ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε μια ανεπίτρεπτη διπλωματική κίνηση προχώρησε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζόραν Ζάεφ, προσφωνώντας τον πρωθυπουργό των Σκοπίων “Μακεδόνα”. Συγκεκριμένα, πριν αρχίσει να τοποθετείται στη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε: «Καλωσορίζω στο Βερολίνο τον Μακεδόνα Πρωθυπουργό». Κίνηση που αξιολογείται ως “χτύπημα κάτω από τη ζώνη” από μέρους της κ. Μέρκελ σε σχέση με τα όσα διαμηνύει η Ελλάδα για το Σκοπιανό σε μία περίοδο συζητήσεων για το θέμα.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι, μεσούσης της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό, η φράση αυτή προκάλεσε την έκπληξη και του ίδιου του Ζόραν Ζάεφ, δεδομένων των αλλεπάλληλων συναντήσεων με την ελληνική πλευρά προκειμένου να βρεθεί λύση στο «καυτό» ζήτημα της αλλαγής του ονόματος της πΓΔΜ. Υπενθυμίζεται ότι, όπως και τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε., έτσι και η Γερμανία δεν αναγνωρίζει επίσημα την πΓΔΜ, προσφώνηση που δεν δικαιολογεί αυτήν την πολιτική κίνηση της Καγκελαρίου.
Πέρα από τις φιλοφρονήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών των δύο χωρών, η Καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, τονίζοντας ωστόσο ότι οι πιέσεις κατά τις διαπραγματεύσεις ζημιώνουν, παρά βοηθούν, ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στις δύο κυβερνήσεις.
“Η στάση μου είναι να λυθεί το πρόβλημα”, είπε η Α.Μέρκελ. “Και η πίεση τις περισσότερες φορές σε διαπραγματεύσεις δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητική. Έχω την εντύπωση, εδώ και πολύ καιρό για πρώτη φορά, ότι και οι δύο πλευρές έχουν ενδιαφέρον για την επίλυση αυτού του θέματος και αυτό είναι μια καλή προϋπόθεση.
Και κατά τα άλλα νομίζω γνωρίζετε ότι δημόσιες δηλώσεις μερικές φορές μπορεί περισσότερο να ζημιώσουν παρά να είναι χρήσιμες. Και έχω εμπιστοσύνη και στις δυο πλευρές ότι θα χειριστούν την επιθυμία να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα με μεγάλη επιμέλεια και προσοχή”.
Συνέχισε δε λέγοντας: “Καθένας πρέπει να ξέρει τι μπορεί να κάνει – οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι, αυτό το γνωρίζει κανείς από την πολιτική του ζωή. Όποιο συμβιβασμό και να κάνεις είναι πάντα επώδυνος, αλλά πρέπει είναι και υλοποιήσιμος. Η υψηλή διπλωματική τέχνη είναι να βρεθεί “η τρύπα της βελόνας” και αυτό θα έπρεπε να γίνεται εμπιστευτικά παρά σε συνεντεύξεις Τύπου», δήλωσε η κ. Μέρκελ, ερωτηθείσα σε ποια πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση προκειμένου να βρεθεί λύση.
Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η κυβέρνησή του δύναται να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, αψηφώντας το φορτίο τυχόν σκληρών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να πετύχει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, μιλώντας επίσης για επιτυχημένη έκβαση του ονοματολογικού με την Ελλάδα.
«Είμαστε έτοιμοι να κανουμε ό,τι μας αναλογεί για να πετύχουμε την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Η Μακεδονία αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στη στήριξη της Γερμανίας για τους στρατηγικούς της στόχους, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά που μας αναλογεί. Πρέπει να υλοποιήσουμε εντατικές μεταρρυθμίσεις και να λύσουμε και το ανοιχτό θέμα του ονόματος με την Ελλάδα.
Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει αυτή η χώρα με το συνταγματικό μας όνομα. Αυτά είναι λεπτά, δύσκολα θέματα, αλλά θέλουμε να φέρουμε αποτελέσματα και θέλουμε και η αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συμμετέχουν σε αυτό, και βεβαίως θα παρακαλέσουμε και τους πολίτες για την συγκατάθεσή τους», δήλωσε ακόμη ο κ. Ζάεφ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σαφάρι των 35 τρισ. – Γιατί οι επενδυτές δεν φοβούνται την Ελλάδα
- Πανικός στις Μαρίνες από τους ελέγχους σε θαλαμηγούς: Ανασφάλιστος ακόμη και ο πλοίαρχος σε πολυτελές σκάφος εφοπλιστή!
- Κερδισμένο το Airbnb στην Ελλάδα από την επιμήκυνση της σεζόν
- Novo Nordisk: Ο «βασιλιάς» στην αγορά της απώλειας βάρους χάνει το θρόνο του;