Τρεις νέες μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής αποκαλύπτονται από τους εντατικούς ελέγχους που πραγματοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στην Μύκονο στο πλαίσιο της επιχείρησης με την κωδική ονομασία Τρίαινα. Οι υποθέσεις συγκλονίζουν από χθες το απόγευμα το νησί.  Η πρώτη υπόθεση αφορά τη διάσημη φίρμα Louis Vuitton η οποία, όπως αποδεικνύεται, κλέβει με τον πλέον επίσημο τρόπο το ελληνικό κράτος. Οι άνδρες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κατάσχεσαν 3 POS της εταιρίας (δύο στη Χώρα και ένα στο Nammos Mall) που ήταν συνδεδεμένα όχι με ελληνικούς τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά με ελβετικούς λογαριασμούς. Δηλαδή τα χρήματα από τις πωλήσεις των ειδών πολυτελείας του διάσημου οίκου “εξαφανιζόντουσαν” στην μακρινή όσο και ασφαλή Ελβετία.

Όσοι ακολουθούν αυτήν την πρακτική ουσιαστικά διαθέτουν ένα “ελληνικό” και ένα “ξένο” POS και για τις εισπράξεις που κάνουν μέσω του δεύτερου δεν εκδίδουν αποδείξεις αφού δεν υπάρχει τρόπος να ληφθούν τα στοιχεία των χρεώσεων από την ελληνική φορολογική διοίκηση. Να σημειωθεί ότι ακόμη και η κατοχή και χρήση ξένου POS είναι παράνομη λόγω της νομοθεσίας για τους κεφαλαιακούς ελέγχους.

Επιπρόσθετα αποκαλύφθηκε ότι τα 2 καταστήματα της Μυκόνου απασχολούν Ισπανούς εργαζόμενους οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στο ισπανικό ΙΚΑ, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί βεβαιωμένη παράβαση. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που η διάσημη φίρμα αντιμετωπίζει προβλήματα στην Ελλάδα. Το 2013 έκλεισε το κατάστημα της στην Κηφισιά επειδή αποκαλύφθηκε ότι πουλούσε τσάντες μαϊμού.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά το διάσημο εστιατόριο Katrin (LA MAISON DE KATRINE’S RESTAURANT). Οι άνδρες της ΑΑΔΕ ανακάλυψαν ότι η επιχείρηση έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ελληνικό Δημόσιο ύψους 390.000 ευρώ. Ως εκ τούτου κατάσχεσαν τις εισπράξεις της ημέρας ύψους 19.000 ευρώ. 

LA MAISON DE KATRINE’S RESTAURANT
LA MAISON DE KATRINE’S RESTAURANT

Επίσης η ΑΑΔΕ σφράγισε για 2 ημέρες το bar KALUA καθώς διαπιστώθηκε οτι δεν έκοψε αποδείξεις ύψους 3.500 ευρώ. Επίσης εντός του BAR υπάρχει κατάστημα που πουλάει είδη πολυτελείας (κοσμήματα, γυαλιά κλπ) και δεν υπήρχαν παραστατικά αγορών των προϊόντων.