Η χθεσινή παραδοχή του επικεφαλής του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα ότι κανείς σοβαρός επενδυτής δεν πρόκειται να δεσμεύσει κεφάλαια στην Ελλάδα όταν βλέπει αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και προσκόμματα σε μεγάλες επενδύσεις, όπως στην Eldorado Gold και το Ελληνικό, δεν είναι κάτι καινούργιο. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά αναιμικής ανάκαμψης καθώς η υπερφορολόγηση ασκεί ισχυρές πιέσεις στο εισόδημα και στην κατανάλωση, ενώ και τα Capital Controls είναι τροχοπέδη για την οποιαδήποτε επένδυση.

Ο Θ. Φέσσας κατηγορεί συγκεκριμένα την κυβέρνηση ότι δημιουργεί ή δυσκολεύεται να διαχειριστεί διάφορα γραφειοκρατικά και αδειοδοτικά εμπόδια, τα οποία ανατρέπουν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εμβληματικών επενδύσεων που συγκεντρώνουν το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.

“Με δεδομένο τον παγκόσμιο ανταγωνισμό στην προσέλκυση κεφαλαίων, κάθε σοβαρός επενδυτής θα διστάσει να δεσμεύσει κεφάλαια στην Ελλάδα, όταν βλέπει αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και προσκόμματα σε μεγάλες επενδύσεις”, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ΣΕΒ.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, “μία δυναμική ανάκαμψη απαιτεί καταρχήν την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για την προσέλκυση επενδύσεων και ειλικρινή βούληση στήριξής τους από την κυβέρνηση, ώστε να αυξηθεί η απασχόληση και το διαθέσιμο εισόδημα σε μία σταθερή μακροχρόνια βάση”.

Το παράπονο του Επενδυτή 

Στην ουσία αυτό που προβληματίζει τον επιχειρηματικό κόσμο είναι ότι η παραπάνω κατάσταση δεν αφορά μόνο το Ελληνικό και τις Σκουριές.  Αγγίζει συνολικά το κεφάλαιο επενδύσεις αφού πολλά μεγάλα projects αδυνατούν να ξεμπλέξουν από τα γρανάζια της αρχαιολογίας και της γραφειοκρατίας (Αφάντου, Κασσιόπη, Academy Gardens), ενώ άλλα αντιμετωπίζονται εχθρικά από κόμμα και κυβέρνηση.

Προ ημερών μεγάλος επενδυτής ο οποίος έχει δεσμεύσει ένα μεγάλο ποσό για επενδύσεις (τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ) έλεγε στο  mononews.gr: “Η Ελλάδα έχει εταιρίες που αξίζουν χρυσάφι και έχουν μικρό δανεισμό. Θέλουμε να αγοράσουμε κάποιες από αυτές με συνδυασμό μετρητών και δανείων αλλά το τραπεζικό σύστημα αδυνατεί να μας δανείσει. Το θέμα αυτό ας υποθέσουμε ότι το ξεπερνάμε και αγοράζουμε με λεφτά δικά μας. ”

“Όμως όταν βλέπουμε την συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στην επιχειρηματικότητα, την ιδεοληψία που διώχνουν επενδύσεις εκεί σηκώνουμε τα χέρια ψηλά.”

Οι Σκουριές είναι χαρακτηριστική περίπτωση. Ουδέποτε η κυβέρνηση ήθελε τη συγκεκριμένη επένδυση.  Όσο για το Ελληνικό, τα πράγματα παραμένουν έτσι όπως τα περιέγραψε με την ανακοίνωσή της, την Παρασκευή η Lamda Development: Συνεχής έγερση εμποδίων που διαρρηγνύουν το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης και δημιουργούν προβληματισμό για την υλοποίηση της επένδυσης.

Μπορεί να αλλάξουν αυτά τα δεδομένα;  O Επενδυτής μας λέει πως “δεν φαίνεται κάτι τέτοιο στον ορίζοντα”!!!