ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τέσσερα χρόνια μετά τη συμφωνία κεφαλαιοποίησης υποχρεώσεων μέσω της οποίας οι τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Λαϊκή) απέκτησαν το 54,15% του μετοχικού της κεφαλαίου, η βιομηχανία επίπλων Sato κατέθεσε προ εβδομάδων νέα αίτηση εξυγίανσης. Η διοίκηση της οικογένειας Θεοδωρίδη, που ελέγχει περί το 20% των μετοχών, προχώρησε στην κατάθεση της αίτησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που έχουν οδηγήσει σε σημαντικές οφειλές της Sato προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τη ΔΕΗ, κλπ.
Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, η αίτηση κατατέθηκε με τη συναίνεση των τριών τραπεζών (Alpha, Εθνική, Eurobank) που αντιπροσωπεύουν το 71,2% των πιστωτών. Στην αίτηση εξυγίανσης αναφέρεται πως την 31/03/2017, οι οφειλές της SATO προς πιστωτές πάσης φύσεως ανέρχονται σε περίπου 36,4 εκατ. ευρώ, τα 25,9 εκατ. ευρώ εκ των οποίων προέρχονται από Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Eurobank οι οποίες και συναινούν στο σχέδιο.
Με βάση το σχέδιο εξυγίανσης, που κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, η αποπληρωμή των τριών δανείων προς Alpha, Εθνική και Eurobank θα γίνει «σε 9 ισόποσες ετήσιες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη καταβλητέα την 31/12/2021 και μια επιπλέον δόση balloon καταβλητέα στη λήξη (31/12/2030) ίση με το 60% της ανωτέρω συνολικής απαίτησης και του 100% του συνόλου των τόκων που θα έχουν κεφαλαιοποιηθεί έως και την 31/12/2018». Το σχέδιο προβλέπει «επιτόκιο Euribor 3M + 3,00% πλέον νόμιμων επιβαρύνσεων με εκτοκισμό 31/12. Για τους τόκους που θα λογιστούν την 31/12/2017 και την 31/12/2018, ποσό ίσο με το 30% των τόκων θα καταβληθεί κανονικά, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα κεφαλαιοποιηθεί. Οι τόκοι που θα λογιστούν την 31/12/2019 και έπειτα μέχρι την λήξη θα καταβάλλονται κανονικά».
Οι υποχρεώσεις της SATO πέραν των δανειακών, ανέρχονται την 31/03/2017 σε ποσό 10,1 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος εξ’ αυτών να αφορά οφειλές προς προμηθευτές. Εξαιτίας των σημαντικών οικονομικών προβλημάτων και την έλλειψη ρευστότητας, η SATO έχει σημαντικές υποχρεώσεις για καταβολή Φόρων και Ασφαλιστικών Ταμείων συνολικού ποσού 3,93 εκατ. ευρώ την 31/03/2017. Λοιπές υποχρεώσεις και υποχρεώσεις προς Προμηθευτές έχουν συσσωρευτεί σημαντικά και ανέρχονται σε 6,19 εκατ. ευρώ την 31/03/2017, δείχνοντας με σαφήνεια την οικονομική αδυναμία της εταιρείας.
Επιπλέον, «κατά την 31/03/2017 υφίστανται προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις συνολικού ποσού 1,8 εκατ. ευρώ καταδεικνύοντας τη δυσκολία είσπραξης των απαιτήσεων της Εταιρίας, που αποδίδεται στις υφιστάμενες συνθήκες της αγοράς. Σημειώνεται δε ότι, το μεγαλύτερο μέρος των επισφαλειών αυτών έχουν προκύψει κυρίως από παλαιότερα έτη και όχι από το τελευταίο έτος».
Η SATO διαθέτει στην ιδιοκτησία της μία μονάδα παραγωγής στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Βάσει της προηγούμενης συμφωνίας εξυγίανσης (απόφαση 650/2013 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών), πάγια αξίας 6,88 εκατ. ευρώ (αξία κτιρίου και δικαιώματος χρήσης της Θεσσαλονίκης) θα μεταβιβαστεί στην Alpha Bank. Επίσης, η SATO διαθέτει 2 ακίνητα (οικόπεδα) στην περιοχή του Κιλκίς συνολικής αξίας 270.000 ευρώ. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη σε ιδιόκτητα οικόπεδα έκτασης 56.617 τ.μ. και 18.062 τ.μ. «Διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό παραγωγής CNC, ο οποίος προσδίδει στην παραγωγική διαδικασία της εταιρείας ευελιξία, χαμηλό κόστος και αυξημένη ποιότητα».
Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων της εταιρείας σήμερα είναι τα έπιπλα γραφείου με την επωνυμία SATO και τα έπιπλα σπιτιού με την επωνυμία ENTOS. H εταιρεία έχει αποκλειστική συνεργασία με τον Ιταλικό οίκο Divani Italiani καθώς και την αποκλειστική διανομή των παιδικών επίπλων mojo για Ελλάδα & Kύπρο.
Το Μάρτιο 2017 το δίκτυο διανομής της SATO Α.Ε. στην Ελλάδα αποτελείτο από 5 σημεία πώλησης (3 καταστήματα αποκλειστικά ENTOS και 2 σημεία όπου συστεγάζονται τα δύο σήματα), 20 αντιπροσώπους SATO και 20 ENTOS (19 εξ’ αυτών διαχειρίζονται από κοινού τα σήματα SATO και ENTOS).
Όπως αναφέρεται στην αίτηση εξυγίανσης, ανάλογη με την πορεία της Sato «είναι η κατάσταση στον κλάδο επίπλων οικιακής χρήσης καθώς η ζήτηση μειώθηκε κατά 2,5% το 2013, συγκριτικά με την ήδη μειωμένη ζήτηση της προηγούμενης περιόδου. Το 2014 παρατηρείται μικρή περαιτέρω πτώση στην ζήτηση (0,4%) καθώς επίσης και για το 2015 πτώση της τάξεως του 0,9%. Εκτιμάται ότι ο κλάδος θα ανακάμψει από το 2018 και έπειτα αλλά με αργούς ρυθμούς. Η συρρίκνωση αυτή του κλάδου εξηγείται από την μείωση της δημιουργίας νέων νοικοκυριών και αντικατάστασης υπαρχόντων επίπλων λόγω μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και του διαθέσιμου εισοδήματος.
Οσο για τους λόγους που η κατάσταση εκτροχιάστηκε παρά την πρώτη συμφωνία εξυγίανσης, του 2013, η διοίκηση Θεοδωρίδη επικαλείται το γεγονός πως «πολλά από τα καταστήματα της Εταιρείας λειτούργησαν κατά τα τελευταία χρόνια με κόστος που ξεπέρασε σημαντικά τις αντίστοιχες πωλήσεις. Η απότομη μείωση του κύκλου εργασιών, σε συνδυασμό με την ανελαστικότητα των λειτουργικών εξόδων οδήγησε σε υψηλές λειτουργικές ζημίες. Στα πλαίσια των βελτιωτικών κινήσεων της Εταιρίας, η πλειοψηφία αυτών των καταστημάτων έχει παύσει να λειτουργεί, ενώ η εταιρεία περιόρισε σημαντικά την γκάμα των προϊόντων που είχαν καταστεί ζημιογόνα». Ταυτόχρονα «ηταιρεία μείωσε τις δαπάνες της λόγω κλεισίματος καταστημάτων, μείωσης μισθών και αδρανοποίησης του εργοστασίου παραγωγής επίπλων. Λόγω της κρίσης στην λιανική αγορά και συγκεκριμένα στον τομέα των επίπλων η Εταιρεία δέχεται πιέσεις και προσπαθεί να ανακόψει την μειωμένη δραστηριότητα».
Μένει, βέβαια, να αποδειχθεί αν η στήριξη των τραπεζών θα είναι αρκετή για να εγκριθεί ένα δεύτερο σχέδιο εξυγίανσης μέσα σε τέσσερα χρόνια…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αγωγές μετόχων κατά της ΕΚΤ για τον τρόπο που χειρίστηκε τη χρεοκοπία της Banco Popular
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Reuters: Δεύτερο «φλερτ» 32 δισ. ευρώ της Ελλάδας με τις αγορές μέσα στον Νοέμβριο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»