ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ΔΝΤ… ξανακτυπά. Τεχνικό κλιμάκιο θα βρεθεί στο τέλος του μήνα στην Αθήνα και θα έχει συναντήσεις με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο mononews.gr. Και το αναμενόμενο είναι ότι τα στελέχη του Ταμείου θα ξαναρίξουν στο τραπέζι το θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ΔΝΤ εκτιμά πως οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφαλαιακή «ένεση» 4 δισ. ευρώ.
Πέρυσι τέτοια εποχή το Ταμείο «φώναζε» πως οι ελληνικές τράπεζες θα χρειάζονταν 10 δισ. ευρώ και ότι δεν θα κατάφερναν στα stress test. Τελικά έβαλε νερό στο κρασί του, αποδεχόμενο να περάσουν νωρίτερα οι συστημικές τράπεζες τη διαδικασία των ασκήσεων αντοχής. Δοκιμασία που πέρασαν με επιτυχία.
Τώρα το ΔΝΤ φαίνεται πως επανέρχεται στο θέμα, με αιχμή τα «κόκκινα» δάνεια.
Προς το παρόν, οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταθέσει τους νέους στόχους μείωσης των προβληματικών τους χαρτοφυλακίων στον SSM καθώς και τον στρατηγικό σχεδιασμό για την επίτευξη του.
Ο στόχος για τις Εθνική, Eurobank και Alpha Bank είναι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα του 17% με 19% μέχρι το τέλος του 2021 και στο 22% με 24% για την Τράπεζα Πειραιώς.
Η Τράπεζα Πειραιώς πάντως βρέθηκε στο στόχαστρο του SSM, καθώς ο επόπτης τής έστειλε μήνυμα να προχωρήσει σε κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 500 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, με την έκδοση ομολόγου Tier 2 (όπως προβλέπει το συμφωνηθέν σχέδιο της τράπεζας με τον επόπτη).
Αλλά και το ΔΝΤ, αναφέρουν οι πληροφορίες, εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών. Ωστόσο τραπεζικές πηγές υπογραμμίζουν πως τέτοιες κινήσεις σήμερα, θα ήταν «αυτοκτονικές», καθώς τα επιτόκια διαμορφώνονται σε επίπεδα κάθε άλλο παρά ευνοϊκά, η κατάσταση στη γειτονική Ιταλία δείχνει πως μόνο ώρα για εκδόσεις ομολόγων δεν είναι. Και ακόμα οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως το καλύτερο εν προκειμένω είναι να δοθεί χρόνος στις ελληνικές τράπεζες να πάρουν «ανάσα».
Τα ραντεβού με το τεχνικό κλιμάκια του ΔΝΤ είναι μπροστά, όπως μπροστά είναι και ο εποπτικός έλεγχος και αξιολόγηση (Supervisory Review and Evaluation Process). Οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν από τη διαδικασία SREP, μαζί με τις υπόλοιπες τράπεζες της ευρωζώνης, μετά τις 15 Νοεμβρίου που θα ανακοινωθούν τα πανευρωπαϊκά αποτελέσματα των stress test.
Όπως είναι γνωστό, το SREP συνοψίζει όλα τα πορίσματα του ελέγχου και δίνει τις κατευθύνσεις ως προς τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί η κάθε τράπεζα και δη σε θέματα κεφαλαιακής ενίσχυσης.