O επιχειρηματίας Γιώργος Κούμπας
Το πολυτελές διαμέρισμα του Λάκη Γαβαλά στην Αγία Παρασκευή έχει από χθες νέο ιδιοκτήτη. Η κατοικία μαζί με την αποθήκη και το γκαράζ βγήκαν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό από την Alpha Bank και τα «κτύπησε» ιδιώτης. Το διαμέρισμα είναι 151 τμ, συνοδεύεται από δώμα 12 τμ, από μια αποθήκη 6 τμ, μία θέση πάρκινγκ και βρίσκεται στην περιοχή Τσακός. Πρόκειται για ένα από τα διαμερίσματα του Mr LAK που έχουν πάρει την οδό της εκποίησης, καθώς σε διαδικασία πλειστηριασμού είναι και διαμέρισμα 108 τμ στο Κολωνάκι (με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα).
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έκαναν χθες πρεμιέρα μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου.
Και την πρώτη μέρα χέρια άλλαξαν επίσης και οι τέσσερις, ημιτελείς, κατοικίες του Γιώργου Κούμπα στο Ψυχικό, οι οποίες βγήκαν επίσης στο σφυρί χθες, με την διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού από την Τράπεζα Πειραιώς. Νέος ιδιοκτήτης ειναι manager μεγάλης εταιρίας Λιανεμπορίου.
Να σημειωθεί ότι για τα συγκεκριμένα ακίνητα, το τίμημα ήταν κατά υψηλότερο από την αρχική τιμή προσφοράς καθώς άγγιξε τα 2 εκατ. ευρώ, όταν η τιμή πρώτης προσφοράς ήταν περίπου 1 εκατ. ευρώ.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο Όμιλος «Κούμπας Συμμετοχών» κατέβασε ρολά πριν από 2 χρόνια, με συνολική έκθεση στις τράπεζες πάνω από 138 εκατ. ευρώ.
Νέο ιδιοκτήτη έχουν πλέον και τα γραφεία της Άττικατ στη Λεωφόρο Μεσογείων, που έβγαλε σε πλειστηριασμό η Τράπεζα Πειραιώς, όσο και οικόπεδο της οικογένειας Αγούδημου στο Δήμο Σαρωνικού, με επισπεύδουσα την Alpha Bank.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τους 530 πλειστηριασμούς, που είχαν προγραμματιστεί για χθες, οι 133 ανεστάλησαν κατόπιν πρωτοβουλίας των οφειλετών, οι οποίοι έσπευσαν στις τράπεζες ζητώντας ρύθμιση.
Ειδικότερα από τα στοιχεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου προκύπτει ότι, από τις 29 Νοεμβρίου 2017, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα, έως και τα τέλη Ιουλίου 2018, από τους 10.160 πλειστηριασμούς οι 2.263 ανεστάλησαν ή ματαιώθηκαν κατόπιν συνεννόησης του δανειολήπτη με την τράπεζα.
Ωστόσο η τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα να επανεκκινήσει τη διαδικασία του πλειστηριασμού –σε διάστημα από 40 μέρες έως 2 μήνες- αν ο δανειολήπτης δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα.
Σημειώνουμε ότι στόχος των συστημικών τραπεζών είναι να πενταπλασιάσουν σε βάθος διετίας το πλήθος των ακινήτων που θα βγάλουν στο σφυρί, από τις 10.000 ακίνητα που ήταν ανεβασμένα στην πλατφόρμα έως τα τέλη Ιουλίου σε 50.000 το 2019.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τους τρέχοντες στόχους (οι οποίοι πρόκειται να αναθεωρηθούν προς τα πάνω μέσα στον Σεπτέμβριο), οι τράπεζες υπολογίζουν ότι θα ανακτήσουν μέσω πλειστηριασμών 200 εκατ. ευρώ από το καταναλωτικό, 2,9 δισ. ευρώ από το στεγαστικό και 7,5 δισ. ευρώ από το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.