ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ρυθμίσεις για τους 1.300 – 1.500 οικισμούς, εκτός σχεδίων πόλεων, σε δασικές περιοχές, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί οικιστικές πυκνώσεις στο πλαίσιο της κατάρτισης των δασικών χαρτών, φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) πιθανότατα, όπως είπε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, εντός Σεπτεμβρίου.
Πρόκειται για ένα μείζον θέμα που αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε πολλές περιπτώσεις παντελώς αυθαίρετων (εκτός σχεδίου σε δασικές περιοχές και χωρίς νόμιμη οικοδομική άδεια). Μεγάλος αριθμός οικιστικών πυκνώσεων εντοπίζεται στην Αττική και τη Χαλκιδική. Σύντομα στο μεταξύ θα γίνει ορατή η σχετική εικόνα στην Ανατολική Αττική με την ανάρτηση των δασικών χαρτών της περιοχής.
Σημειώνεται ότι εντός του μήνα θα αναρτηθεί ακόμα ένα 8% των δασικών χαρτών. Μέχρι σήμερα έχει κυρωθεί το 32% των δασικών χαρτών, 9% βρίσκεται σε ανάρτηση, οι μελετητές που έχουν υπογράψει τις σχετικές συμφωνίες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για την ανάρτηση του 46% και για ένα 5% εκκρεμούν οι σχετικές αποφάσεις.
Ο όρος των οικιστικών πυκνώσεων θεσπίστηκε προκειμένου να προχωρήσει η σύνταξη των δασικών χαρτών, ωστόσο, εκκρεμεί η κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επί των κριτηρίων προσδιορισμού της οικιστικής πύκνωσης, όπως καθορίστηκαν από την Υπουργική Απόφαση του 2016, καθώς το Ε Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου αποφάσισε πέρυσι ότι είναι αντισυνταγματική.
Η παραπάνω εκκρεμότητα με το ΣτΕ πιέζει ουσιαστικά το ΥΠΕΝ να προχωρήσει στις ρυθμίσεις για τις οικιστικές πυκνώσεις, ενώ άγνωστο είναι τι θα συμβεί με τη διαδικασία των δασικών χαρτών, που για πρώτη φορά προχωρά, αν η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου υιοθετήσει την άποψη του Ε Τμήματος.
Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο οι όποιες ρυθμίσεις αποφασιστούν θα κινούνται εντός του πλαισίου της δασικής νομοθεσίας. Όπως είπε χθες κατά τη συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Δημαρά (μέλος του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων) η νέα νομοθεσία για τις οικιστικές πυκνώσεις «δε θα παραβιάζει τους κανόνες του περιβάλλοντος. Θα υπάρχει ένας αυστηρός έλεγχος της νομιμότητας, των οικιστικών πυκνώσεων και δεύτερον, των περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών τους. Ο νόμος των οικιστικών πυκνώσεων δεν θα είναι πολεοδομικό εργαλείο». Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν πρόκειται να νομιμοποιηθούν αυθαίρετα σε εθνικούς δρυμούς ή ρέματα. Οι απαντήσεις του αναπληρωτή ήταν γενικόλογες και δεν απάντησαν στο βασικό ερώτημα πως θα ξεπεραστεί το γεγονός ότι όλα αυτά τα ακίνητα βρίσκονται μέσα σε δάση.
Τα ερωτήματα αυξάνονται καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει για το εν λόγω νομοσχέδιο η επίλυση του ζητήματος θα δρομολογηθεί με την εξαίρεση από την κατεδάφιση συγκεκριμένων κατηγοριών αυθαιρέτων που βρίσκονται εντός των οικιστικών πυκνώσεων (π.χ. κατασκευές προ της ισχύος του Συντάγματος, 11 Ιουνίου 1975 και για τα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν έως και τις 28.7.2011 (ταυτίζεται με την ημερομηνία που αφορά την τακτοποίηση αυθαιρέτων και παράνομων χρήσεων βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας).
Τη δυσκολία του εγχειρήματος πάντως την γνωρίζει η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος να σημειώνει απαντώντας σε σειρά από σχετικά ερωτήματα ότι «οι παραβιάσεις του Συντάγματος και των κανόνων του περιβάλλοντος στη χώρα μας είναι εκτεταμένες» ενώ δεσμεύτηκε: «εμείς αναλαμβάνουμε να λύσουμε κάτι το οποίο δεν δημιουργήσαμε, αλλά θα το λύσουμε και σας επιβεβαιώνω ότι θα το λύσουμε απολύτως με βάση τις συνταγματικές επιταγές. Αυτή είναι η δέσμευσή μας και αυτό θα κάνουμε».
Βάσει επίσης των πληροφοριών που έχουν διαρρεύσει αναφορικά με το σε επεξεργασία νομοσχέδιο αρχικά θα διενεργείται εξονυχιστικός έλεγχος για το αν μια περιοχή δομημένη εντός δασικής περιοχής πληροί τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί οικιστική πύκνωση. Υπάρχουν περιοχές που οι δήμοι τις έχουν χαρακτηρίσει με τον όρο αυτόν, αλλά δεν συγκεντρώνουν όλες τις προϋποθέσεις. Είναι ενδιαφέρον βεβαίως να δούμε τι θα γίνει και με αυτές…
Προκειμένου να εξαιρεθούν από την κατεδάφιση ακίνητα που βρίσκονται στις «καθαρές» οικιστικές πυκνώσεις θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμο το οποίο θα υπολογίζεται βάσει αλγορίθμου με παραμέτρους που σχετίζονται μεταξύ άλλων με την αξία της δασικής γης και το κόστος αναδάσωσης ανά στρέμμα. Η λογική προσομοιάζει με αυτή των νόμων για τα αυθαίρετα που ισχύει και σήμερα.
Σε αντιστάθμισμα των νομιμοποιήσεων αυθαιρέτων που θα γίνουν, και προκειμένου το εν λόγω νομοσχέδιο να περάσει από το ΣτΕ, θα προβλεφθούν ενέργειες «δασικού ισοζυγίου» (αναδασώσεις κ.λ.π.) που θα χρηματοδοτούνται από το ειδικό πρόστιμο το οποίο θα πληρώνουν οι παραβάτες της δασικής και πολεοδομικής νομοθεσίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Φάμελλος: Τέλος Αυγούστου ξεκινούν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρέχουν μετά την τραγωδία: Προς κατεδάφιση 3.200 αυθαίρετα στην Αττική
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ηλεκτρονικά οι καταγγελίες για τα αυθαίρετα το 2019