Νέα συνάντηση έχουν αυτή την ώρα οι τραπεζίτες με το κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να κλειδώσουν και να οριστικοποιηθούν όλες οι παράμετροι του νέου σχεδίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό προκειμένου το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή.

Τα θέματα που συζητούνται αυτή τη ώρα είναι τεχνικής φύσεως επί των άρθρων που αφορούν την εμπλοκή των δικαστηρίων. Για παράδειγμα με ποιον τρόπο και πως θα καθορίζεται το ύψος της επιδότησης το οποίο θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση του κάθε επιλέξιμου δανειολήπτη. Οι τραπεζίτες για το θέμα αυτό ζητούν η επιδότηση να καθορίζεται μέσα από την πλατφόρμα στην οποία θα υποβάλλονται τα αιτήματα, με τη βοήθεια αλγορίθμου, που θα σταθμίζει το σύνολο των κριτηρίων και θα καταλήγει στο ποσοστό που δικαιούται ο κάθε δανειολήπτης. Για παράδειγμα κάποιοι δανειολήπτες μπορούν να επιδοτούνται στο 15% ή 20% της δόσης του δανείου και άλλοι στο 90%.

Το άλλο θέμα που έχει να κάνει με τα δικαστήρια αφορά στο τι θα γίνεται στις περιπτώσεις των δανειοληπτών που θα «κόβονται» από την πλατφόρμα. Οι δανειολήπτες αυτοί θα μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια και να ζητήσουν την προστασία του νόμου. Το θέμα που πρέπει όμως να διευθετηθεί είναι τι θα γίνεται μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Αν δηλαδή το ακίνητο του δανειολήπτη θα προστατεύεται από τον πλειστηριασμό ή όχι. Σύμφωνα με τους τραπεζίτες εάν η προστασία επεκταθεί και σε αυτές τις περιπτώσεις θα έχουμε μια επανάληψη του νόμου Κατσέλη.

Στη βάση αυτού του προβληματισμού οι τράπεζες επιμένουν στην άποψη να υπάρξει στο νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, σαφή δέσμευση για τη συνολική αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη, έτσι ώστε το πτωχευτικό δίκαιο για τα φυσικά πρόσωπα να είναι ενιαίο, χωρίς εμβαλωματικές παρεμβάσεις, γκρίζες ζώνες και παράθυρα στην όλη διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Δεν πληρώνω» και από τους συνεπείς εν αναμονή του σχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πενήντα ερωτήματα ζητούν απάντηση για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρώτη κατοικία: Η κυβέρνηση ενώπιον των παρατηρήσεων τραπεζών και θεσμών