. Όσο και αν ο κ. Τζανακόπουλος, για να επιτεθεί στον πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επιχείρησε να πει πως η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να συμπεριλάβει τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, όσο κι αν οι βουλευτές βγαίνουν και δηλώνουν πως η ΔΕΗ δεν πωλείται, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

Η ΔΕΗ όχι μόνο πωλείται, αλλά πλέον το τίμημα θα είναι ιδιαίτερα χαμηλό, καθώς πια οι φουσκωμένοι λογαριασμοί (ο πρόεδρος της ΡΑΕ «κάρφωσε» την κυβέρνηση και για αυτό το πρόβλημα), έχει οδηγήσει τους πολίτες να διακόψουν τις πληρωμές τους, αυξάνοντας τα χρέη της εταιρείας σε απίστευτα ύψη.  Την ίδια ώρα βέβαια, το κράτος φροντίζει να προσθέτει νέα βάρη στην ήδη χρεωμένη εταιρεία, όπως η απόφαση για πρόσληψη ενός τεράστιου αριθμού εποχιακών εργατών για το υπουργείου Πολιτισμού, τους οποίους είναι υποχρεωμένη να πληρώσει η ΔΕΗ, παρά το γεγονός πως τα διαθέσιμα κονδύλιά της για τον σκοπό αυτό δεν επαρκούν ούτε για τους μισούς!

Κι όμως… Έστω και με αυτές τις συνθήκες, έστω κι αν το τίμημα έτσι όπως οδηγήθηκαν τα πράγματα θα είναι αισθητά χαμηλότερο, η ιδιωτικοποίηση ενός μέρους της ΔΕΗ είναι η μόνη ορθολογική λύση που μπορεί να υπάρχει. Και για τους στόχους της ίδιας της επιχείρησης, που επιτέλους θα πρέπει να ανοίξει τα φτερά της ως μια σύγχρονη επιχείρηση. Αρκεί να υπάρχει η σοβαρότητα από όλους. Όπως άλλωστε δήλωσε και ο πρόεδρος της ΡΑΕ, «η ενεργειακή κρίση μπορεί να αντιμετωπίζεται με τις υποδομές και τη καλή οργάνωση των αγορών. Αν έχεις καλούς κανόνες αποφεύγεις τις κρίσεις ανεξάρτητα ποιος έχει την παραγωγή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δραματική δήλωση προέδρου ΡΑΕ: O ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πουλήσει τα εργοστάσια της ΔΕΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗ: Παρασκήνιο: Γιατί ανεβαίνουν οι μετοχές των Μυτιληναίου και ΓΕΚ ενώ της ΔΕΗ μένει στάσιμη;

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η συντριβή της ΔΕΗ. Πώς πρέπει να κόψει 2,5 δισ ευρώ και πώς ωφελούνται οι ανταγωνιστές της