Credit positive χαρακτηρίζει την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου ύψους 2,5 δισ. ευρώ, η Moody’s επισημαίνοντας ότι αντανακλά την ενισχυμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία και ανοίγει τον δρόμο για επιστροφή της Ελλάδας σε πλήρη χρηματοδότηση από τις αγορές.

Σε σημερινή της ανακοίνωση, η Moody’ s, εκτιμά ότι  η Ελλάδα θα εξασφαλίσει πλήρη χρηματοδότηση από τις κεφαλαιαγορές, χάρη στη σημαντική στήριξη του αποθέματος ρευστότητας ύψους 26,5 δισ. ευρώ που διαθέτει, καθώς και στην ισχυρή υποστήριξη που επέδειξαν οι Ευρωπαίοι δανειστές της με τα μέτρα μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους τον Ιούνιο 2018.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση παρότι ο κόστος δανεισμού μέσω του πενταετούς ομολόγου είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που καταβάλλει η Ελλάδα έναντι των δανείων ESM, η ζήτηση ήταν ισχυρή και η απόδοση του 3,6% είναι εύκολα διαχειρίσιμη για τη χώρα.

Η εν λόγω απόδοση, βελτιωμένη έναντι του 4,625% που κατέγραψε τον Ιούλιο 2017, αντανακλά τη σταθεροποίηση του πολιτικού περιβάλλοντος που επιτεύχθηκε μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στις 16 Ιανουαρίου και της επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Επιπλέον, από τα δημοσιεύματα του Τύπου προκύπτει ότι στην έκδοση τοποθετήθηκαν κυρίως επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα», σημειώνει η Moody’s.

Τονίζει δε ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας προσεγγίζει σήμερα τα επίπεδα της Κύπρου όταν βγήκε από το πρόγραμμα στήριξης τον Μάρτιο του 2016, αλλά είναι υψηλότερο από εκείνο της Πορτογαλίας όταν βγήκε από το δικό της πρόγραμμα.

Ωστόσο η Moody’s προειδοποιεί ότι παρά το σημαντικό αυτό βήμα ανάκτησης της πρόσβασης στις αγορές, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων οι μέτριες προοπτικές ανάπτυξης και ο αδύναμος τραπεζικός κλάδος υπό το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Moody’s αξιολογεί την Ελλάδα με «Β3» – έξι βαθμούς κάτω από την επενδυτική βαθμίδα – με θετικές προοπτικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Moody’s: Περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων στους επόμενους 18 μήνες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Ποιοι αγόρασαν το ομόλογο. Θα πληρώσουμε 466,1 εκατ. ευρώ για τόκους…

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βγήκαμε στις αγορές με ομόλογο 5,2 ετών