ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τους χειρισμούς της κυβέρνησης αποτυπώνει μία ακόμα δημοσκόπηση, η οποία μάλιστα μας δίνει ένα νέο στοιχείο που δείχνει πέραν πάσης αμφιβολίας τη φθορά των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Αυτό που θα πρέπει να ανησυχήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της MRB που είδε χθες το φως της δημοσιότητας δεν είναι τόσο η διαφορά του από τη Νέα Δημοκρατία, που κυμαίνεται στο 9,4% – άλλωστε, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη διαφορά να κινείται σε διψήφια επίπεδα. Ούτε και η διαφαινόμενη αποτυχία των Ανεξάρτητων Ελλήνων να ξαναμπούν στη Βουλή. Ούτε και το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σαρώνει έναντι του Αλέξη Τσίπρα σε κάθε συγκριτική ερώτηση για την καταλληλότητά τους. Το πραγματικό πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η υπόθεση Καμμένου. Μία υπόθεση την οποία από την πρώτη στιγμή στην κυβέρνηση προσπάθησαν να υποβαθμίσουν ως κάτι το ασήμαντο, ως ένα μη-θέμα που αναπαράγεται από τον φίλα προσκείμενο στη ΝΔ Τύπο, όμως τελικά οι προεκτάσεις της αποδεικνύονται τόσο μεγάλες, ώστε οδηγούν σε πατατράκ τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.
Σε σχετικό ερώτημα, το 55% των πολιτών θεωρεί πως η υπόθεση των εξοπλιστικών έχει σοβαρή βάση και αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση, με ένα επιπλέον 20,8% να θεωρεί πως η υπόθεση έχει κάποια βάση, αλλά δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση. Αυτοί που πιστεύουν τη “γραμμή” του Μαξίμου και κρίνουν ότι η υπόθεση δεν έχει σοβαρή βάση και δεν αποτελεί πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι μόλις το 8,6%. Μάλιστα, είναι αξιόλογο το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (36,8%) και των ΑΝΕΛ (45,2%) που πιστεύουν πως η υπόθεση των εξοπλιστικών αποτελεί πρόβλημα για την κυβέρνηση.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι η υπόθεση των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία ανοίγει τον δρόμο της αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία. Η πρωτιά ήταν λίγο-πολύ δεδομένη, με βάση τα όσα βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις, αλλά και τη γενικότερη δυσαρέσκεια στην κοινωνία. Όμως το σκάνδαλο αυτό μπορεί να αποτελέσει στοιχείο-κλειδί για την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές από τη ΝΔ.
Ένα δεύτερο στοιχείο-κλειδί είναι ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. Όσο λιγότερα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή, τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Και εν προκειμένω φαίνεται πως οδεύουμε προς πεντακομματική ή εξακομματική Βουλή (η Ένωση Κεντρώων βρίσκεται στο όριο του στατιστικού λάθους). Με το ποσοστό της ΝΔ στην αναγωγή επί των εγκύρων να ξεπερνά το 35%, το όριο της αυτοδυναμίας είναι πολύ κοντά, καθώς ένα 35,5% ή 36% λογικά θα είναι αρκετό.
Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, η φθορά των τελευταίων ειδικά μηνών φαίνεται πως είναι μη αναστρέψιμη. “Δεξαμενή” ψηφοφόρων δεν υπάρχει, αφού οι ψηφοφόροι του που τον εγκατέλειψαν οδεύουν προς άλλα… λιμάνια και δεν παραμένουν αναποφάσιστοι (επομένως δεν πρόκειται να γυρίσουν πίσω), όσα κοινωνικά μερίσματα κι αν μοιράσει…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επική ατάκα Τσίπρα σε δημοσιογράφο: Δεν είστε στον ΣΚΑΪ, είστε στην ΕΡΤ3 (video)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όταν ο Σκουρλέτης αρνήθηκε να φιλήσει το Ευαγγέλιο-«Πάγωσε» ο Αμβρόσιος (video)
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πεπεισμένος για την επένδυση στην Εθνική Ασφαλιστική ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Pulse: Στο 30% η ΝΔ, 13 μονάδες μπροστά από το ΠΑΣΟΚ – Βλέπει 9 κόμματα στη Βουλή
- «Θησαυρός» και με αρχαία ελληνικά νομίσματα επιστράφηκε στην Τουρκία
- Κύθηρα: Αυτοκτόνησε πρόεδρος κοινότητας μετά από καυγά για τα τοπικά ζητήματα
- Metron Analysis: Κέρδη για ΝΔ, «εκτίναξη» για Κωνσταντοπούλου και απώλειες για ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Βελόπουλο