Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Οι 8 hot μετοχές του Χρηματιστηρίου. Τι αγοράζουν οι ξένοι

Σε υψηλό ενάμιση έτους κινείται πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να έχει ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, με προοπτικές να συνεχίσει σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδα, καθώς το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών έχει αναθερμανθεί το τελευταίο διάστημα, λόγω των θετικών ενδείξεων για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Μετά και την προκαταρκτική συμφωνία που επετεύχθη τα ξημερώματα, όλα δείχνουν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί, και αν αυτό πράγματι συμβεί, τότε οι μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι λογικά οι τράπεζες, καθώς είναι οι τραπεζικές μετοχές αυτές που κατά κύριο λόγο έχουν βάλει στο “στόχαστρο” οι ξένοι επενδυτές. Ήδη οι μετοχές της Alpha Bank και της Εθνικής καταγράφουν σημαντικά κέρδη και βρίσκονται πλέον κοντά στα επίπεδα των αυξήσεων κεφαλαίου, ενώ εσχάτως και οι μετοχές της Eurobank και της Πειραιώς παρουσιάζουν πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις .

Και αυτό είναι απολύτως λογικό: οι τράπεζες θα ενισχυθούν από την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα, μετά από μία παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας λόγω των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, με τις καταθέσεις να επιστρέφουν και πάλι στα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ παράλληλα η μείωση του country risk (αφού πλέον απομακρύνεται το κακό σενάριο του “εκτροχιασμού”) σημαίνει ότι οι χρηματιστηριακές αξίες των τραπεζικών μετοχών θα αναπροσαρμοστούν επί τα βελτίω.

Εξάλλου, είναι γεγονός πως ο τραπεζικός δείκτης του ΧΑ είχε πληγεί βαρύτατα από την αβεβαιότητα και είχε υποχωρήσει σε εξωφρενικά χαμηλά επίπεδα, επομένως είναι λογικό να στρέφουν εκεί την προσοχή τους οι επενδυτές (την ώρα που πολλές μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη FTSE 25 κινούνται σε ιστορικά υψηλά), καθώς είναι προφανές ότι εκεί υπάρχουν τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου.

Το ερώτημα, βέβαια, είναι πόσο μεγάλα είναι αυτά τα περιθώρια και πότε θα αρχίσουν να εξαντλούνται. Ένα σημαντικό ορόσημο για τις τραπεζικές μετοχές θα αποτελέσει η τιμή των αυξήσεων κεφαλαίου, καθώς πιθανολογείται ότι μόλις φτάσουν στο σημείο αυτό μπορεί να μείνουν από “καύσιμα”. Όμως ακόμα πιο καθοριστικοί παράγοντες είναι:

Αν όλα αυτά έχουν θετική κατάληξη, τότε οι τραπεζικές μετοχές μοιάζουν… καταδικασμένες να οδηγηθούν σε διαρκή άνοδο, και οι μέχρι τώρα κινήσεις των ξένων επενδυτών δείχνουν ότι πιστεύουν σε αυτό το σενάριο.

Πέρα όμως από τις τραπεζικές μετοχές, υπάρχουν και ορισμένες μη τραπεζικές μετοχές που προσελκύουν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών. Εκεί βέβαια τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, καθώς σε αντίθεση με τις τράπεζες, οι μη τραπεζικές μετοχές στην πλειοψηφία τους δεν επηρεάζονται άμεσα από την άρση της αβεβαιότητας, αλλά εμμέσως. Οι κινήσεις τους πάντως δείχνουν ότι έχουν εμπιστοσύνη στον κατασκευαστικό κλάδο, με τις μετοχές της ΓΕΚ Τέρνα και της Ελλάκτωρ να είναι μεταξύ των πλέον περιζήτητων, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και για τις μετοχές της Μυτιληναίος και της Folli Follie, καθώς πρόκειται για δύο επιχειρήσεις υγιείς, εύρωστες και με σταθερή κερδοφορία, στις οποίες οι ξένοι επενδυτές φαίνονται να έχουν εμπιστοσύνη για τη μελλοντική τους πορεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έκλεισε η επώδυνη συμφωνία: Μεγάλες περικοπές σε συντάξεις – Στα 5.681 το αφορολόγητο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι συμβαίνει με την Intralot; Μετακομίζει στο Λονδίνο;

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέος «κόκκινος» πονοκέφαλος 13 δισ. για τις τράπεζες