Την ελπίδα ότι στην συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη «θα καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα», εξέφρασε η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι «τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα βρίσκονται εκτός προγραμμάτων» και θα είναι η σωστή στιγμή για να ληφθούν τα μέτρα θωράκισης της Ευρωζώνης.

«Τώρα πιστεύω έχουμε την χρονική στιγμή. Την Πέμπτη ελπίζω να καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα. Τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα είναι εκτός προγραμμάτων και τότε θα είναι η σωστή στιγμή για να πούμε “τώρα πρέπει να καταστήσουμε την Ευρωζώνη ασφαλή έναντι κρίσεων” και πιστεύω ότι μπορούμε με τις προτάσεις μας να κάνουμε ένα καλό βήμα στην σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης που θα έχουμε μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε η Καγκελάριος, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με στόχο την κατάθεση γερμανογαλλικής πρότασης στην Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα.

Η κυρία Μέρκελ τόνισε ακόμη ότι μια οικονομική και νομισματική ένωση μπορεί να κρατηθεί μόνο αν οι οικονομικές πολιτικές πλησιάσουν μεταξύ τους και ανέφερε ενδεικτικά το παράδειγμα της συνεργασίας Γερμανίας και Γαλλίας προκειμένου να εναρμονιστεί το σύστημα φορολόγησης των επιχειρήσεων, αλλά και την πρόοδο που έχουν σημειώσει τα δύο υπουργεία Οικονομικών στο θέμα της τραπεζικής ένωσης. Τόνισε ωστόσο ότι για να καταστεί δυνατή η σύγκλιση κάποιες χώρες χρειάζονται επιπλέον βοήθεια και επισήμανε ότι «η σύγκλιση στην Ευρωζώνη δεν είναι ακόμη επαρκής».

Συμφωνία Μέρκελ-Μακρόν για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης

Τη δημιουργία προϋπολογισμού για τις χώρες της Ευρωζώνης ανακοίνωσαν οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, Άγκελα Μέρκελ και Εμμανουέλ Μακρόν, αντίστοιχα, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Βερολίνο.

Εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., στις 28 και 29 Ιουνίου, οι δύο ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία προϋπολογισμού των 19 κρατών της Ευρωζώνης.

Ο προϋπολογισμός θα χρησιμοποιηθεί τόσο για την υλοποίηση επενδύσεων, όσο και για την άρση των αποκλίσεων ανάμεσα στα κράτη – μέλη. Στόχος αποτελεί η νέα πρωτοβουλία να είναι έτοιμη το 2021.

«Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο» τόνισε η Καγκελάριος, χαιρετίζοντας τη σημερινή συμφωνία, ενώ αναγνώρισε ότι η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης ήταν το «σκληρότερο» θέμα των διμερών συζητήσεων.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η ίδια εστίασε στον αναβαθμισμένο ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ο οποίος θα έχει την κοινή ευθύνη για τις τράπεζες.

«Η τραπεζική ενοποίηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί, αλλά προηγείται η μείωση των τραπεζικών κινδύνων» έσπευσε να προσθέσει, εμμένοντας στις παραδοσιακές θέσεις του Βερολίνου.

Η Μέρκελ έκανε, τέλος, ειδική μνεία και στο μεταναστευτικό, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη. «Συμφωνήσαμε με τον Μακρόν ότι θέλουμε να μειώσουμε τις παράνομες προσφυγικές ροές» συμπλήρωσε, επιπλέον.

Σημειώνεται ότι στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ε.Ε., οι δύο ηγέτες αναμένεται να παρουσιάσουν ένα ευρύ σχέδιο αναμόρφωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας των κοινοτικών οργάνων και την αντιμετώπιση του ευρωσκεπτικισμού, εν όψει και των εκλογών του 2019.