Εχθρός προ των πυλών για τις τράπεζες. Και δεν είναι τα «κόκκινα» δάνεια. Η διαχείριση των καθυστερούμενων οφειλών έχει δρομολογηθεί. Και, ακόμα κι αν χρειασθεί περισσότερος χρόνος, οι στόχοι θα επιτευχθούν.
Ο νέος… εχθρός είναι ψηφιακός και έρχεται μέσα από τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, όπως είναι η Apple, και μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες, όπως είναι η Amazon να «ροκανίσει» μερίδια από τις τράπεζες.
Τα πιστωτικά ιδρύματα -διεθνώς- έχουν μπροστά τους ένα μεγάλο project. Αυτό του ψηφιακού μετασχηματισμού τους, στο οποίο θα δαπανήσουν για επενδύσεις εκατοντάδες εκατομμύρια το προσεχές διάστημα.
Ήδη «πληρώνουν» ακριβά τις εταιρείες τεχνολογίας για να αποκτήσουν «ψηφιακό αποτύπωμα» στη νέα εποχή.
Από την άλλη όμως, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν «ανέξοδα» άνοιγμα στη λιανική τραπεζική…
Μάλιστα, σε πρόσφατη έκθεσή της, η Moody’s αναφέρει ότι μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Alphabet, το Facebook, η Apple και η Ant Financial Services Group, απειλούν να «κλέψουν» πελάτες λιανικής από τις τράπεζες.
Η προβολή στο μέλλον που κάνει η Moody’s μόνο ευοίωνη δεν είναι για τις παραδοσιακές τράπεζες, αφού σύμφωνα με ένα σενάριο που αναλύει, προσεχώς οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες θα ελέγχουν μεγαλύτερο μερίδιο, και θα εκτοπίσουν από προσώπου γης όσα πιστωτικά ιδρύματα δεν προσαρμοστούν εγκαίρως στη νέα πραγματικότητα.
Οι εταιρείες τεχνολογίας είναι διαρκώς σε «ανοικτή γραμμή» με τη μεγάλη βάση των χρηστών τους και μπορούν πολύ πιο εύκολα να τους «πουλήσουν» νέες υπηρεσίες, εν προκειμένω χρηματοπιστωτικές, και τραπεζικά προϊόντα, που αρχικά τουλάχιστον δεν θα τα έχουν σχεδιάσει οι ίδιες. Όμως η διαφάνεια τιμών και η αμεσότητα που έχουν με τους πελάτες τους, θα τις φέρει σε πλεονεκτικότερη θέση και κατ΄ επέκταση αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε πίεση στα περιθώρια κέρδους των παραδοσιακών τραπεζών.
Και καθώς όλα αυτά δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αλλά το σύντομο αύριο, τραπεζικά στελέχη σημειώνουν στο mononews.gr πως οι τράπεζες «επενδύουν πυρετωδώς στην τεχνολογία και στον ψηφιακό μετασχηματισμό».
Μάλιστα, σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο της Moody’s, οι τράπεζες που θα πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες επενδύσεις θα διατηρήσουν τη θέση τους και θα περιορίσουν τον κίνδυνο από τους ανταγωνιστές τους. Με μεγάλο κόστος όμως, αφού θα πρέπει να επενδύουν διαρκώς.
Ωστόσο η μεγαλύτερη αβεβαιότητα έγκειται στο κατά πόσον οι περισσότερες τράπεζες μπορούν να κάνουν το ψηφιακό βήμα με επιτυχία.
Ενώ ακόμα και αν προχωρήσουν στις απαραίτητες επενδύσεις, ενδέχεται να μην κατορθώσουν να διατηρήσουν τον έλεγχο στη λιανική τραπεζική.
Στο εναλλακτικό τώρα σενάριο της Moody’s, οι εταιρείες τεχνολογίας θα παράγουν και οι ίδιες χρηματοοικονομικά προϊόντα για να αυξήσουν το κέρδος τους.
Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό το σενάριο είναι ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας θα αντιμετωπίζονται από τους πελάτες τους με εμπιστοσύνη ανάλογη με αυτήν που οι πελάτες δείχνουν στις τράπεζες και ότι θα υιοθετήσουν επιχειρηματικές πρακτικές προληπτικής εποπτείας, όπως είναι οι κανονισμοί για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.