• Big Story

    Πώς ο Στουρνάρας φρέναρε τις ορέξεις της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές

    Γιάννης Στουρνάρας

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος


    Ψυχρολουσία εν μέσω καύσωνα ήταν για την κυβέρνηση η συνέντευξη που έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στη Wall Street Journal, αφού ο… μισητός για το Μαξίμου κεντρικός τραπεζίτης έβαλε ουσιαστικά “πάγο” στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για άμεση επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

    Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς”, είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας, όμως αυτό που πρέπει να προκάλεσε μεγάλο εκνευρισμό στο Μαξίμου ήταν η συνέχεια του συλλογισμού του: “Νομίζω ότι θα ήταν ακόμα καλύτερο αν η Ελλάδα προχωρούσε με δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις στην προσεχή περίοδο. Αυτό θα ήταν πιο χρήσιμο για να επιστρέψει στις αγορές αργότερα”. Ως γνωστόν, η κυβέρνηση δεν είναι ιδιαίτερα “ζεστή” με τις αποκρατικοποιήσεις που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας, και όπωσδήποτε δεν τη συμφέρει η σύνδεση του θέματος αυτού με το θέμα της εξόδου στις αγορές, την οποία το Μαξίμου επιδιώκει ακριβώς για να δημιουργήσει ένα βολικό αφήγημα, το οποίο όμως δε φαίνεται να “στέκει” και πολύ.

    Αυτή είναι άλλωστε και μία άλλη βαρυσήμαντη επισήμανση του Γιάννη Στουρνάρα: η Ελλάδα, εξήγησε, πρέπει να πείσει τις αγορές ότι είναι σοβαρή, ότι “it means business”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ότι δηλαδή δεν θα προχωρήσει σε μία έκδοση-πυροτέχνημα, μόνο και μόνο για να αποκομίσει επικοινωνιακά οφέλη, αλλά η επιστροφή στις αγορές θα είναι βιώσιμη, θα έχει διάρκεια και θα είναι ουσιαστική.

    Αυτό εννοεί ουσιαστικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος όταν λέει ότι είναι ακόμα νωρίς για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές: μπορεί βραχυπρόθεσμα μία τέτοια κίνηση να έχει κάποια οφέλη για την οικονομία, όμως πρακτικά είναι μία κίνηση υψηλού ρίσκου το οποίο μόνο αν είναι κανείς… τζογαδόρος μπορεί να αναλάβει.

    Το σκέφτονται στο Μαξίμου

    Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και Στουρνάρα δεν ήταν ποτέ κάτι παραπάνω από τυπικές, στο Μαξίμου δεν αγνοούν τον κεντρικό τραπεζίτη – άλλωστε, όσα κι αν μπορούν να του προσάψουν οι επικριτές του, κανείς δεν μπορεί να πει ότι δε γνωρίζει σαν την… παλάμη του χεριού του το πώς λειτουργεί η οικονομία. Έτσι, οι πληροφορίες λένε ότι η παρέμβαση Στουρνάρα προβλημάτισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, και ενδεχομένως να επηρεάσει την απόφασή του για το πότε τελικά θα επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτό λογικά θα γίνει μέσα στο 2017 (πιθανόν μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου), ώστε να μην περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή και να δοθεί ένα σήμα στις διεθνείς αγορές ότι η χώρα μας θα μπορέσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επιφυλάξεις Στουρνάρα για τα σχέδια της κυβέρνησης: «Πολύ νωρίς για έξοδο στις αγορές»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάγκαλος κατά Τσίπρα: «Ή ηλίθιος είναι ή πιστεύει ότι μιλάει σε ηλίθιους»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιστολή κυβέρνησης σε ΔΝΤ: Οι 21 δεσμεύσεις του Τσίπρα – Όριο στις προσλήψεις και επανυπολογισμός συντάξεων



    ΣΧΟΛΙΑ