ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Mια νέα μεγάλη επένδυση στην παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο ανακοίνωσε στο Οικονομικό Forum των Δελφών ο Γενικός Διευθυντής της Protergia, του ενεργειακού βραχίονα της Μυτιληναίος, Ντίνος Μπερνουμπή. Σύμφωνα με τα όσα είπε, η Μυτιληναίος κατέθεσε αίτηση στη ΡΑΕ για να πάρει άδεια παραγωγής σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 650 MW και τόπο κατασκευής το Ενεργειακό Κέντρο της εταιρείας στα Ασπρα Σπίτια. Μάλιστα όπως είπε σε επόμενο πάνελ ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επένδυση, αφού η μονάδα θα είναι η καλύτερη στην Ευρώπη βάσει απόδοσης.
Το ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ ο σταθμός θα έχει αεριοστρόβιλο υπερσύγχρονης τεχνολογίας class, με θερμική απόδοση άνω του 63%. Η απόδοση αυτή καθιστά το νέο εργοστάσιο τον πλέον αποδοτικό σταθμό συνδυασμένου κύκλου στην Ευρώπη.
Το έργο θα κατασκευαστεί από τον τομέα έργων EPC – ΜΕΤΚΑ η οποία έχει αναλάβει δεκάδες ανάλογα έργα σε όλο τον κόσμο και εγγυάται την έγκαιρη και άρτια σε ποιότητα ταχεία κατασκευή της νέας μονάδας, η οποία θα είναι έτοιμη να λειτουργεί το 2020.
Στο ίδιο συνέδριο, ο επικεφαλής του Ομίλου Μυτιληναίος αναφέρθηκε στον νέο ρόλο που αναλαμβάνει ως πρόεδρος του ΣΕΒ σχολιάζοντας ότι πρόκειται μεν για μια δύσκολη απόφαση δεδομένου ότι ο ίδιος διαθέτει ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, αλλά ακόμη κι έτσι θέτει εαυτόν του στην υπηρεσία του ΣΕΒ με προσωπικό κόστος γιατί, όπως είπε, «μπορεί να δουλέψαμε και να δουλεύουμε στο εξωτερικό, αλλά άνθρωποι γίναμε στην Ελλάδα».
Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι θεωρεί ότι έχουμε μπει σε άλλη εποχή, ότι η κρίση έχει βοηθήσει προς την αλλαγή της κουλτούρας των Ελλήνων, η οποία θα αλλάξει ακόμη πιο πολύ με την ανάκαμψη που έχει αρχίσει, ενώ τόνισε ότι το σημαντικότερο πράγμα είναι η εργασία και όχι οι επιχειρήσεις.
Είπε ακόμη ότι οι τράπεζες προσπαθούν να δανείσουν αλλά δεν τα καταφέρνουν, αλλά θεωρεί πως αν υπάρξει περισσότερη ρευστότητα θα βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάτι που αποτελεί και προτεραιότητα του ΣΕΒ.
Αναφερόμενος στην οικονομία, είπε ότι τα σημαντικότερα προβλήματα σήμερα είναι το χρέος και ο στόχος του 3,5% για τα πλεονάσματα, τα οποία είναι αμφότερα μη βιώσιμα.
Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι τα μνημόνια βοήθησαν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αν και με πάρα πολύ μεγάλο κοινωνικό κόστος.
Ερωτηθείς, δε, αν πρέπει να υπάρξει «μαξιλάρι ρευστότητας» ή προληπτική γραμμή για την περίοδο που θα ακολουθήσει την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης, υπογράμμισε ότι το μείζον είναι η έξοδος από τα μνημόνια να μην αναστείλει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Τόνισε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει τον χρόνο που έχει στη διάθεσή της, ώστε οι αποφάσεις που θα πάρει να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στην πραγματικότητα εκείνη τη στιγμή.
Καταστροφή ο εμπορικός πόλεμος
Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις διεθνώς, ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε σενάριο καταστροφής το ενδεχόμενο να ξεκινήσει εμπορικός πόλεμος μετά την επιβολή δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν ξεκινήσει εμπορικός πόλεμος δεν μπορώ να φανταστώ από Δευτέρα πως δεν θα κλιμακωθεί. Είναι το χειρότερο σενάριο. Ακόμη και οικονομολόγοι που διαφωνούν στα πάντα το μόνο στο οποίο συμφωνούν είναι ότι το διεθνές εμπόριο είναι win-win (σ.σ. επικερδές για όλους)».
ΔΕΗ
Ερωτηθείς αν μπορεί να διασωθεί η ΔΕΗ ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως «αν η ΔΕΗ πέσει πέσαμε όλοι». Όπως είπε η ενεργειακή αγορά δεν έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο εξέλιξης που να μπορεί χωρίς τη ΔΕΗ. Αν η ΔΕΗ πέσει, είναι ένα σενάριο-εφιάλτης όχι μόνο για την ενεργειακή αγορά αλλά και την Ελλάδα ολόκληρη, τόνισε, υπογραμμίζοντας, παρ’ όλα αυτά, ότι η ΔΕΗ πρέπει να λειτουργεί με όρους σύγχρονης εποχής και όχι με όρους του 1960.
Υψίστης σημασίας η πολιτική σταθερότητα
Το σημαντικότερο πράγμα για την επιχειρηματικότητα είναι η πολιτική σταθερότητα και η πολιτική συναίνεση, είπε ο κ. Μυτιληναίος, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «We have to be out of the news».
Ερωτηθείς, τέλος, αν τελειώσαμε με την κρίση τόνισε ότι θέλει να πιστεύει ότι τελειώσαμε με το μνημόνιο αλλά όχι και με την κρίση. «Με την κρίση έχουμε χάσει το 25% του ΑΕΠ» τόνισε και «για να ανακτηθεί αυτό το 25% θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια».
Τι σημαίνει για την αγορά
Με δεδομένη την εξαιρετικά υψηλή απόδοσή του (63%) αλλά και την ολοένα μεγαλύτερη αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου, η νέα μονάδα αναμένεται να αποτελέσει μονάδα βάσης για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας σε τρία χρόνια όταν και θα ξεκινήσει να λειτουργεί. Η κίνηση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τις μονάδες φυσικού αερίου, που αναμένεται ότι θα αποτελέσουν τα επόμενα χρόνια γέφυρα για την ενεργειακή μετάβαση σε ένα νέο σύστημα που θα στηρίζεται περισσότερο στις ΑΠΕ. Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται 50 GW νέων μονάδων συνδυασμένου κύκλου, που θα βοηθήσουν ώστε μετά το 2030 το ενεργειακό σύστημα να μπορέσει να υποδεχθεί περισσότερα ΑΠΕ αλλά και μπαταρίες αποθήκευσης υψηλής ισχύος.
Στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού με τη νέα μονάδα η Μυτιληναίος θα αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ της πάνω από τα 2.000 MW καθώς ήδη διαθέτει 1200 μεγαβάτ μονάδων φυσικού αερίου και 200 MW ΑΠΕ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γιώργος Φλωρίδης: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης επισκέφτηκε το Σπίτι του Παιδιού
- Τραμπ: Εκβιάζει την ΕΕ με δασμούς αν δεν αγοράσει περισσότερο αέριο και πετρέλαιο
- Πώς να προλάβουμε τα παιδικά ατυχήματα την περίοδο των γιορτών
- Μελόν – Φον ντερ Λάιεν: Συζήτησαν για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και τον τομέα αυτοκινήτου