Ξεκίνησε η επεξεργασία των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού, αλλά και δανείων που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη μέσα από την πλατφόρμα του Τειρεσία. Οι νέες υπηρεσίες της Τειρεσίας ΑΕ με έμφαση στον τομέα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και για το θέμα ενημερώθηκε προ ημερών ο υποδιοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Θόδωρος Μητράκος.

Όπως προέκυψε από την παρουσίαση που έγινε από τα στελέχη της Εταιρείας και την σχετική συζήτηση, στο πλαίσιο του Ν. 4469/2017 σχετικά με την εξωδικαστική διευθέτηση οφειλών (OCW) η Τειρεσίας ανέπτυξε σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα διατραπεζικό κέντρο επεξεργασίας των αιτήσεων λειτουργώντας υποστηρικτικά προς τις τράπεζες, το Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς φορείς και την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά λέει στο mononews.gr ο κ. Μητράκος, ο μηχανισμός εξωδικαστικής διευθέτησης οφειλών έχει πλέον απαλλαγεί από τις «παιδικές ασθένειες» και ταυτόχρονα ο αριθμός των αιτήσεων βαίνει αυξανόμενος καθώς οι νομοθετικές ρυθμίσεις του καλοκαιριού, άμβλυναν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, και ξεκίνησε η πλήρης λειτουργία όλων των σχετικών υποδομών.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η πρόσφατη ανάπτυξη από την Τειρεσίας του διατραπεζικού συστήματος επεξεργασίας αιτήσεων του Ν. 3869/2010, γνωστού ως Νόμος Κατσέλη, με γνώμονα την διαμόρφωση και παροχή από την πλευρά των τραπεζών κατάλληλων και ελκυστικών προτάσεων ρύθμισης των οφειλών, προς τους δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί στην προστασία του νόμου.

Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της ΤτΕ η πρωτοβουλία αυτή από την πλευρά των τραπεζών διασφαλίζει την προστασία των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και αποσκοπεί στην εξεύρεση αμοιβαία επωφελών λύσεων με την ταυτόχρονη αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

Ακόμα ο κ. Μητράκος σημειώνει: Δεδομένου ότι στη διαμόρφωση των προτάσεων που γίνονται από την πλευρά των τραπεζών έχουν αξιοποιηθεί οι δικαστικές αποφάσεις που έχουν ήδη εκδοθεί, οι δανειολήπτες θα ήταν σκόπιμο να εξετάσουν προσεκτικά τις προτεινόμενες λύσεις ρύθμισης που σύντομα θα αρχίσουν ενεργητικά να προσφέρουν οι τράπεζες και για τους δανειολήπτες που βρίσκονται υπό το καθεστώς της προστασίας του νόμου Κατσέλη. Η μέχρι τώρα εμπειρία από διμερείς ρυθμίσεις (δηλαδή από τις περιπτώσεις όπου εμπλέκεται μόνο μια τράπεζα) που έχουν ήδη ενταχθεί στην εν λόγω ηλεκτρονική εφαρμογή της Τειρεσίας είναι ενθαρρυντική και δημιουργεί αισιοδοξία για έναν επιπλέον μηχανισμού διευθέτησης του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων παρουσιάζει ο Γιάννης Στουρνάρας στις διοικήσεις των τραπεζών – Όλες οι λεπτομέρειες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρήστος Μεγάλου: Στόχος της Τράπεζας Πειραιώς να ανακοπεί το brain drain

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Bloomberg: Τα υπέρ και τα κατά των δύο προτάσεων για τη μείωση των «κόκκινων δανείων» των τραπεζών