ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με καθυστέρηση 4 ημερών, υπό το βάρος της κατακραυγής από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας για τις ευθύνες για την εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική αλλά και την προκλητική στάση της κυβέρνησης – κυρίως κατά τη χθεσινή ημέρα – ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τους 87 νεκρούς.
Το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού συνειδητοποίησε πως η μέχρι σήμερα επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας (ήδη από το πρώτο βράδυ, με το κακοστημένο «επικοινωνιακό σόου» μπροστά στις κάμερες στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής) δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, μπροστά στον βαρύ πόνο για τους δεκάδες θανάτους και την καταστροφή.
Κάτι που κατάλαβε καλύτερα μετά τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσε η τραγική συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το βράδυ της Πέμπτης το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκαλώντας το κοινό αίσθημα με τον ωμό τρόπο με τον οποίο επιχείρησε να αποποιηθεί των ευθυνών του. Μετά την κατακραυγή για το «τα κάναμε όλα σωστά», το οποίο ξεστόμισαν το βράδυ της Πέμπτης οι διοικητές της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας και ο ίδιος ο Νίκος Τόσκας, ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να δηλώσει την Παρασκευή πως αισθάνεται «αγωνία για το αν πράξαμε σωστά σε όσα έπρεπε να πράξουμε. Αν αντιδράσαμε σωστά τις κρίσιμες ώρες, αν μπορούσαμε να κάνουμε παραπάνω, να σώσουμε έστω και μια ψυχή από αυτές που έφυγαν. Δεν αποφεύγω και τη σκέψη ή το φόβο, μήπως από κάποιο αίσθημα αυτοσυντήρησης διαπράττουμε το ίδιο λάθος που διέπραξαν άλλοι. Γι’ αυτό να είμαι ειλικρινής».
Δυστυχώς, βέβαια, οι καταγγελίες των θυμάτων της πυρκαγιάς για την κατάσταση που επικράτησε και το τραγικό αποτέλεσμα έχουν μάλλον ήδη απαντήσει στην «αγωνία» του…
«Δεν πρόκειται να ακολουθήσω την αλυσίδα των χαρακτηρισμών των εύκολων καταδικαστικών αποφάσεων, της χωρίς όρια και σεβασμό στους νεκρούς κριτικής. Αυτή οδηγεί στη συσκότιση της αλήθειας για μια μικροπολιτική σκοπιμότητα. Οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν. Το λιγότερο που οφείλουμε στη μνήμη τους, είναι σεβασμός», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο. Στο οποίο βέβαια συμμετείχε και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος την Πέμπτη, μιλώντας στο BBC, έσπευσε να κατηγορήσει για την τραγωδία τους κατοίκους της πληγείσας περιοχής.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως δεν πρόκειται να μείνει άβουλος περιμένοντας την επόμενη τραγωδία με μέτρα-ασπιρίνες. «Αν χρειαστεί να “σπάσουμε αβγά”, να δουλέψουν μπουλντόζες, να υπάρξει σύγκρουση, ας γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και τόνισε πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει «να δραπετεύσει των ευθυνών της».
Ωστόσο, όσο κι αν προσπάθησε να πείσει πως δεν θα υιοθετήσει σενάρια για να κρυφτεί, όπως οι παλαιότεροι, έσπευσε να προειδοποιήσει πως «αν στόχος των δραστών είναι να πλήξουν την κοινωνική συνοχή, να δημιουργήσουν αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, τότε ίσως ξαναπροσπαθήσουν». Ζήτησε επίσης να μην υπάρξει «κυνήγι μαγισσών» από τους «πολέμαρχους του καναπέ» – όπως αποκάλεσε τους πολίτες που ζητούν ευθύνες για την ανικανότητα του μηχανισμού από τους υπεύθυνους των Υπηρεσιών – ενώ κατηγόρησε και ο ίδιος για την καταστροφή τις «στρεβλώσεις του παρελθόντος» και την αυθαίρετη δόμηση.
Έσπευσε, τέλος να υψώσει ένα τείχος προστασίας μπροστά από τους υπουργούς του, την περιφέρεια Αττικής και την ηγεσία των Υπηρεσιών, δηλώνοντας πως «οι παραιτήσεις στην ώρα της μάχης είναι για τους δειλούς».
Μέχρι τουλάχιστον τον επόμενο ανασχηματισμό…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τα μυστήρια του χρόνου, το μηδέν που χάθηκε και οι ανθρώπινες συμβάσεις
- Στεγνός Γενάρης για την Ειρήνη Αγαπηδάκη
- 5 +1 ιδιωτικοποιήσεις και παραχωρήσεις λιμένων: Βόλος, Λαύριο, Πάτρα, Κατάκολο, “Φίλιππος ΙΙ” και “Απ. Παύλος” Καβάλας
- Παρέμβαση Στουρνάρα μέσω του mononews: Οι 3 προκλήσεις των τραπεζών το 2025 – Τι προβλέπει για επιτόκια, οικονομία